Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

DI-WAY T-1000E: DVB-T tuner a USB nahrávač

11.4.2011, Tomáš Mejzlík, recenze
K otestování se mi dostal do rukou miniaturní DVB-T přijímač značky DI-WAY. Jeho cena je velmi příznivá a zvládne i USB nahrávání. Kromě toho je vybaven i čtečkou SD karet a má celkově velmi kompaktní rozměry. Přístroj bych dokonce označil za kapesní.
Nastal čas konečného zúčtování. Co se balení týče, tam bych čekal SCART kabel. Klidně bych ho vyměnil za rádoby užitečný stojánek. Koaxiál i SCART má však poměrně tuhé kabely, které si přístroj přesunou do takové polohy, aby vznikalo co nejmenší mechanické napětí, a v nějakém stojánku se stejně neudrží. Zprovoznění tuneru a ladění programů se nedá nic vytknout. Je to skoro Plug and Play zařízení, stačí jen dvouminutové ladění a vše je připraveno. Tři integrované hry rozhodně nezarmoutí, já jsem si při nich zavzpomínal na umělohmotné ruční „tetrisovky“ od Vietnamců.



Co se obrazové stránky týče, tam je to v globále v pořádku, škoda jen potíží se stranovým poměrem obrazu. S připojením USB disku je to trošku složitější. Zamrzí především neschopnost zásobit dostatkem elektrické energie velkokapacitní externí USB disk. Možná je můj TRANSCEND nadmíru žravý, ale pochybuju o tom. A také nutnost naformátovat jej do starého FAT32.

Co se přehrávání multimédií týče, tam jsou dojmy rozporuplné. Dívat se dá pouze na soubory *.mpg a *.avi, to ještě bez titulků. Slibované přehrávání kodeku MPEG-4 se nepotvrdilo jako funkční. Je však nutno přiznat, že už přehrávání MPEG-2, Xvid a DivX souborů je v této cenové kategorii rozhodně spíš příjemným překvapením.

Otázka nahrávání je veselejší. Zde vše funguje tak, jak má, a není příliš co kritizovat. Vítané je také to, že lze nahrané soubory pohodlně přehrát na PC.

Spotřeba přijímače * (230 V, 50 Hz)
Běžný provoz
5,0 W
Záznam na externí HDD
7,1 W
Úsporný režim
1,0 W

* Údaje jsou průměrné hodnoty odečtené v rámci několikahodinového provozu.

Někomu může být milá vcelku nízká spotřeba zařízení. Podotýkám, že i přesto přijímač poměrně dost „topí“. Přece jen, malá plastová krabička toho moc neuchladí a zřejmě v ní ani nebude moc prostoru pro rozměrný chladič hlavního čipu.



Největším zklamáním je u tohoto zařízení nefunkční česká diakritika v elektronickém programovém průvodci i teletextu. Obzvláště je divné, že v části EPG se znaky zobrazují korektně a jinde nikoliv. Tady by to chtělo více dotáhnout firmware a přijímač by byl hned lákavým produktem i pro ty, kteří si na bezchybnou češtinu potrpí.

Shrnuto a podtrženo DI-WAY T-1000E je přístroj, který je možná bídný přehrávač, ale slušný nahrávač a především přijímač digitálního pozemního vysílání. Pokud hledáte levné zařízení, které vám zaznamená MPEG-2 DVB-T signál na USB disk a oželíte EPG/teletext se správně zobrazenými českými znaky, DI-WAY T-1000E je možné v podstatě doporučit. Za ty prachy…


Příznivá cena
Dekóduje pouze MPEG-2
Funkční USB nahrávání
Příliš těsné rozložení konektorů
Čtečka SD/SDHC karet
V balení není SCART kabel
Snadné přehrávání záznamů v PC
Problémové přehrávání MPEG-4
Tři integrované hry
Chybná čeština u EPG a teletextu
Nízká spotřeba
Vyšší zahřívání během provozu
Cena v době testování: 650 Kč s DPH


Za zapůjčení DVB-T přijímače DI-WAY T-1000E děkujeme SAPRO s.r.o.