Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

BenQ Joybee GP1: DLP miniprojektor

21.7.2009, Petr Papež, recenze
BenQ Joybee GP1 je novinka ze třídy miniprojektorů. Projektor je postaven na technologii DLP spojenou s LED podsvícením. V redakci jsme již takové projektory měli dva. Je ale BenQ Joybee GP1 něčím výjimečný?

Zkušenosti


Porovnáme-li BenQ Joybee GP1 s Acer K10, tak jsou to téměř stejné přístroje. Acer K10 má lépe zpracované konektory. Jestliže u miniprojektorů hraje každý cm místa důležitou roli, potom je osazení unikátního konektoru pro mně naprostou záhadou. Zatímco VGA kabel seženete kdekoliv, případně si jej vypůjčíte od nějakého monitoru, unikátní BenQ koncovku neseženete. Musíte tak sebou brát vždy o jeden kabel navíc. BenQ je také oproti dříve testovaným projektorům hlučnější.


Naopak pochvalu sklízí Joybee GP1 za USB vstup. Při testu neměl vstup problém se čtením z USB flash disku ani ze čtečky xD karet. Interní software je poměrně dobře zpracován (jeho menu naleznete v kapitole menu), podporuje češtinu, titulky videa v češtině, rotaci, náhledy a přechody fotek. Software je poměrně svižný a to včetně rotace větších fotek. BenQ Joybee GP1 podporuje fotky ve formátu jpg, gif, bmp a tiff, videa ve formátech MPEG1 a MJPEG s audio stopou MPEG2 nebo PCM. Software pro konverzi do daných formátů naleznete na CD (ArcSoft MediaConverter). Nejnovější formáty to nejsou, ale pro občasné přenášení stačí a je třeba si uvědomit, že H264 a podobné formáty nejsou pro tak malé rozlišení nutností.

Dalším plusem je koncovka napájecího adaptéru. Ta je kompatibilní s notebooky Acer, nejrozšířenější značkou notebooků na českém trhu.

BenQ Joybee GP1 umí, stejně jako minule testovaný BenQ SP831, posunout obrazovku o pár centimetrů všemi směry, což zcela jistě občas pomůže při polohování. Na druhou stranu je mu cizí horizontální lichoběžníková korekce, což je u mobilního projektoru mínus.

Velikost zobrazené plochy je, stejně jako v případě Acer K10, přibližně 130 cm ze 2 metrů.

 

Závěr



BenQ Joybee GP1 je kvalitní konkurence pro ostatní miniprojektory. Každý z námi testovaných miniprojektorů má svá pozitiva i negativa. V porovnání s Acerem bych zvolil spíše jeho K10, především díky univerzálním vstupům a tiššímu chodu. BenQ Joybee GP1 přesto může zaujmout USB vstupem a kvalitním zpracováním, Dell M109S zase zaujme uživatele s notebooky Dell. Joybee GP1 rozhodně neudělal BenQ ostudu, s Acerem K10 jde kvalitativně prakticky bok po boku a o prodejnosti nakonec rozhodne cena. Ta je zatím u BenQ Joybee GP1 o 1000 Kč vyšší.


USB vstup
Nemá univerzální konektory
Velikost
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 11 250 Kč s DPH

 
Za zapůjčení projekčního plátna Da-Lite děkujeme distributorovi pro ČR, společnosti Image CZ




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

BenQ Joybee GP1 is the right initial step for BenQ. This small yet useful projectors is not flawless but it definitely keeps up with the competition. Acer K10 offers better video inputs, compatibility with Acer laptops and quitter cooling. Dell M109S is compatible with Dell laptops and BenQ Joybee GP1 has USB input and compatibility with Acer laptops. Each of these “miniprojectors” offers something unique and it is up to the buyer to choose what suits his needs.


USB input
Unique input connector
Dimensions
Ikona Odkaz na databázi
Final price 11 250 CZK