Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

DI-WAY T-1000E: DVB-T tuner a USB nahrávač

11.4.2011, Tomáš Mejzlík, recenze
K otestování se mi dostal do rukou miniaturní DVB-T přijímač značky DI-WAY. Jeho cena je velmi příznivá a zvládne i USB nahrávání. Kromě toho je vybaven i čtečkou SD karet a má celkově velmi kompaktní rozměry. Přístroj bych dokonce označil za kapesní.

Nahrávání TV vysílání


Přístroj podporuje dva nejběžnější způsoby záznamu – okamžitý a plánovaný. K okamžitému nahrávání je na ovladači tlačítko REC (jeho opětovným stiskem se pořizování záznamu přeruší) a naplánování záznamu lze provádět i v EPG (elektronický programový průvodce). Na nahrávání si dal výrobce záležet určitě víc než na přehrávání souborů MPEG-4. Časovač plánovaného nahrávání pojme maximálně 9 záznamů, kterým můžete přiřadit čas začátku, dobu trvání a samozřejmě i činnost, která se má v daný čas provádět. U každé události je možné nastavit opakování.



Budete-li si například chtít každý den nahrát Simpsonovi (nebo jiný oblíbený seriál vysílaný ve stejném čase), nastavíte si režim časovače na „Denně“, kanál Prima COOL, čas spuštění nahrávání na 18.35 a dobu trvání raději o trochu delší, než je uváděno v programu, neboť na COOLu se občas dost odchýlí od plánu. Až přijdete, měli byste mít na USB disku Simpsonovi nahrané ve formátu MPEG-2. Minutu před daným časem se přístroj zapne a v čas T spustí nahrávání. Televize může být v daný čas klidně vypnutá, je pouze nezbytné mít tuner zapojený v zásuvce a anténu v tuneru. Formát záznamu je přednastavený a není možné ho měnit (zaznamenává se zřejmě přímo formát distribuovaný v transportním toku).


V okamžiku aktivního záznamu je v obraze přítomen symbol REC a po stisku tlačítka info se zobrazují informace o nahrávání, nikoliv o sledovaném kanálu/pořadu.

Potěšující je fakt, že uložené soubory se záznamem lze bez problémů okamžitě přehrát i v počítači či jiných multimediálních přehrávačích, které si poradí s formátem MPEG-2. V tabulce níže se můžete podívat na kompletní informace o formátu, do kterého DI-WAY T-1000E nahrává.

Přehled nahraného záznamu
Délka záznamu 14 min 9 s
Velikost záznamu 465 MB
Celkový datový tok 4595 kb/s
Formát videa MPEG-2 Video
Datový tok videa 4311 kb/s
Rozlišení 720 × 576 px
Poměr stran 16:9
FPS 25 snímků za sekundu
Barevná hloubka 8 bitů
Formát zvuku MPEG Audio
Datový tok zvuku 192 kb/s
Frekvence vzorkování 48 kHz


Přehrávání záznamu na televizoru.


Pořízené nahrávky ve formátu MPEG-2 lze bez problémů okamžitě přehrát i ve vašem PC.