Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

AVerTV Hybrid Express Slim - TV schovaná v notebooku

28.11.2007, Radek Jahoda, recenze
Když jsem si u minulé recenze na PCMCIA kartu od AVerMedia stěžoval, že není zasunutá celá ve slotu, netušil jsem, že se mi brzy dostane do ruky od stejné firmy karta, která se tam vejde celá. Je ale určena do ExpressCard slotu, postrádá však dálkový ovladač.
V krátké době máme za sebou druhou TV kartu pro notebooky od firmy AVerMedia a opět musíme konstatovat, že jde o zdařilou kartu. Její vlastnosti jsou téměř shodné, pouze je jiné připojení (ExpressCard oproti PCMCIA CardBus), s čímž souvisí i odlišný hardware. Analogové část využívá PCI Express připojení, kdežto digitální pracuje na USB 2.0. V provozu to ale není vůbec znát díky funkčním ovladačům a také identickému software. Rozdíl, zjistitelný z uživatelského hlediska, je tak pouze v absenci dálkového ovladače.

Ten chybí především kvůli koncepci karty, která je celá skrytá uvnitř slotu a není ji nutné během přenášení vyndavat. To bych označil za zásadní vlastnost a postavil bych ji na první místo ze všech předností. Neutrpěly tím ale jiné vlastnosti a citlivost tuneru je srovnatelná s jinými kartami.

Pokoušel jsem se také zprovoznit kartu pod Linuxem, přes použití nejnovějších ovladačů z linuxtv.org ale bez úspěchů. Obvod CX23885 má sice ovladače, karta ale nebyla rozpoznána a použití "Generic" karty nefungovalo. Vývoj zde ale podle mailing listu běží, takže podporu lze v budoucnu očekávat. Digitální část není podporována vůbec, nenašel jsem ani náznak, že by nějaký vývoj běžel, takže bych to v tomto ohledu viděl skepticky.


Technické parametry TV tuneru AVerTV Hybrid Express Slim
Frekvence48.25-863.25MHz
Video systémPAL, SECAM, NTSC
Video čipConexant CX23885
TunerXceive XC3028
DVB-T demodulaceOFDM 6, 7, 8MHz
DVB-T demodulátorALFAtech AF9013
Zvukové normyNICAM, A2 Stereo B/G, D/K, I
TV vstupyTV/FM 1x
Video vstupyS-video
kompozitní
Další vstupystereo audio cinch
PřipojeníExpressCard


Abychom ale ještě nezapomněli na hodnocení, které je ale stejné jako u Cardbus verze. Není co dodávat, takže jen konstatujme - výborné.


Kompaktní provedení
Chybí diakritika velkých písmen
Hybridní příjem analog/digital
u teletextu
FM přijímač
Podivná diakritika u EPG
Externí video vstupy
Ikona Odkaz na databázi
Propracovaný software
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 1800 Kč s DPH


Za zapůjčení karty děkujeme firmě BGS LEVI