Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Plazma vs. LCD: souboj technologií

27.11.2008, Pavel Kovač, článek
Nevíte jakou televizi si pořídit? Stále vám nejsou jasné výhody a nevýhody LCD a plazma technologie? Pokuď alespoň jedna odpověď je "ano", tak neváhejte a přečtěte si dnešní článek pojednávající o jednotlivých technologiích televizních obrazovek.

Kapitoly článku:

PDP proti LCD, aneb kdo s koho?




Podívejme se na jednotlivá úskalí každé technologie. Než se však vrhneme na kontrast, odezvu a podobné parametry, povíme si něco o konkrétních zkušenostech. U PDP obrazovek se říká, že mají daleko živější obraz. Co to však znamená? V dnešní době to je způsobeno hlavně tím, že krycí vrstva je skleněná, zatímco u LCD je plastová a obvykle matná.

Několik desítek let jsme se dívali na skleněné obrazovky a jsme na ně zkrátka zvyklí. Po čase koukání na LCD si však uvědomíte, že plast je praktičtější a to hned z několika důvodů. Není tak lesklý, a tak se na obraz můžete dívat i za slunného dne, aniž by vás obtěžovaly odlesky. Obrazovka je daleko lehčí a nehrozí poškození při poklopení (ano u PDP si dejte pozor, abyste televizi nepoložili na obrazovku nebo na zadní stranu, vždy ji udržujte ve stojaté poloze, jinak může dojít k poškození). Naopak plast má některé nevýhody. Hůře se udržuje, je třeba používat speciální přípravky na čištění, zatímco klasické sklo lze utřít i vlhkým hadříkem. Sklo je celkově odolnější, a tak například malé děti s propiskou v ruce nepředstavují nebezpečí pro vaši novou televizi.

Tak a nyní se podíváme na teoretickou stránku věci.

Ikona Odkaz na databázi
PDP
LCD
Kontrastkolem 1 000 000:1kolem 1 500:1 (statický)
Pozorovací úhlybarevně neomezené, ale dochází ke ztrátě detailůpodle použité technologie, dnes až 178° v obou směrech, ale stále dochází ke snižování kontrastu a degradaci barev
Počet barevaž 18 bit8 až 12 bit
Odezvapod 0,1 msreálně od 3 do 20 ms
Spotřebaaž 2x spotřeby LCD-
Životnostaž 100 000 hod (stále zde hrozí nevratné "vypalování" obrazu po daleko kratší době)až 100 000 hod


Na co se dané technologie hodí?


Po přečtení dnešního článku bychom měli mít slušnou představu o tom, jak se daná technologie chová, ale jak je to s praktickým použitím? Obecně jsou PDP obrazovky vhodné pro sport. Není totiž nic horšího, než když vidíte rozmazaný puk u LCD obrazovky. Stále je zde znatelný rozdíl v odezvě oproti LCD a PDP ve prospěch PDP.

Naopak LCD je vhodný na obecnější použití, ať už jde o sledování diskuzních pořadů, HD filmů, nebo hraní her na konzoli. Výhodnější je také provoz, protože spotřeba může být i poloviční oproti DPD a rozdíl mezi 400 W a 200 W je na elektroměru už hodně znát. U LCD televize se také lépe reguluje jas, který se sníží intenzitou podsvětlení. Pokud chcete využívat televizi i na občasně čtení textu, prohlížení webových stránek, zkrátka HTPC, tak je lepší LCD. U plazmy vadí jakékoli odlesky a text se špatně čte.

Do hry vstupuje ještě jedna varianta a to je kombinace starší televize (klidně CRT) a projektoru. To je pro mě asi nejpřijatelnější řešení. V době, kdy cena HD projektorů již klesá, to vidím jako nejschůdnější. Pro sledování zpráv, seriálů apod. bohatě stačí i monitor počítače a pro požitek z filmu si na plátno pustit 2m obraz z projektoru, ale to už je jiná pohádka...