Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně
27.1.2009, Michal Koláček, článek
Nový rok 2009 se nám již naplno rozběhl, a tak vám přinášíme další z řady tematických příloh. V únoru jsme si pro vás připravili celek s názvem "Pozemní High Definition TV". V dnešním úvodním článku vás seznámíme s tím, co je jeho obsahem a na co se můžete v průběhu následujících čtyř týdnů těšit.
Petr22568 | 12.10.200922:21
Dobrý den, zvládne tento přístroj http:­/­/www.alza.cz­/msi­-digivox­-micro­-hd­-d138091.htm plnohodnotně přehrávat HDTV zatím u dvou zkušebně vysílaných kanálů NOVA a ČT1?
Odpovědět0  0
Antonín (7) | 3.2.20099:48
možnosti této rovnice jsou:
a. málo kanálů, přenosová kapacita pásma DVB.T je maximálně 24 SD kanálů ­(a to je teoretické, nejspíše neuskutečnitelné číslo­) v mpeg2, nebo 12 HD kanálů v mpeg4. To není dost ani pro stávající providery, ne tak pro nějaké nové subjekty na trhu.
b. přechod na ještě efektivnější kompresi, než je mpeg4
c. vysílání zprzněného HD s velmi nízkými bitrate
d. zázrak
Odpovědět0  0
008 | 27.1.200922:28
1. Vysilani DVB­-T nemusi byt nutne bezplatne. Lz eho kryptovat stejne, jako vsechny DVB systemy vysilani.
2. V oznaceni poctu rade, a prokladani se obvykle uvadi i obnovovaci frekvence, pokud ji chceme uvest, tedy napr, 1080i50.
3. Nejvyssi radu STB nepredstavuji ty s vybavou MHP ­(ktere se navic prilis nerozsirilo...­), ale vetsinou HDTV Combo prijimace se zabudovanym HDD.
4. STB muze umet nahravat treba 6 programu najednou ­(Kaony, Dreamboxy apod.­), zalezi, jak je udelan.
Odpovědět0  0
universum (1) | 27.1.200913:26
Mozna by stalo za to zduraznit jednu nespornou vyhodu TV karty v pocitaci proti set­-top boxu.

S TV kartou lze s vhodnym software z jednoho multiplexu ukladat najednou vice poradu, resp. vsechny porady vcetne vsech dat, ktera multiplex obsahuje ... proste lze ulozit libovolnou cast datoveho streamu, pripadne cely stream ­- napr. na jeden TV porad se divam a dalsi tri si ukladam na disk, treba i vcetne nekterych radii.
Set­-top box na druhou stranu umi ulozit pouze jeden vybrany porad.

Je mi jasne, ze ve vetsine pripadu to divak stejne nevyuzije, protoze kdyz uz chce neco nahravat, tak to vetsinou jde v jinem multiplexu. Jen mne pripada, ze funkce tech set­-top boxu je orezana az prilis, zvolit urcita data a ­"odfrknout­" je na disk preci neni zas az tak velky problem ­(zvlast, kdyz se ta data nemusi nijak dekodovat, proste se jen prijmou a ulozi­).

Treba ja docela zvazuju, zda poridit jeden set­-top box na koukani ­(resp. TV s integrovanym set­-top boxem­) a druhy na nahravani ­(jednoho dalsiho poradu­) nebo zda spis poridit notebook, ke kteremu pripojim dve USB TV karty a vystup z notase pripojim na TV ­(kterou budu muset tak jako tak koupit­). Notebook mi umozni nezavisly prijem dvou multiplexu stejne jako set­-top boxy, ale navic budu mit plny pristup ke vsem datum v obou multiplexech ­(zatimco u set­-top boxu mam pristup jen ke dvema vybranym poradum­).
A navic pokud bude notebook dostatecne vykonny ­(staci nejake obycejne Core 2 Duo­), tak mi bude fungovat bez problemu i prijem HDTV vysilani, ke kteremu se pomalu schyluje ­(zatim jen v Praze, Brne a par dalsich mestech­), zatimco v pripade set­-top boxu bych si musel poridit nejaky dalsi kousek, ktery umi dekodovat MPEG4.

Je fakt, ze poridit dva set­-top boxy ­(kde jeden bude umet nahravat­) vyjde levneji nez notebook s dvema TV kartami ­(cca 3500­-4000 vs cca 10000­), ale kdybych ozelel prijem HDTV, tak prijem MPEG2 zvladne v podstate libovolny stredne stary notebook ­- zde by stacilo poridit nejaky s procesorem Pentium M. Pak by investice mozna vysla na nejakych 6000­-7000, coz uz zas neni takovy rozdil vzhledem k mnohem vetsim moznostem ­(prijem TV, nahravani TV, funkce DVD prehravace, funkce radia, funkce pocitace ;­-­) , atd.­) proti jednoucelove dvojici set­-top boxu.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.