Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

BenQ SP2: akční kamera

18.8.2014, Jan Vítek, recenze
Svět mobilních zařízení v této době zažívá vzestup zájmu o funkce týkající se zdraví a fitness. Do tohoto světa bezpochyby patří dnes testovaný produkt, a sice odolná kamera do terénu, k níž dostaneme i chytré hodinky pro ovládání.
Ve fotografickém režimu si můžeme nastavit rozlišení 5, 8, 12 nebo 15 Mpix, přičemž se nemusíme ptát, zda je některého rozlišení dosaženo pomocí interpolace, protože kamera je vybavena senzorem CMOS, který má fyzické rozlišení 16 Mpix. Nebyl tedy důvod, proč si pro ověření kvality fotografií nenastavit nejvyšší rozlišení 15 Mpix, díky čemuž získáme snímky s rozlišením 4608 x 3456.

Fotografie pak můžeme pořizovat buď pomocí spouště na samotné kameře, přičemž v tom případě musíme mít ale nastaven ten správný režim, neboť stejná spoušť slouží i pro pořizování videí. Ovšem pokud stisknete spoušť fotoaparátu na hodinkách, nemusíte na kameře nastavovat nic, protože ta se automaticky přepne do kýženého režimu.


Exteriér


Za polojasného letního dne bylo pořízeno několik fotografií, z nichž čtyři vidíte zde v tabulce. Kamera se musela vypořádat s kontrastním prostředím, kde je jasná obloha a stinná místa na zemi. Nebylo to tedy pro ni úplně jednoduché, ale nakonec stejně zklamala v něčem zcela jiném, za což okolní podmínky rozhodně nemohly.


- klikněte pro zvětšení -
- klikněte pro zvětšení -


Kamera nejspíše disponuje fixním ohniskem, takže nemá starosti s ostřením, čili při natáčení videí odpadá starost, zda nám nebude neustále přeostřovat. Fixní ohnisko zde není překážkou, protože se předpokládá, že budeme zabírat objekty vzdálené více jak pár metrů.


- klikněte pro zvětšení -
- klikněte pro zvětšení -

Na fotografiích se jasně ukazuje široký úhel záběru, o jehož konkrétní hodnotě se výrobce zapomněl ve specifikacích zmínit, ale ze záběrů je zřejmé, že jde o objektiv typu rybí oko. Výsledný obraz je tak značně zkreslený, ale vejde se do něj značná část scény před kamerou. Zde je také nutné poznamenat, že když se díváte na aktuální obraz přes hodinky, je úhel záběru na nich značně zúžen, takže ve výsledné fotografii nebo videu toho uvidíte daleko více. Je trošku škoda, že hodinky nezobrazí opravdu to, co kamera zabírá.

Ani nás moc nepřekvapí, že má kamera menší problémy s přesvícenou oblohou, takže kontrasty nebude mít ráda. Na kontrastních přechodech se také ukazuje chromatická aberace a i na záběrech exteriérů pořízených za slunečného dne můžeme vidět barevný šum. Jinak ale tato kamera umí pořídit i pěkné, živé a dobře prokreslené fotografie.


Interiér


V interiérech pomocí BenQ SP2 asi fotit nebudeme, a tak si ukážeme jen jednu fotografii, která ukáže, jak je na tom kamera s ostrostí i na okrajích. V tomto ohledu v podstatě není co vytknout, ale při nižším osvětlení se jasně ukazuje vyšší šum. Mapa o velikosti 145 x 145 cm byla pro zajímavost zabrána ze vzdálenosti cca půl metru a do záběru se vešla téměř celá.


- klikněte pro zvětšení -