Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

BenQ MW663: ideální do každé domácnosti?

20.11.2013, Pavel Kovač, recenze
Chcete si užít kino i doma? LCD televize vám svou velikostí nestačí a LED projektory stále nemají tak velký výkon? V tom případě máte jedinou možnost. Klasický projektor s lampou a DLP technologií.

Dálkové ovládání


Dálkové ovládání patří k těm menším, avšak ne zcela miniaturním. Stále jej pohodlně schováte do ruky, a tak při prezentaci nebude rušit vaše vystupování. Lze číst prezentace z USB, takže nejste odkázáni na počítač a často ovládání pomocí myši. To sice patří dnes již mezi standard, ale stále potěší.

Tlačítka jsou gumová a jsou hodně měkká. Po chvilce se na ně nalepí hodně prachu a vyčistit je dá docela zabrat. Díky hmatovému a barevnému rozlišení některých tlačítek však na popisky téměř nemusíte koukat a po pár minutách přesně víte, kde se jaké tlačítko nachází.





K projektoru je dodáván zdarma i USB WiFi dongle. Ten z projektoru udělá tradiční Access Point a pomocí webových stránek, k nimž se připojíte, můžete projektor ládovat daty, resp. prezentací atd. Existují také aplikace pro Android a iOS s názvem EZ QPresenter přímo od firmy BenQ. Díky nim můžete přes telefon do projektoru posílat Office dokumenty, prezentace, PDFka a obrázky. Nelze však posílat videa, což je docela logické. Komprimovat video v tabletu - na to zatím výkon nemají.


OSD menu


Grafická podoba OSD menu patří mezi takový standard od BenQ. Je jednoduché a relativně přehledné. Trochu zamrzí neustálé mačkání tlačítka "menu" pro opuštění jedné záložky. Proč nelze jen šipkami, to netuším. Ale je to o zvyku a navíc v OSD menu netrávíte tolik času.




Anglické menu z PDF manuálu




Fotografie OSD menu v češtině


Samotné OSD menu je dost obsáhlé a najdete v něm hlavně korekce obrazu, volby pro změnu barvy plátna a šestiosé barvy. Pokud patříte mezi fanoušky barev, budete jistě spokojeni. Jediné, co mě lehce chybí, jsou nějaké dva režimy. Jeden pro noc a druhý pro den. Rychlé přepínání pomocí dálkového ovladače by bylo super. Ve dne je často potřeba barvy nastavit trochu jinak než v noci. Bohužel to nebývá u projektorů standardem. Jediné rychlé změny se tedy odehrávají na poli jasu a jeho Eco resp. SmartEco režimu.

Mnohé také potěší kompletně počeštěné OSD menu. Díky tomu se v něm vyzná opravdu každý. Sice sem tam narazíte na drobné zaškobrtnutí v překladu a fonty mají problémy s diakritikou (písmena s diakritikou mají sem tam jiný font), ale to jsou jen drobnosti, které jistě rádi přehlédnete vzhledem k široké nabídce OSD menu.