Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

BenQ MP777: projekce s Philips VIDI

2.12.2009, Petr Papež, recenze
BenQ MP777 je nový XGA projektor vhodný především na práci, do školy a na prezentace. Projektor má výkonnou lampu a pokročilé možnosti kalibrace barev. Novinkou je nativní podpora 3D zobrazování a Philips VIDI.

 

Zkušenosti


BenQ do nové řady projektorů zabudoval i několik novinek. Zatímco s BrilliantColor od Texas Instruments jsme se mohli setkat i u starších DLP projektorů, Philips VIDI je použito nově. Philips VIDI umožňuje přesnější ladění barev a zvyšuje kontrast s pomocí lampy Philips s podporou VIDI.



Technologie vyžaduje lampu, která je schopna vysílat různé „druhy světla“, konkrétně se jedná o tzv. Brilliant Pulse a Dark Pulse. Brilliant pulse zvyšuje jas, Dark pulse počet odstínů šedi a to pomocí krátkodobého snížení jasu lampy na 25%. Nakonec Tuned Plateau dokáže změnit Brilliant Pulse pro každý barevný segment kolečka zvlášť.

Zní to krásně, ale samozřejmě to má i svůj háček. V tomto případě je to nutnost použití speciálních lamp, které pro tento projektor stojí v nejlevnějších obchodech 5500 Kč. Cena za lampu tak tvoří téměř čtvrtinu ceny přístroje.

Další novinkou je prostorové zobrazování. Novinka opět vychází od firmy Texas Instruments. Protože je BenQ MP777 určen především do škol, je ukázka použití omezena na ilustrativní zobrazení pro děti. Použití je ovšem především pro herní průmysl, kde do 3D lze snadno převést mnoho her a zobrazování různých 3D modelů a animací. Pro využití tohoto efektu potřebujete ještě 3D brýle. Více naleznete v naší recenzi NVIDIA 3D Vision nebo v podrobném technickém popisu DLP 3D technologie zde.

Poslední novinkou je podpora Crestron® RoomView®, což je softwarový balík pro dálkové řízení a správu audio-video zařízení. Jeho nasazení naleznete především v přednáškových centrech a školách.


Obraz projektoru je vynikající. Zásluhu na tom má především vysoká svítivost. I na EKO mód je svítivost nadprůměrná. Barvy jsou typicky pro DLP syté a čerň tmavá. Navíc nové technologie posunuly možnosti ladění obrazu o krok dále. Projektor, co se kvality zobrazení týče, mohu zařadit k těm nejlepším, co jsem měl možnost poznat. Navíc opravdu podrobné ladění z projektoru vymáčkne téměř jakýkoliv obraz.

Hlučnost přístroje výrazně závisí na zvoleném režimu. V BenQ nebrali výkon lampy na lehkou váhu a tak do projektoru osadili rovnou tři ventilátory. Naštěstí je jejich činnost optimalizována tak, že hlučnost je na tak výkonnou lampu poměrně nízká.


Oproti minulým recenzím jsem zkrátil vzdálenost plátna o 105 cm. Od příště se v recenzích budete setkávat s touto vzdáleností.



Cena


Cena projektoru s DPH
23 500 Kč
Cena lampy s DPH
5 500 Kč
Cena lampy / cena přístroje
23,4%
Udávaná výdrž lampy
3000
Cena za 1 hodinu
1,83 Kč
Udávaná výdrž lampy ECO
4000
Cena za 1 hodinu ECO
1,38 Kč


Závěr


BenQ MP777 překvapil. Popravdě jsem od XGA projektoru nečekal žádné zázraky, ale BenQ MP777 mě přesvědčil, že má něco do sebe. Primárním určením budou patrně školy a business sektor a pro ty je vybaven dobře. Snad jen by BenQ mohl mít vlastní software na vzdálenou správu. Vysoké rozlišení nemusí být nutně výhoda, text je ve vyšších rozlišeních drobný a špatně čitelný. XGA rozlišení považuji za téměř ideální v daných prostředích. Musím ještě vyzdvihnout vysokou svítivost, která ve špatně zatemněných místnostech přijde vhod.

Pro domácí (filmovou a herní) projekci bych volil typ projektor s vyšším rozlišením.


Novinky Philips VIDI a 3D zobrazení
Cena
Dobrý obraz
Cena náhradní lampy
Cena v době testování: cca 23 500 Kč s DPH


Za zapůjčení projektoru BenQ MP777 děkujeme firmě BenQ.
Za zapůjčení projekčního plátna Da-Lite děkujeme distributorovi pro ČR, společnosti Image CZ



 
---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

BenQ MP777 is a surprise. The image is simply great. Brightness of MP777 is the highest we have ever seen on such a “lowend” projector. This and other technologies like Philips VIDI make MP777’s image much better than most of other products within the same price range and the same product category (XGA projectors).

BenQ MP777 is a great choice for schools and business centers. Unfortunately due to its low resolution BenQ MP777 is not really suitable for home entertainment.


Philips VIDI and 3D image
Price
Great image
Lamp Price
Final price 23 500 CZK