Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Creative ZEN Vision:M - Klasika v malém

9.5.2007, Michal Učeň, recenze
Když se řekne ZEN, vybaví se nám série kvalitních přehrávačů od firmy Creative. Dnes se podíváme na dalšího zástupce z této řady multimediálních přehrávačů, který nám umožňuje nejen poslech hudby, ale i kvalitní přehrávání videa či prohlížení fotografií.
Creative opět přiložil pořádný balík softwarových aplikací. Kromě známého přehrávače Windows Media Player 10 a programu Adobe Reader získáte ovládací programy Creative ZEN Vision:M Series, Creative MediaSource a Audible Manager. Důležité jsou především dva programy určené speciálně pro ZEN přehrávače - ZEN Vision M Media Explorer a ZENcast Organizer.



Instalace je prostá, stačí vložit CD a vybrat ze seznamu požadované komponenty instalace.



Hlavní menu programu Media Explorer je stylizováno stejně jako průzkumník v operačním systému a ostatně je na jeho základě i vytvořeno. Na výběr máte spoustu možností od konverze a kopírování na přístroj přes organizaci dat až po nastavení synchronizace.



Položka Browse media vás zavede do podsložky nabízející prohlížení obsahu připojeného přehrávače. Na výběr je celkem osm složek, které jsou tématickým rozdělením podle typu souborů - hudba, playlisty, nahrávky z digitálního záznamníku, prezentace (sled obrázků), obrázky, video, záznamy z TV a uložené soubory z programu ZENcast.



Samozřejmostí je vytvoření playlistů, které pak v přístroji jednoduše spustíte podobně jako na počítači. Z různých složek na přehrávači poskládáte list nejoblíbenějších skladeb a zvolíte název playlistu. V přístroji se pak objeví v příslušné složce.



V nástrojích je i užitečný konvertor audio CD, který vám tak umožní převést svá oblíbená alba do formátu MP3 nebo WMA. Velice pěkně také funguje zjišťování informací o převáděném albumu. Stačí kliknout na tlačítko "Get CD Info" a všechny dostupné informace se automaticky stáhnou z internetu.



Hudebních konvertorů je dostupných spousta, ale co když přístroj nepodporuje formát vašeho oblíbeného filmu? Creative myslel i na tuhle variantu a přiložil i konvertor videa. Je důležitý nejen na změnu formátu, ale také na omezení rozlišení, úpravu kvality a velikosti souboru.



Přehrávač lze použít také jako jednoduchý osobní organizér. Nelze v něm přímo vkládat žádná data, ovšem prohlížet importované informace z počítače je možné docela dobře. Zaznamenané připomínky a úkoly upravíte v položce Manage Organizer Data, samozřejmě nechybí ani možnost přímého importu dat z aplikace Microsoft Outlook.



ZENcast Organizer je nástroj přímo od výrobce Creative, který shromažďuje multimediální kanály z různých on-line informačních portálů. Můžete si v nabídce zvolit z dostupných témat a posléze vybrat daný kanál.



Zobrazí se vám výčet aktuálních souborů, které si můžete zdarma stáhnout. Jedná se především o audio nebo video soubory s různým informačním sdělením jako je zpravodajství z dané oblasti, případně lze stahovat i některé reklamní spoty známých světových značek.