Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Creative ZEN Vision:M - Klasika v malém

9.5.2007, Michal Učeň, recenze
Když se řekne ZEN, vybaví se nám série kvalitních přehrávačů od firmy Creative. Dnes se podíváme na dalšího zástupce z této řady multimediálních přehrávačů, který nám umožňuje nejen poslech hudby, ale i kvalitní přehrávání videa či prohlížení fotografií.
V následující kapitole si popíšeme jednotlivé funkce přístroje. Začneme od hlavního menu, kde máte na výběr z několika možností, které se především týkají konkrétních funkcí a nastavení. Na horní liště je prakticky stále vidět aktuální čas a stav baterie.



Položka Knihovna médií je vlastně přehrávačem hudby, který sice dostal trochu zvláštní název, ale svou funkci plní na jedničku. V podmenu si můžete zvolit zobrazení přehrávače s právě přehrávanou skladbou, přehled uložených playlistů, výčet skladeb podle albumu, interpreta, žánru nebo všechny, nahrávky z diktafonu a funkce DJ.



Hudební přehrávač je celkem prostý, obsahuje však všechno potřebné. Kromě pořadí skladby a celkového počtu skladeb nechybí samozřejmě název skladby, interpreta a albumu. V dolní části je pak časová osa, stav přehrávání a časové údaje o aktuálním a zbývajícím čase přehrávání skladby.



Po stisknutí tlačítka nabídky se zobrazí menu s volbami pro způsob přehrávání, zobrazení detailů skladby, zobrazení skladeb aktuálně přehrávaného interpreta, odstranění skladby, uložení do playlistu a zajímavé je i vyhledávání, které využívá pouze tlačítek k napsání alespoň začátku jména, a tak je tato funkce poněkud těžko ovladatelná.



Každou píseň je možné si ohodnotit hvězdičkami, stejně jako jsme zvyklí z Windows Media Playeru. V důsledku to umožňuje přehrávání skladeb s lepším hodnocením apod.



Ve funkci DJ jsou k dispozici právě funkce přehrávání skladeb vybraných podle určitého kritéria. Zvolit je tak možné třeba náhodné přehrávání, nejlépe ohodnocené skladby, nejvíce hodnocené či pro změnu jen skladby, které si moc často nepouštíte.



V položce fotky si můžete prohlížet vlastní fotografie nebo obrázky, které do přístroje nahrajete. V programu na počítači je také možné vytvořit si vlastní prezentace, v tomto případě sled obrázků, nikoliv něco složitějšího.



V prohlížeči fotek je vždy zobrazeno hned dvacet fotek (pokud jich tolik daná složka obsahuje) i s náhledem, který usnadňuje orientaci.



Pokud v tomto místě zvolíme tlačítko nabídky, objeví se nám možnost fotografie hodnotit stejně jako skladby, zobrazení vybraného obrázku, jednoduché možnosti změny zobrazení, smazání obrázku a nastavení fotografie jako tapety na plochu.



Při zobrazení fotografie je možné provádět drobné úpravy ve smyslu otočení a zoomování. Ostatní volby jsou téměř totožné s výše uvedeným nastavením v galerii s náhledy.



Název položky Video napovídá, že se jedná o přehrávání videosouborů. V podmenu je opět možné si vybrat z více složek, které soubory třídí podle typu na klasické video, záznamy z TV, stažené klipy z kanálů ZENcast a importované a nedávno prohlížené soubory. Přehrávač zvládá prakticky všechny běžné formáty (AVI, DivX 4.x, DivX 5.x, MPEG1, MPEG2, MPEG4-SP, MJPEG, WMV9 a XviD). Pokud je náhodou video, které chcete pomocí synchronizačního softwaru z počítače přehrát, v nepodporovaném formátu, máte na výběr tři možnosti úrovně kvality. Výsledkem všech tří je stejné rozlišení 320 x 240 pixelů a 30 fps, odlišnosti ovlivňující velikost souboru a kvalitu přehrávání jsou v datovém toku (postupně 800, 779 a 429 kbps), nejvyšší kvalita navíc přidává dvoucestný převod.



Při přehrávání filmu (stejně tak jako u hudby) lze regulovat hlasitost pomocí dotykové plochy. Úroveň hlasitosti se zobrazí na pravé straně displeje.



Pomocí šipek kolem touchpadu je možné pohybovat se po časové ose. Tato dvě tlačítka jsou díky svému úzkému tvaru trochu špatně stisknutelná.



V nabídce je možné vyhledávat soubory, změnit rychlost přehrávání a nastavit velikost obrazu.



Funkce rádia samozřejmě funguje pouze s připojenými sluchátky, která slouží jako anténa. Stanice je možné vyhledávat automaticky nebo ručně a přiřadit jim můžete i název. Na displeji se zobrazuje také síla signálu.



Nabídka umožňuje úpravy a organizaci předvoleb stanic a automatické vyhledávání.



Záznamník je jednoduchý a díky dosahu mikrofonu a absenci konektoru pro vstup z externího mikrofonu je použitelný pouze na krátkou vzdálenost (komprese 129 kbps 8-bit IMA ADPCM 16kHz mono). Na displeji je pak zobrazen čas nahrávání, grafický ekvalizér, časová osa, stav přehrávání a maximální možný čas nahrávky. Nahrávat lze také rádiové vysílání a to v kvalitě o trochu lepší (komprese 177 kbps 8-bit IMA ADPCM 22kHz stereo).



V položce Doplňky máte na výběr čtyři položky věnující se dalším funkcím, které přístroj podporuje. Naleznete zde nastavení data a času, organizátor úkolů a připomínek, již zmíněnou funkci USB host a výměnný disk, jehož funkci jsem bohužel nezjistil.



Funkce času a data obsahuje klasické možnosti včetně alarmu a zobrazení hodin v digitálním nebo analogovém tvaru.



Organizér má v sobě integrovaný i kalendář, zapisování úkolů však musíte nechat na počítači. Není to nějak propracovaná funkce a rozhodně ji nelze považovat za rovnocenného soupeře k PDA nebo mobilním telefonům, avšak pokud vezmeme v potaz jednoduchou synchronizaci s Outlookem zároveň s přehrávání ostatních souborů, pak se může občas hodit.



USB host je zajímavou funkcí propojení přístroje s jinými zařízeními. Pomocí redukce tak zapojíte médium s uloženými multimediálními daty, může se přitom jednat prakticky o jakékoliv paměťové médium (seznam otestovaných zařízení naleznete na oficiálních stránkách produktu) od paměťových karet přes digitální fotoaparáty a mp3 přehrávače až po USB flash disky.



Pak už lze obě zařízení synchronizovat a směrem na přehrávač přehrát vybrané soubory. Následující fotografie ukazuje drobnou chybku v překladu, kterých je v menu více, ale většinou si jich sotva všimnete.