Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Ashampoo Burning Studio 9: rychle a jednoduše

20.10.2009, Radek Jahoda, recenze
Pokud se řekne vypalování, každému se vybaví Nero. Byly doby, kdy nemělo konkurenci, ale to už neplatí. Má řadu (pro)následovatelů, mezi něž patří např. Burning Studio od Ashampoo. Novinkou v 9. verzi má být vylepšený střih videa a generátor slideshow obrázků.
Vypalování dat je velmi jednoduché. Vidíme strukturu souborů a adresářů, jak bude vypadat na vypáleném disku, stiskneme tlačítko Přidat a vybereme soubory, které chceme vložit, stejně tak je tlačítkem Odstranit odstraníme. Soubory a adresáře můžeme také přejmenovat. Ve spodní části je ukazatel, který nám znázorní zabrané místo na disku a také optické médium, vhodné pro takovou velikost. Pak již jen stiskneme další, vybereme optickou mechaniku, kam budeme vypalovat, vložíme médium a vše je hotovo.


Tvorba obsahu datového disku
(klepněte pro zvětšení obrázku)

Stejně tak jednoduché je to se zvukovými CD. Vložíme jakýkoliv podporovaný audio soubor a vypálíme stejně jednoduše.


Tvorba AudioCD

Opačný postup, tedy ripování hudby, je podobný. Vložíme zvukové CD, vybereme požadované stopy (názvy písní se stáhnou z CDDB databáze) a v dalším kroku nastavíme parametry kódování.


Ripování Audio CD

K dispozici jsou ale jen formáty WAV (nekomprimovaný), WMA a MP3. Zatímco u WMA můžeme nastavit libovolný datový tok (resp. předdefinovaný profil), tak u MP3 je požadován Fraunhoffer MP3 ACM kodek. Ten standardně dodávaný ve Windows ale umí jen maximální tok 56 kb/s, což je k ničemu (plnou verzi je nutné koupit). Nelze využít ani Lame kompresor, takže se buď musíme spokojit s WMA, nebo provést kompresi do MP3 nebo Vorbis v jiném programu (ostatně na tuto činnost bude asi lepší použít například volný program cdex, který to umí všechno).