Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

D-Link Boxee Box: multimédia v kostce

24.2.2011, Jakub Doležal, recenze
Futuristický design, SoC Atom a nápaditý software s aktivní komunitou. I takto lze popsat multimediální centrum od D-Linku do obývacích pokojů. Přidejte Wi-Fi, podporu mnoha internetových služeb a ovladač s QWERTY klávesnicí. Konkurenci začíná být horko.
Jako první si neodpustím poznámku k designu, který bych rád zařadil ke kladům, avšak jsem smířen s tím, že ne každý by si tuto "kostku" postavil do popředí obývacího pokoje. Pokud se zaměřím na kladné stránky, vyvstane mi jako první na mysli dálkový ovladač. Jeho zpracování a odezva je naprosto brilantní a navíc disponuje QWERTY klávesnicí. Ostatní výrobci multimediálních center by se mohli inspirovat.

Také výkon patří suverénně k tomu nejlepšímu na trhu. Kombinace Atomu a „externího“ grafického čipu byla nakonec velmi dobrou volbou. Jako bonus přidejte ještě nízkou spotřebu 11 W a aby toho nebylo málo, musím pochválit uživatelské prostředí, které sice má své mouchy, ale i tak je více než dobré.

Konečně se také setkáváme s internetovým prohlížečem, jenž navíc dostal podporu Flashe. Otázka zní: Proč to trvalo tak dlouho? Doufejme, že konkurence se brzy přidá.



Ocenění TREFA získává D-Link DSM-380 Boxee Box
za výkon, uživatelské prostředí a QWERTY ovladač. Logo ocenění je ke stažení zde.


Na pomezí stojí podpora multimédií, kde jsem přehrál dříve nepřehratelné formáty, avšak ztroskotal na kodecích, které ostatní přehrávače zvládly. Zkrátka zde by mohli autoři Boxee ještě trochu zapracovat. Celkem aktivní přístup vývojářů je však poměrně slibnou zárukou budoucích aktualizací.

Hledat ryze negativní vlastnosti modelu D-Link DSM-380 Boxee Box bude dnes o něco těžší, neboť se jedná o velmi zdařilé multimediální centrum. Zahraniční recenzenti jsou rozpačití ze střídavé (ne)podpory internetových služeb typu Hulu, Netflix a podobně, avšak k nám se tyto výdobytky západního světa jen tak nedostanou.

Po zevrubném hledání chyby jsem přeci jen něco našel. Velkou část budoucích uživatelů by mohla odradit poněkud vyšší cena. Za přibližně 6000 Kč již pořídíte centrum s pevným diskem, který zde není. Další poněkud kuriózní chyba nastane, když přehrávač uspíte (data zůstávají v RAM paměti). Boxee si totiž řekne o stejné množství energie jako při zapnutém stavu. K tomu mohu říci jediné: „Is it bug or feature?“

Pokud se tedy nebojíte extravagantního designu, mám pro vás multimediální přehrávač se slušným výkonem, vynikajícím ovladačem a slušným potenciálem do budoucích let. Zkrátka dnes si Boxee Box zcela zaslouženě odnese ocenění TREFA.


QWERTY ovladač
Vyšší cena
Vysoký výkon
Spotřeba při uspání
Internetový prohlížeč
Ikona Odkaz na databázi
Uživatelské prostředí
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testovaní: 6 000 Kč s DPH
 

Za zapůjčení produktu Boxee Box děkujeme D-Linku