Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Profi OLED monitory Sony: první svého druhu

9.8.2011, Tomáš Ligmajer, článek
Je tomu pár měsíců, co SONY odtajnila své plány na poli OLED monitorů. Uživatelé doufali v novou řadu televizorů a nástupce staršího modelu XEL-1. Výrobce se však vydal jinou cestou a představil novou řadu profesionálních OLED monitorů pod názvem TRIMASTER EL.
Nyní se podíváme na vlastnosti a funkce společné pro řadu BVM-E i PVM. OLED panely produkují světlo velmi efektivně v porovnání s jinými technologiemi používanými u současných displejů. Organické materiály reagují na elektrický proud okamžitě, naopak bez jeho přítomnosti nevyzařují žádné světlo. Sony je navíc schopná díky svým panelům přinést široký barevný gamut, perfektní černou, věrnou reprodukci barev a výbornou odezvu na rychle se pohybující obraz.



Sony OLED panely: 10bitový RGB mechanismus a FULL HD rozlišení.


Super Top Emission Technology

OLED panel využívá technologii tzv. top emission (vrchní vyzařování), kdy je TFT vrstva umístěna na zadní straně panelu, což umožňuje mnohem lepší a efektivnější průchod vyzařovaného světla, jelikož při použití tzv. bottom emission (spodní vyzařování) je TFT vrstva na přední straně a omezuje vyzařované světlo.



Levý graf ukazuje, jak se vezme část světla ležící mimo požadované barevné pásmo a spojí se s barvou, jež je ve správném pásmu. Umožňuje to zobrazení přesnějších a sytějších barev.


Celá Super Top Emission Technology má tzv. micro-cavity (mikro „dutinky“) strukturu zahrnující barevné filtry, což umožňuje vznik optické rezonance. Vylepšuje se čistota barev a efektivita vyzařování, monitor tím získává velmi přesné základní barvy. Celý panel je uzavřený ve skleněném substrátu, takže vnitřek je zcela izolován od vnějšího vzduchu a vlhkosti, to přispívá k vyšší stabilitě a spolehlivosti.


Specializovaný OLED procesor

Monitory řady BVM-E a PVM zahrnují nově vyvinutý procesorový čip pro maximální využití funkcí nabízených OLED panelem. Umožňuje kontrolovat světlost, jednotnost a stabilitu obrazu (pouze model PVM-740 je vybaven rozdílným čipem s názvem ChromaTRU).



Specializovaný OLED procesor: využívá všechen potenciál OLED panelu.

  • Kontrola světlosti obrazu: panely umí vyprodukovat hlubší černou barvu než jakékoli jiné zobrazovací technologie. Procesor kontroluje světlost (reprodukci černé barvy) zvýšením bitové hloubky zpracovávaného signálu.
  • Kontrola jednotnosti obrazu: procesor nabízí vynikající jednotnost napříč všemi úrovněmi signálu v každém bodu na obrazovce. Vše je nastaveno a vyměřeno během výroby pomocí vlastního kalibračního systému.


Graf znázorňující porovnání černé barvy v závislosti na jednotlivých technologiích. CRT i LCD mají své omezení, co se týká tmavého odstínu, OLED může dosáhnout mnohem dál.


Přesná reprodukce černé barvy

Hlavní výhodou OLED panelu je možnost ovládat každý pixel samostatně. Lze je kompletně vypnout nebo rozsvítit, aniž by ovlivňovaly své sousedy, což dělá obraz mnohem ostřejším a uživatelé mohou hodnotit obraz věrně k signálu. U LCD můžeme zvyšovat jas černé důsledkem vnitřního úniku světla nebo snižovat jas za použití technologie local dimming. CRT využívá předpětí pro nastavení provozní úrovně.



OLED má navrch oproti ostatním zobrazovačům.


Přesná reprodukce barevného spektra

Super Top Emission Technology nabízí nejen široký barevný gamut a 3 základní čisté barvy, ale udržuje ho po celé šířce barevného spektra. Především LCD monitory mají problémy s nižší úrovní signálu. Sony zde ukazuje ideální displej pro hodnocení obrazu.



S OLED technologií mohou uživatelé vidět černé detaily, stejně tak i ostatní barvy.


Rychlá odezva bez rozmazávání

Rychlost přepínání grey-to-grey je mnohem rychlejší než u LCD (OLED se měří v mikrosekundách, μs, zatímco LCD v milisekundách, ms), což je přínosné pro řadu aplikací. Např. sportovní přenosy, rychlé posuvy kamery nebo pohybující se titulky a grafika, kdy hrozí rozmazávání. OLED poskytuje ostrý a čistý obraz bez ohledu na rychlost či směr.



LCD panely nedosahují ani zdaleka tak rychlé odezvy jako OLED.


Vysoký kontrast

Sony přináší perfektní kontrast za jakýchkoli světelných podmínek od tmavého po světlé prostředí, černá zůstává černou. CRT má problémy při dopadu světla na obrazovku, kdy dochází k vybělení obrazu, naopak LCD nedosahuje precizní černé barvy v tmavém prostředí.