Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Asus O!Play HD2: konečně ten pravý?

12.4.2011, Jakub Doležal, recenze
Jak přesně vypadá váš ideál multimediálního centra? Je to výkonný hardware, vyměnitelný pevný disk, všemožné konektory včetně USB 3.0, podpora internetových služeb a dedikovaný ovladač, který padne do ruky? Pak by mohl být O!Play HD2 tím pravým.
Asus se vždy reprezentoval jednodušší grafikou a ani model HD2 není výjimkou. Několik stříbrných neanimovaných ikon, dvoubarevné pozadí a to je vše. Pro někoho ideální vzhled, pro některé zase příliš mdlé.
 

 
Základní obrazovka nabídne rychlý přístup do nejdůležitějších částí přístroje. Kromě filmů, hudby, či nastavení zde máme položky jako NAS a Internet. Pohyb mezi skupinami je velmi svižný.



Souborový manažer byl pro mě nemilým překvapením a jeho ovládání rozhodně nepatří k tomu nejpovedenějšímu. Zejména při kopírování dat jsem se docela navztekal, neboť tato funkce občas odmítala fungovat. Navíc pokud přehrávač neznal soubor ve složce, tak jej zkrátka nezobrazil.



Z internetových služeb je k dispozici většina populárních a běžně používaných, nicméně např. YouTube zcela chybí. Jeho přítomnost snad Asus časem přidá, stejně jako bych ocenil internetový prohlížeč.


Nastavení přístroje


Hned po vybalení a zapnutí modelu O!Play HD2 jsem narazil na nepříjemnost při pokusu o aktualizaci na novější firmware. V menu totiž chyběla možnost online stažení nové verze, a tak ke slovu přišla tradiční metoda skrze USB. Během testování jsem používal verzi 1.15, kterou můžete stáhnout zde.



Položka nastavení skrývá všechny podstatné podskupiny. Jako první máme k dispozici submenu „Systém“, kde si můžete upravit lokalizaci, kódování textu, čas a mnoho dalších parametrů.



V další položce „Síť“ jsou umístěny nastavení pro správný chod v rámci domácí sítě. Standardně připojíte HD2 přes metaliku, případně lze dokoupit USB Wi-Fi adaptér. Jen připomenu, že pevný disk lze sdílet na síti a také můžete HD2 využít pro stahování torrentů.



V submenu „Video“ je už nabídka upravitelných parametrů značně menší. Důležitá je však přítomnosti poměru obrazu, případně si můžete vynutit správné rozlišení. Filmoví fajnšmekři jistě ocení režim 24Hz, který simuluje rychlost přehrávání v kinosále.



Předposlední skupina parametrů také není příliš bohatá, volit můžete různé technologie audio výstupu na HDMI či S/PDIF.



V novější verzi firmware již naštěstí přibyla možnost aktualizace online, takže pro příště již USB paměť nebude nejspíše potřeba.