Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

AVerTV Capture HD: moderní TV jedině s HDMI

1.6.2010, Radek Jahoda, recenze
Doba se mění a s ní i nároky. K připojení videozařízení už nestačí jen kompozitní video nebo jen o malinko kvalitnější S-video. Nestačí dokonce ani komponentní YPbPr. Dnešní zařízení používají HDMI.
AVerMedia dodává ke svým tunerům vždy dvě aplikace. Jednou je AVerTV 6 a druhou AVer MediaCenter. Karta AVerTV CaptureHD je ale výjimkou, když se dodává jen druhá jmenovaná. AVerTV 6 zřejmě nepodporuje nekomprimované HD rozlišení z externích vstupů. Také to potvrzuje to, co již delší dobu tvrdím - že AVerTV 6 již nebude do budoucna prosazován a bude v podstatě nahrazen modernějším AVer MediaCenter (AMC).

Nebudeme zde AMC popisovat podrobně znovu, pokud chcete znát možnosti tohoto software, tak si přečtěte minulou recenzi na dvě hybridní karty AVerMedia, kde je tento software popsán. My se podíváme jen na rozdíly oproti běžným kartám.

Po nainstalování a prvním spuštění AMC je nabídnut průvodce instalací, kde je uvedena naše karta a její možnosti vstupů. Konfigurace pak probíhá stejně.



Tyto vstupy pak vidíme i v módu sledování TV v rozbalovacím menu, kde můžeme přepnout na HDMI nebo komponentní vstup.



V nastavení TV najdeme další položku Configure HD Input Source pro nastavení nahrávání z HD zdrojů.



Formátem nahrávání může být MPEG-2, H.264, nebo iPod (což je rovněž H.264 s parametry přesně definovanými pro použití v přenosných přehrávačích iPod).



U MPEG-2 lze nastavit rozlišení a datový tok. Maximální rozlišení je 1920x1080 a maximální datový tok je 15000 kb/s.



U H.264 je maximální rozlišení 720x576, které je výkonnostním limitem.



Určitě se ptáte, jak rychlý procesor potřebujete pro nahrávání v plném HD rozlišení 1920x1080. Na mém stroji s procesorem Athlon X2 6000+ (3.05 GHz) kolísá zátěž během nahrávání mezi 80-90%, tedy těsně pod svými možnostmi. Podobná zátěž je při nahrávání v H.264 při rozlišení 720x576 bodů. Pomalejší procesor tedy doporučit nelze. Sám výrobce udává jako minimum pro nahrávání Intel Core 2 Duo na nižší frekvenci 2.4 GHz, je ale nutné brát v úvahu, že tento procesor je novější a na stejné frekvenci je rychlejší než Athlon X2.