Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Creative ZEN Vision:M - Klasika v malém

9.5.2007, Michal Učeň, recenze
Když se řekne ZEN, vybaví se nám série kvalitních přehrávačů od firmy Creative. Dnes se podíváme na dalšího zástupce z této řady multimediálních přehrávačů, který nám umožňuje nejen poslech hudby, ale i kvalitní přehrávání videa či prohlížení fotografií.
Přístroj je kompletně vytvořen z kvalitního plastu. Svrchní strana s černým lesklým nástřikem je rozdělena na dvě přibližně stejně velké části. Horní polovinu vyplňuje kvalitní displej s úhlopříčkou 2,5", rozlišením 320 x 240 pixelů a 262 144 barvami. Spodní část obsahuje všechny potřebné ovládací prvky, které jsou při aktivním používání modře podsvětlené. S rozměry 62 (šířka) x 104 (výška) x 22 (tloušťka) mm se přístroj vleze i do běžné kapsy. Na první pohled mě překvapila tloušťka, protože na propagačních materiálech vypadá přístroj mnohem tenčí. Chyba však není na straně výrobce, ale v testovaném kusu, který pochází ještě ze starší dávky, která měla zmíněnou tloušťku 22 mm a tenčí byla pouze verze s 30 GB diskem. Nyní jsou již oba typy stejné a na český trh jsou dodávány v rozměrově přijatelnější verzi slim.



Zadní strana je bílá, baterie ani pevný disk nejsou vyjímatelné. Pevný disk má celkem velký podíl na hmotnosti 163 gramů, která je na druhou stranu celkem snesitelná a oproti konkurenci dokonce výrazně nižší.



Přístroj se primárně ovládá touchpadem, který umožňuje vertikální scrollování a díky dvojitému kliknutí i potvrzení volby. Lemování dotykové plochy se dvěma šipkami zajišťuje naopak scrollování horizontální. Kolem jsou rozmístěna čtyři tlačítka pro potvrzení volby, funkci zpět, spuštění a zastavení přehrávání a zobrazení nabídky. Stisk tlačítek je jistý a pro potvrzení je slyšitelné i cvaknutí mikrospínače.



Z horní strany je port na zapojení sluchátek a posuvné tlačítko s kombinovanou funkcí zapnutí přístroje a zamknutí tlačítek.



Sluchátka se jako jediná zapojují zvlášť, ostatní konektory musíte zapojit přes redukci.


- detail zapojeného konektoru sluchátek -

Speciální port na spodní straně je vám bez redukce prakticky k ničemu. Vedle je umístěn otvor na resetování přístroje.


- detail speciálního portu na spodní hraně -

Při zapojení redukce je už možné zapojit všechny potřebné kabely - nabíjení z elektrické sítě, AV výstup a propojení s jinými zařízeními pomocí USB. Zapojení je možné i naráz, kabely si výrazně nevadí, a tak můžete třeba sledovat film na televizi a zároveň přehrávač napájet z elektrické sítě.


- detail zapojených konektorů přes redukci -

Malý kabel s redukcí pro připojení jiných zařízení je vhodný zejména na kopírování dat do přístroje z jiných paměťových médií. Po zapojení zařízení se na displeji automaticky objeví možnost prozkoumání obsahu a kopírování do přístroje.


- zapojení externího zařízení přes redukci a USB kabel -


LCD displej


Kvalita LCD displeje je výborná, zobrazené barvy jsou kontrastní a jasné, displej je díky podsvětlení dobře čitelný i na přímém slunci. Vzhledem k zaměření přístroje na jednoho diváka je nejdůležitější kolmý pohled. Z tohoto hlediska je přehrávač vynikající a nemám k němu žádné výhrady. Následující fotografie jsou trochu zkreslené kvalitou snímání displeje fotoaparátem, testovací obrazec však relativně reálně odráží čitelnost základních barev při různých sklonech.


- čelní pohled -

Pohled shora a zespodu není v praktickém použití až tak důležitý. Vidět je zkreslení zejména u pohledu zespodu.


- pohled zespodu -


- pohled shora -

Pohledy pod úhlem ze stran jsou podstatné u sledování filmu více diváky. U přehrávače s displejem takovýchto rozměrů je reálné sledování maximálně ve dvojici. Výsledky jsou ale velmi dobré a fotografie naznačují reálné zobrazení barev.


- pohled pod úhlem 45° -


- pohled z levé strany -