Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

BenQ SP2: akční kamera

18.8.2014, Jan Vítek, recenze
Svět mobilních zařízení v této době zažívá vzestup zájmu o funkce týkající se zdraví a fitness. Do tohoto světa bezpochyby patří dnes testovaný produkt, a sice odolná kamera do terénu, k níž dostaneme i chytré hodinky pro ovládání.
Jak už bylo uvedeno v druhé kapitole, k designu kamery samotné mám menší výhrady, a to sice takové, že nejde samotná bez vodotěsného pouzdra přimontovat. Nemá žádné očko, za něž bychom ji připevnili pomocí suchého zipu a ani závit pro stativ. Pokud bychom chtěli tedy použít jen ji bez velkého a těžkého pouzdra, musíme si poradit jinak.





Montáž pomocí pouzdra, třeba na cyklistickou helmu, také není zrovna snadná. Všechny dodávané držáky se spoléhají na lepicí plochu, pro kterou musíme ale najít místo, které se na děravé helmě hledá těžko. V mém případě jsem tedy držák ani nepřilepoval a našel jsem pro něj v zadní části helmy místo, kde se mohl zaklesnout do otvoru a pak jsem kameru zajistil pomocí pásky se suchým zipem. Otázkou také je, jak silné bude spojení lepicí podložky od 3M, ale lze předpokládat, že pokud ji přilepíte celou plochou na vhodný a odmaštěný povrch, vydrží leccos. Vždy je tu možnost pomoci si šroubky, pokud jste tedy ochotni něco takového udělat, alespoň pak bude možné držák relativně jednoduše sundat. Samotnou kameru v pouzdře samozřejmě půjde sundat snadno a rychle, na to jsou držáky uzpůsobeny.

Při jízdě s něčím takovým na hlavě je v krku cítit, že se musíme vyrovnávat s těžší hlavou, nehledě na to, že si člověk připadá tak trochu jako magor a rozhodně by bylo lepší využít volitelně dostupný držák kamery na řidítka nebo popruhy (viz první kapitola). Pod vodou se samozřejmě jasně oranžové prvky na pouzře budou hodit, aby člověk upuštěnou kameru lépe našel, ale jinak by mohla být nenápadnější. Hodilo by se tedy i jednodušší a lehčí pouzdro, které by se používalo na suchu, však lze předpokládat, že potápěči budou mezi uživateli této kamery spíše v menšině.

Co se týče kvality videí a fotografií, osobně jsem byl spokojen. Budeme předpokládat, že kamera se uplatní především za dne v pěkném počasí (v noci je v podstatě nepoužitelná) a samozřejmě venku nebo alespoň v dobře osvětleném interiéru. V takovém případě podává dobré výsledky a pořizuje použitelná videa, ale je třeba se připravit na to, že vysoce kontrastní prostředí jí dělá problémy, takže obloha bude většinou přesvícená a projeví se chromatická aberace. Více bych ale ocenil, kdyby byla kamera vybavena nejlépe optickou stabilizací, která zde citelně chybí. Ocenit ale musíme užitečné hodinky, jež sice nejsou designovým skvostem, ale jinak dobře poslouží pro ovládání kamery a ověření toho, že zabírá skutečně to, co má. Alternativou je pak rozhraní Wi-Fi a nějaké chytré zařízení s iOS či Androidem, které pak poslouží stejně dobře, možná i lépe.


Plusy


+ Vodotěsné pouzdro i hodinky (do 60 metrů hloubky)
+ Wi-Fi pro ovládání mobilem/tabletem, HDMI
+ Sada různých držáků
+ Full HD (1080p) při 60 snímcích za sekundu, 720p při 120 snímcích
+ Slušný obraz při natáčení venku za dne


Minusy


- Samotnou kameru nelze nikam připevnit
- Chybí stabilizace obrazu
- Patrný barevný šum
 
 
Za zapůjčení kamery BenQ SP2 děkujeme BenQ.
 

Cena v době testování: 8990 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte akční kameru BenQ SP2?
V anketě šlo hlasovat od 18.8.2014 do 20.8.2015. Počet hlasujících: 2
Výborná0 %
Průměrná50 %
Špatná50 %