Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

40" LCD TV: plné HD v podání SONY

24.4.2008, Pavel Kovač, recenze
Dnes se podíváme na 40" LCD televizi Sony KDL-40D3500. Jejím hlavním lákadlem je plné HD rozlišení 1080p, kontrast 16000:1 (dynamický) a slušná odezva 8 ms. Jak si vede v našich náročných testech využívajících optických sond a osciloskopu?

Pozorovací úhly


Samsung vyrábí S-PVA panely, které jsou osmidoménové, a tak mají velmi dobré pozorovací úhly. Oproti x-IPS technologii má sice trochu větší úbytek jasu a bílá barva žloutne, ale stále jde o jedny z nejlepších pozorovacích úhlů vůbec. Asi nejnázornější je následující kompozice fotografií focených při stejné expozici.


Náhled pozorovacích úhlů (Pro zvětšení klikněte)


Stabilita kontrastu


V menu televize je položka Jas a poté ještě Podsvícení. Pokud regulujete podsvícení, tak nepřicházíte o kontrast. Jakmile však sáhnete na Jas, tak kontrast prakticky lineárně klesá.




Průběh jasu


Regulace jasu probíhá v slušném rozmezí 135 cd/m2 až po 348 cd/m2. Zpočátku sice není zcela lineární, ale celkově to jde.




Stabilita jasu


Ihned po zapnutí je jas na hodnotě 161 cd/m2, ale během tří minut dosáhne svého maxima a ani po zahřátí už k žádným změnám nedochází.


V grafu je jako nulová hodnota uvedeno ~0 s jen z toho důvodu, že nikdy nezměřím hodnotu přesně v 0 s, ale cca 2 s po zapnutí. I když je sonda připravena, osciloskop spuštěn, tak zkrátka lidské oko a mozek chvilku nějaké ty informace zpracovává, proto toto značení. Zkrátka berte to jako první možnou změřitelnou hodnotu.


Podsvícení


Homogenita podsvícení je velmi dobrá. Sice v krajích znatelně klesá, ale to je u televizí celkem běžné. Ve výsledku si vysloužil sice průměrných 45,3 %, ale při zběžném pohledu si všimnete pouze těch tmavších okrajů a rohů. Nejvíce je tento neduh vidět při použití na HTPC, kde je v zobrazena dost často jednolitá barva na pozadí.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.



V neposlední řadě tu máme tabulku s hodnotami jasu v jednotlivých místech obrazovky.