Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

BenQ SP2: akční kamera

18.8.2014, Jan Vítek, recenze
Svět mobilních zařízení v této době zažívá vzestup zájmu o funkce týkající se zdraví a fitness. Do tohoto světa bezpochyby patří dnes testovaný produkt, a sice odolná kamera do terénu, k níž dostaneme i chytré hodinky pro ovládání.
Kapitoly článku:

Zpracování kamery BenQ SP2


Kamera BenQ SP2 přichází již umístěna ve svém vodotěsném pouzdru, které se bohužel stalo její nedílným příslušenstvím, bez nějž se takřka neobejdeme. Kamera samotná totiž nemá vůbec žádné očko pro poutko, natož pak koncovku pro připojení držáků nebo alespoň závit pro stativ. Pokud s ní chcete natáčet z ruky, pak samozřejmě můžete, ale jde o něco jiného. Vodotěsné pouzdro je velké, i kvůli svým oranžovým doplňkům nápadné, těžké a pokud neprší nebo se s kamerou zrovna nepotápíte, je také zbytečné. Samozřejmě slouží i jako ochrana před poškozením kamery, ale to už by mělo být na uživateli, zda je ochoten kameru používat i bez něj.





BenQ nám k tomu však v podstatě nedává možnost, protože samotnou kameru nemůžeme pomocí dodávaného příslušenství k ničemu připevnit. Můžeme se pokusit ji připevnit pomocí přiložené pásky se suchým zipem, ale na to bych moc nesázel. Další možností je ji k něčemu přilepit, nebo lépe si vyrobit vlastní pouzdro, ale musíme přitom brát ohledy jednak na objektiv, jehož vnější vypoulená čočka by se mohla snadno poškrábat a také na vrchní tlačítka, která nelze zakrýt.





Co se týče krytu, pak ten je zpracovaný dobře. Vyroben je z tlustého průhledného plastu a vybaven zadními odklápěcími dvířky, která na místě přidržuje jednoduchý mechanismus z oranžového plastu. Pro otevření stačí nahoře odemknout žlutou pojistku a pak můžeme zámek nadzvednout, a tím uvolnit dvířka. Kamera je pak uvnitř umístěna volně. Zapomenout nesmíme ani na dvě oranžová tlačítka pro ovládání kamery umístěné v pouzdře.





Z popisu na štítku se také dozvíme, jak kameru uvolnit z hlavního naklápěcího držáku. Každý má jednoduchou packu, kterou většinou stačí jen nadzvednout a kameru ze zámku poté vysunout. Ne tak zde. Musíme nejdříve zcela vyšroubovat aretační šroubek, který kameru drží v nastaveném úhlu. Ten totiž překáží v tom, abychom mohli packu dostatečně nadzvednout a držák zcela uvolnit. V důsledku je to ale jen drobná potíž, která nám znepříjemní jen výměnu držáku. Kameru půjde i tak snadno vysunout, jen s celým držákem.




- klikněte pro zvětšení -


Po otevření dvířek tedy můžeme kameru volně vyjmout. Samotná vypadá spíše jako fotoaparát z říše hraček s malým roztomilým objektivem. Ten má nalevo od sebe světlou kontrolku udávající stav kamery a jejího napájení, k čemuž poslouží i další kontrolky umístěné nahoře vedle displeje, vzadu vedle baterie a nakonec dole, takže celkem jsou čtyři. Napravo od objektivu je už jen reproduktor, s jehož pomocí nám kamera oznamuje třeba své zapnutí. Zvuk je to poměrně hlasitý a otravný, ale to je nezbytné, protože po umístění kamery do pouzdra se značně ztlumí.

Z toho vyplývá, že také mikrofon to bude mít se záznamem zvuků složité a právě k tomu může posloužit 3,5mm konektor umístěný v boku hned nad konektorem micro USB. Ovšem ten nebudeme moci osadit, pokud budeme chtít kameru vsadit do pouzdra a bez pouzdra zase nemůžeme kameru nikam upevnit, takže toto mi připadá poněkud nedomyšleně. V horní části máme malý grafický OLED displej obklopený dvěma tlačítky, s jejichž pomocí budeme ovládat veškeré funkce kamery, tedy i její nastavení a pohyb v menu. A nakonec se v druhém boku kamery nachází slot pro kartu microSD a také konektor mini HDMI.





V podstatě celou zadní část kamery zabírají dvířka pro dodávanou baterii, jež se vysunují směrem dolů. Je tu také jeden roztomilý prvek, a to malý proužek pro snadné vyjmutí baterie, která však kouká ven více než z poloviny a je velmi snadné ji vyklepnout. Tento proužek je tak zbytečný a spíše překáží při nasouvání krytu. Škoda, že BenQ namísto této zbytečnosti neřešil něco jiného.


Hodinky jako bonus


Abychom mohli kameru snadno ovládat a případně si občas i zamachrovat, máme tu mohutné hodinky, jejichž design však asi nikoho neohromí. Jejich účelem ale není zdobit svého majitele, ale pracovat čistě jako funkční doplněk, s nímž se můžeme stejně jako s kamerou potopit do hloubky až 60 metrů.





Hodinky jsou plastové s mohutným řemínkem, přičemž jejich barevná tlačítka a očko na řemínku dávají tušit spojení s kamerou SP2, i když je o odstín více do žluté barvy. Na pravé straně máme bílou šipkou označený PoGo konektor pro dobíjení hodinek. Kabel se k němu dokáže pevně přichytit, takže je třeba na to dávat pozor, abychom si jej nepoškodili. A chce to také při jeho připojování trošku cviku.





Jinak nám hodinky krom malého LCD displeje s úhlopříčkou 33 mm a rozlišením 128 x 96 nabídnout šest tlačítek. Čtyři jsou umístěna v rozích displeje a poslouží pro různé funkce. Nejčastěji budeme využívat asi to vlevo nahoře, které nás dokáže v okamžiku přepnout do režimu, v němž se na displeji ukáže aktuální obraz kamery. Tlačítko SET poslouží především k nastavení a dvě spodní mají různé funkce dle situace. Pak tu jsou ale ještě tlačítka nahoře (bílá čárka) a dole (červená tečka), přičemž ta poslouží pro pořizování fotografií a pro spuštění/zastavení záznamu.





Nastavení kamery a hodinek


Pokud chcete na hodinkách uvidět obraz, musíte je nejdříve dle návodu s kamerou sesynchronizovat, přičemž to je možné udělat s až šesti kamerami. Od té doby bude stačit, když na hodinkách stisknete tlačítko Mode/Sleep a ony ihned ukáží obraz snímaný kamerou, pokud je tedy nemáte nastaveny tak, aby zobrazovaly čas. V takovém případě to chce ještě jeden stisk stejného tlačítka. BenQ uvádí, že rádiové rozhraní pracuje až na vzdálenost cca tří metrů, ale v našem případě bylo spojení navázáno i na sedm metrů.





Obraz v hodinkách není moc kvalitní a obnovovací frekvence se pohybuje někde pod 10 FPS, ovšem naprosto stačí k tomu, abyste si ověřili, kam máte objektiv namířený a co právě snímá. A k čemu jinému mohou hodinky ještě posloužit? Kromě ukazování času mají ještě stopky, odpočet a nakonec budík. Toť vše.





Nastavení kamery probíhá pomocí vestavěného OLED displeje, který je jednobarevný a má rozměry cca 2 x 1 cm. Obraz nám tedy neukáže, ale najednou umí zobrazit nastavený režim, stav baterie, počet pořízených videí či fotografií, zbývající volnou paměť na kartě v procentech a pak také aktuální funkci pravého tlačítka.





Kamera samotná má pouze dvě tlačítka, a to levý vypínač a pravou spoušť. Obě tlačítka jsou víceúčelová, takže vypínač bude rovněž přepínat mezi režimy a spoušť poslouží pro pohyb v menu a nastavení. A jaké režimy tu máme?




  • Záznam videa: výchozí režim pro záznam videa
  • Pořizování fotografií: základní režim pro fotografování
  • Wi-Fi: vypnutí/zapnutí rozhraní Wi-Fi pro ovládání kamery pomocí chytrého zařízení (software ActionCam! pro Android a iOS)
  • Sekvenční fotografie: kamera automaticky pořídí dávku sedmi snímků
  • Časosběrný režim: pořizování snímků s prodlevou 1, 3, 5,10, 30 nebo 60 sekund, v případě časosběrného videa se automaticky vytvoří video, při nastavení časosběrné fotografie budou ukládány jednotlivé snímky
  • Samospoušť: nastavení časované spouště s prodlevou 2 nebo 10 sekund
  • Nastavení: dostupné volby pro nastavení jednotlivých režimů (rozlišení, prodlevy, atd.), data a času, smyčkového nahrávání (možnost pro přepsání nejstaršího záznamu, pokud se karta zaplní), převrácení obrazu a formátování karty

Pro ovládání kamery tedy nemusíme použít pouze hodinky, ale také pomocí uvedeného softwaru ActionCam!, který si stáhneme do našeho telefonu nebo tabletu. Spojení je realizováno pomocí rozhraní Wi-Fi, přičemž oproti hodinkám, které používají rádiové rozhraní, je tu výhoda v delším dosahu a také kvalitnějšího obrazu.





ActionCam! byl vyzkoušen na tabletu s Androidem 4.1, kde pracoval korektně. Kamera vysílala video ve slušné kvalitě a cca 15 snímkové obnovovací frekvenci. Uživatel pak má možnost pomocí softwaru pořizovat videa nebo fotografie a vybrat si jejich kvalitu.