Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Příjem zahraničního DVB-T vysílání v ČR

21.11.2011, Pavel Zubatý, článek
Lidé žijící v pohraničí byli od počátků televizního vysílání zvyklí na příjem zahraniční televize, i když v jistých případech nešlo o nic snadného. Časy se však mění a na obyčejnou venkovní anténu lze u hranic naladit i 13 zahraničních stanic.
Analog v Polsku by pak měl být kompletně vypnut v březnu 2013, což se nebude příliš lišit od ukončení analogové TV v ČR (30. června 2012), na Slovensku nebo v Německu (v obou případech během r. 2012, Rakousko digitalizaci dokončilo už letos v červnu). Pokud se chystáte na příjem pozemního vysílání ze zahraničí, tak si pečlivě zkontrolujte, jestli u vás nějaký signál vůbec je. K tomu lze využít i modelů slabších než směrová anténa pro dálkový příjem za 3 000 Kč (která nemusí najít nic). Pak už můžete řešit umístění antény (s ohledem na vodivé objekty, které mohou rušit slabý signál), její natočení pro horizontální polarizace (tu využívají všechny polské vysílače) nebo jestli vaše TV podporuje MPEG-4.




Zkušební vysílač DVB-T2 společnosti Towercom na Kamzíku (Bratislava, SK)


Příjem zahraničních kanálů je plný překvapení a má cosi do sebe. Proto i v dnešní době existují nadšenci, kteří běhají po horách s anténou pro dálkový příjem a zkouší dostat signál např. z 300 km vzdálené ciziny. Obyvatelům pohraničí tak může stačit pouhá „síťovka“ se zesilovačem a nemusí mít problém zachytit většinu zahraničních multiplexů, kdežto dál od hranic už je potřeba kvalitnějších zesilovačů a směrových antén.

Pokud by obyvatel Brna chtěl chytat všechny slovenské multiplexy, tak kromě výhodného umístění bude potřebovat kvalitní směrovou anténu a nízkošumový zesilovač – ten však může za jistých podmínek signál ještě zhoršit (pak nechytnete ani tu Markízu). Navíc je v takovém případě otázka, zda neinvestovat spíše do satelitního příjmu, než „vrazit“ tisíce do antény se ziskem kolem 18dB a kvalitního zesilovače... i když např. 47prvkovou anténu Emme Esse 45TLSC (zisk až 17 dB, předozadní poměr 32 dB) lze pořídit od 700 Kč a jako zesilovač lze použít např. F-F FP-12L 16 dB/5V s cenou 284,-

Zdroje:
www.dvbtmap.eu, Towercom.sk, dvb.org, igorfuna.com, ORS, dipol, Emitel, Heureka.cz,
www.anteny-matous.cz/mereni-signalu/
www.ueberallfernsehen.de/data/senderliste.pdf