Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

AVerTV Hybrid Volar HX: nástupce Hybrid+FM Volar

11.3.2008, Radek Jahoda, recenze
AVerMedia rozhodně nespí na vavřínech a uvádí jednu novou kartu za druhou. Teď má dokonce dvě USB karty, které zvládají naprosto to samé - starší AVerTV Hybrid+FM Volar má ale nahradit novější AVerTV Hybrid Volar HX.
Kapitoly článku:
Jako software jsou dodávány dva produkty. Jedním je AVerTV 6, což je klasický program s oddělenými okýnky pro video a ovládací panel. Druhý je AVer MediaCenter, což je naopak program s ovládáním stylem On Screen Display - tedy menu je součástí video okna. Použít lze i alternativní software, buď přímo s Windows Media Center, nebo i jakýkoliv jiný.

Zde zklamu uživatele Linuxu, protože karta v tomto systému podporována není - pro použité obvody nejsou napsány ovladače.

Do Windows je možné ovladače instalovat buď samostatně (a pak používat alternativní software), nebo jsou součástí dodávaného software. V panelu ovladačů přibude jedna položka, viz následující obrázek.



Ovladače jsou vidět v DirectShow jako dvě nezávislá zařízení - buď digitální BDA, které umožňuje použít i jiné programy, např. ProgDVB, ...



... nebo klasická analogová část. Tento ovladač má ale jednu zvláštnost, protože jeho výstup nelze připojit přímo na Video renderer nebo Video mixing renderer, protože na jeho výstupu je jen YUV formát. K samotnému připojení je ale nutný RGB režim, i když při začátku přehrávání dojde k přepnutí do YUV. Je nutné tedy použít nějaký konvertor, který toto obejde. V programech, které dělají DirectShow graf automaticky přes Graph builder, se vloží automaticky Color convertor, u jiných je nutné vložit manuálně (např. v ATV2000).



Dodávané aplikace není nutné představovat, protože jsme je již popisovali mnohokrát. Dochází sice k jejich postupnému vylepšování, ale minulý popis u karty AVerTV Hybrid+FM Cardbus je v podstatě "up to date".





Podíváme se tedy jen na to, co souvisí s touto kartou. V prvé řadě zmiňme, že na stránkách výrobce jsou dvě verze software AVerTV - 6.2.2 a 6.0.11. Prvně jmenovaná s vyšším číslem je ale označena jen pro použití v zemích bývalého Sovětského svazu, druhá pro zbytek. Nevím, zda tam patříme i my, každopádně ale fungují obě verze. Rozdíl v nich je ten, že 6.2.2 dokáže přijímat i HD obraz. Další rozdíl je v tom, že tato verze přijímá v EPG dobře češtinu tak, jak má, starší verze používá zvláštní zobrazení diakritiky - nejprve je písmeno bez diakritiky a za ním je diakritika (tedy např. rˇ). Stejné zobrazení se používá u OSD, ale u obou verzí, zřejmě si budeme muset počkat na další verzi, která aplikaci zase posune o kus dál. Další nepříjemností je to, že po klepnutí na pokročilé nastavení u TV kanálu aplikace spadne.

V nastavení je zajímavý jen seznam možností karty - Digitální TV, Analog TV a FM rádio.



Za zmínku stojí i nastavení některých parametrů pro každý kanál zvlášť. V klasickém zobrazení seznamu kanálů se přepneme do pokročilého seznamu a u každého kanálu lze pak změnit video standard, zvukový systém, režim zvuku, hlasitost, deinterlace nebo jas a barvy.



Teletext lze zobrazit v okně s videem nebo i v samostatném okně, nezobrazuje ale diakritiku velkých písmen. EPG v nové verzi zobrazuje diakritiku správně, o čemž jsme již mluvili.



AVer MediaCenter je v aktuální verzi 1.6.5 a řekl bych, že je na tom o něco lépe než AVerTV 6. Čeština v EPG funguje výborně, ale teletext také nezvládá diakritiku velkých písmen.



A abychom nezapomněli - odinstalátor odinstaluje kromě aplikace i komplet ovladače, takže v systému Vám nakonec nezbyde nic. Uvádím to proto, že to nebývá zvykem a systém je pak zaneřáděn ovladači, které se občas perou mezi sebou. Někdy instalátory dokonce nainstalují ovladače pro všechna zařízení výrobce, což je naprosto zbytečné a AVerMedia je v tomto směru k uživatelům hodně šlechetná.

Celkově vzato je tato karta jedním z nejuniverzálnějších USB přijímačů. Zvládá jak analogový příjem, tak i digitální DVB-T a FM rádio. Lze ale pomocí ní i digitalizovat video signály např. z kamery. Nevýhodou je ale vyšší spotřeba, což je zapřičiněno vyšším počtem součástek, které musí zajistit velký počet funkcí. Oproti AVerTV Hybrid+FM Volar se ale spotřeba o něco snížila, což je jistě pozitivní, i když je stále nad 500mA. Nové počítače by to ale měly zvládnout.


Hybridní příjem analog/digital
Chybí diakritika velkých písmen
FM přijímač
u teletextu
Externí video vstupy
Ikona Odkaz na databázi
Propracovaný software
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 1550 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu AVerMedia AVerTV Hybrid Volar HX A827 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>




Za zapůjčení karty děkujeme firmě AVerMedia



Vývoj ceny testovaného produktu: