Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Creative ZEN Vision W - Legenda jménem ZEN pokračuje

5.4.2007, Michal Učeň, recenze
Po oblíbeném multimediálním přehrávači Creative ZEN Vision přichází tento výrobce s nástupcem s označením ZEN Vision W, který nabízí větší displej, širokou podporu formátů a chytlavý design. Naváže na úspěch svého předchůdce, nebo je to jen oprášená stará verze v novém kabátku?
V praktickém testu se přehrávač osvědčil velmi dobře. K přehrávání nemám prakticky žádné výhrady, stejně tak ke konstrukci a zvoleném řešení ovládacích prvků. Výbornou kvalitu má také LCD displej a relativně bohaté je i příslušenství, které navíc můžete rozšířit o další doplňky od stejného výrobce. Bezkonkurenčně propracovaný je také přiložený software, který nabízí mnohem více funkcí, než jsem očekával.

Výdrž baterie je slušná, při testování jsem však u hudby naměřil mírně nižší hodnoty, než uváděl výrobce. Při přehrávání hudby s automaticky ztlumeným jasem se výdrž pohybovala těsně před hodnotou 11 hodin(výrobce uvádí 13 hodin), u přehrávání videa kolem 4 hodin a 45 minut (výrobce uvádí 4 hodiny 30 minut), což stačí na dva večerní filmy. Výsledky se však mohou lišit vzhledem k podmínkám (nastavený jas apod.).

Doba nabíjení z prázdné do plné kapacity byla naměřena 3 hodin 35 minut, je tedy možné bez problémů přístroj dobít přes noc nebo i během dne, kdy jej nepoužíváte. Velice rychlé je i kopírování na disk přehrávače, soubor o velikosti 670 MB se pomocí USB 2.0 podařilo přehrát za čas 1 minuta a 20 sekund. Vyzkoušel jsem i praktický test v podobě použití přístroje v běžném životě, výdrž pak byla při občasném přehrávání hudby v kombinaci s jedním přehraným filmem kolem tří dní.



Naměřené hodnoty při testováníCreative ZEN Vision W
Výdrž baterie při přehrávání videa4 hodin 45 minut
Výdrž baterie při přehrávání hudby10 hodin 45 minut
Doba nabíjení3 hodiny 35 minut
Kopírování souboru 670 MB(USB 2.0)1 minuta 20 sekund

Z těch stinných stránek přístroje můžeme jmenovat zejména absenci podpory titulků u přehrávání filmů. Nepohodlné je také držení v rukou, při delším filmu by se hodila podstavná nožka pro položení na stůl. Vyšší je také hmotnost, ale to můžeme v případě integrovaného disku odpustit.





Pro mnohé uživatele bude hlavním ukazatelem také vyšší cena 9 227 Kč s DPH. Ta je v zatím omezené nabídce této kategorie výrobků na českém trhu nejvyšší a pohybuje se na úrovni již slušně vybaveného PDA, které kromě přehrávání videa a hudby zvládá i mnoho dalších funkcí. Výhodou je ale kapacita a rychlost disku oproti paměťovým kartám, záleží však jen na konkrétním uživateli, jestli je ochoten takovou částku za přehrávač zaplatit.





Samozřejmě se ale vysoká kvalita odráží v ceně, a tak pokud nejsou finance překážkou, těžko zatím najdete na trhu lepší přehrávač videosouborů, ovšem druhou překážkou v nákupu zase může být absence titulků.


Kvalitní LCD
Chybí titulky
Podporované formáty
Vyšší hmotnost
Kvalitní zpracování a design
Absence podstavné nožky
Přehledné menu a intuitivní ovládání
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 9227 Kč s DPH


Za zapůjčení přehrávače Creative ZEN Vision W děkujeme firmě Creative.