Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Pozemní HDTV vysílání v Evropě a jeho (ne)vyhlídky v ČR

7.4.2010, Jiří Piškula, článek
Zatímco v satelitních a kabelových multiplexech po celé Evropě roste počet digitálních HDTV kanálů, v pozemním vysílání se přechází na nové technologie pomaleji. Přesto lze na starém kontinentu najít několik průkopníků v terestrickém šíření HDTV. Kdy lze podobný vývoj očekávat v České republice?
Kapitoly článku:
Nástup pozemního vysílání ve vysokém rozlišení v České republice závisí na mnoha faktorech. Především se to musí vyplatit provozovatelům multiplexů a tedy i těm, kdo platí za jejich služby – televizním stanicím. Ty potřebují mít své diváky, kteří budou mít zájem o HDTV a investují své prostředky do potřebného vybavení. Dle průzkumů společnosti Screen Digest bude v letošním roce připraveno na příjem televize ve vysokém rozlišení až 40 % českých domácností, a v průběhu roku 2013 by to měl být už dvojnásobek.

Do loňského června bylo v ČR prodáno více než 1,3 milionu HD Ready/Full HD televizorů, přičemž podíl Full HD přijímačů postupně narůstá, díky jejich klesajícím cenám. Zavádění HD kanálů do českého terestriálu bude probíhat zřejmě v delším časovém horizontu. Odlišný bude přístup ke změnám v již existujících multiplexech a v těch, které vzniknou nově po úplném ukončení analogového vysílání. U současných multiplexů bude rozhodující, jak se podaří udržet již obsazené programové pozice a zaplnit volná místa.

Česká televize, Nova i Prima vysílají v HD formátu na jiných platformách (DVB-C, DVB-S/S2, IPTV) a lze tedy očekávat, že se budou snažit nasadit již využívané technologie i do pozemního vysílání. Obraz by měl být komprimován v MPEG-4 AVC, k jehož příjmuvětšinou není možné využít starší modely set top boxů a TVP, které jsou zatím používány v mnoha českých domácnostech. U novějších přístrojů už obvykle bývá podpora MPEG-4 AVC samozřejmostí.



Česká televize (ČT) vyrábí stále více pořadů v HD, zejména dokumenty, které jsou „nadčasové“, a bude je možné použít do vysílání kdykoliv. Zpravodajství v HD pro ČT zatím není prioritou, na rozdíl od Novy, která se vydala právě touto cestou, a je vybavena příslušnou technikou nejen ve studiu, ale i v terénu. Ve vysokém rozlišení jsou vyráběny také přenosy pro sportovní kanál Nova Sport HD.

Vysílání v kódování MPEG-4 AVC je ve srovnání s kódováním MPEG-2 dražší na provoz a je tedy pravděpodobné, že televize nebudou mít zájem o celoplošné vysílání v HD kvalitě. Zpočátku může být signál šířen např. jen v okolí velkých měst. Další otázkou je, zda bude příjem tohoto vysílání zpoplatněn či nikoliv. S ohledem na fakt, že mnoho českých domácností přijímá v současné době HD vysílání satelitně, mělo by být zemské vysílání převážně neplacené, má-li být konkurenceschopné. Pak lze očekávat nárůst počtu jeho diváků na úkor satelitního příjmu.

Kdy přesně budou HDTV programy široce dostupné v existujících multiplexech, lze jen stěží odhadovat. Optimistické hlasy hovoří o roce 2012. V současné době běží pouze experimentální vysílání v okolí Prahy, Brna a Ostravy, které by mělo operátorům přinést důležité poznatky z hlediska technického zabezpečení služeb.

U multiplexů spuštěných po ukončení analogového vysílání můžeme očekávat využití nejmodernějšího standardu DVB-T2, který je perspektivnější z hlediska úspory kmitočtového spektra. Navíc byl navržen tak, aby v budoucnu nahradil kromě DVB-T také standardy DVB-C a DVB-H. Obsazení multiplexů bude zpočátku zřejmě kombinované HDTV a SDTV.

Tento názor zastávají i odborníci z Českých radiokomunikací (ČRa). Kamil Levinský, ředitel pro transformaci ČRa, předpokládá, že přechod z SDTV na HDTV bude obdobný jako přechod z analogového vysílání na digitální. Bude probíhat postupně s využitím přechodové digitální sítě, kterou bude nutné teprve vybudovat.



Po přechodu na DVB-T2 budou muset diváci investovat do nových přijímačů. Ty stávající, byť s podporou MPEG-4 AVC, nebudou schopné signál přijímat. Situace na trhu s moderními Full HD televizory vybavenými tunery pro DVB-T2 tak bude značně ovlivňovat rychlost rozšiřování HDTV vysílání. To, že ve Velké Británii začali využívat nový standard už nyní, by mohlo výrazně napomoci obohacení evropského trhu o kvalitní a cenově dostupné přístroje. Hodně však záleží na tom, jak konkrétně budou jednotlivé státy přistupovat k implementaci DVB-T2.

V případě výrazně odlišných parametrů vysílání v různých zemích, nemusí být přijímače vyráběné pro tamní trh použitelné i jinde, čímž nedojde ke snížení jejich ceny. Problematická je vhodná volba studiového HDTV standardu. Jako perspektivní pro studia i vysílání se jeví formát 1080p50. Jeho zavedení brzdí nedostatek vhodných zařízení a také jejich poměrně vysoká cena.

Když se podíváme na aktuální vývoj digitálního pozemního vysílání na evropském kontinentu, můžeme s jistotou konstatovat, že rozhodně nejsme na špici, co se technického pokroku a zavádění novinek týče. Za hlavními tahouny – Francií, Velkou Británií a skandinávskými zeměmi zaostáváme minimálně o 3–5 let. Rozšiřování terestrického vysílání ve vysokém rozlišení naráží především na překážku nedostatku volných kmitočtů všude tam, kde ještě nebylo ukončeno analogové vysílání. Z tohoto pohledu Česká republika není zdaleka poslední v Evropě.

Pokud se provozovatelé multiplexů a televizní společnosti dokáží rychle dohodnout na dalším postupu a bude zde vůle státu vyřešit všechny legislativní otázky spojené s přechodem na standard DVB-T2, mohli bychom HD vysílání zachytávat anténami na našich střechách někdy v horizontu 3 let. Pokud se tento optimistický předpoklad nenaplní, mnoho diváků přejde k satelitnímu nebo kabelovému příjmu televize, kde je nabídka HD programů již nyní zajímavá a bude se dále rozvíjet.

Zdroje použité k tvorbě článku:

http://www.dvb.org
http://www.dvb.org
http://www.ebu.ch
http://www.international-television.org
http://en.wikipedia.org
http://www.broadbandtvnews.com
http://www.screendigest.com
http://www.bbc.co.uk
http://www.digizone.cz