Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně
23.7.2008, Michal Učeň, článek
Cesta od první kamery až do současnosti však trvala několik desetiletí a trvalo poměrně dlouhou dobu, než si kamery mohli dovolit běžní uživatelé. Minulost je poměrně jasná, ovšem jak se toto odvětví asi bude vyvíjet v následujících letech? Co jsou současné trendy a jaké kamery budou mít uživatelé za deset let?
NA | 6.8.200819:58
Velikost a hmotnost daná optikou a ergonomií. Vyjímatelné pevné paměti ­(žurnálování pravděpodobné­). Propojení kabelem s možností zasunout něco jako WiFi klíčenka ­(bezdrát se moc neprosadí­). Zvětšuje se kapacita baterií, kamera zvádá výměnu baterie za chodu bez přerušení natáčení. Do kamery se stěhuje PDA a GPS. Kamera umožňuje ­"zoomovat­" i zvuk. Základní editační funkce ­(vystřižení, titulky, značkování, dabing)
Odpovědět0  0
imported_tomros (4) | 25.7.200810:05
Nejsem, žádný profík, ale rád dělám videoklipy atd. No zkrátka, bojím se, že zmizí taková ta úroveň kamer, která ­( ona už postupně zmizela ­) by měla napůl manual a napůl automat. Jooo proč ne ať se to nahrává na kdejaký medium třeba o velikosti kostky cukru s kapacitou 10 000 TB což je úplné sci­-fi, atd. Jediné co mne chybí u těchto kamer je to, že pokud chci aby to mělo manualní zoom, manual ostření takové jako to má zrcadlovka, tak už musím koukat po stroji za 100 000,­- Kč jsou asi i levnější o těch 10 či 20 tis. ale pořád je to hodně peněz. V jedné knize kterou jsem si koupil jednajicí se ohledně videa atd ­) pozor aby to nebyla skrytá reklama tak neřeknu název ­) se psalo, že kdysi dělaly kamery pro děti. Měli černobílí záznam obrazu a dokázali nahrávat na ty klasické audiokazety co jsme nosily ve walkanech . Psali tam, že mli tak zvláštní zrno obrazu, že je skoupily snad všichni profíci co se o tom dozvěděli. Tím jsem chtěl říci, že i když bude nějaké ,, BD ,, atd. Tak ona ta takzvaná kvalita je někdy na škodu. Mám takový názor, že když postavím vedle sebe dvě osoby a jedna bude mít ten nejlepší stroj za x tisíc a bude to nějaký strejda na dovolené v Chorvatsku a druhá osoba bude mít stroj z dob Charliho Chaplina a bude to profík známého jména, tak co myslíte kdo udělá lepší kompozici a námět filmu . Myslím, že v té technice to nebude ;­-­) Bohužel těch strejdů je více než nás amatérů či profíků , tihle strejdové davájí signály do oblasti trhu jak mají výrobci dělat atd. Ono vlastně tihle strjdové jsou ti líní a dělají to stylem ,, Alla prima,, Tak že právě proto myzí ty zoomy ,ostření atd. ............ ­( pokud někdo čte a vidí hrubky do nebe volající, tak se prosím nezlobte, jsem dislektik a psal jsem to jak mne to napadlo aniž bych si to nechal, zkontrolovat :­-­) )
Odpovědět0  0
ai (44) | 30.7.200820:46
je to celkem jednoduche ....
lidi se chovaji jako stado, kameru si kupuji malou, stribrnou, cool vypadajici, pokud mozno tu nebo ­"lepsi­" co ma kamos. Ti co pokukuji po manualu a daji to vedet na netu jdou jen videt, ale je jich vpodstate minimum. Toho vyuzivaji zname firmy, ktere tyto kamery oklestuji a drzi cenu nahore, protoze se porad kupuji, je o ne zajem, i kdyz jsou to vpodstate uz skoro jako fotaky, mechaniky jsou pryc aj.,. Vsimni si jaky fotak koupis za $1000 a jakou kameru za $1000.
Odpovědět0  0
miniprog (2) | 12.8.20081:38
Jeden výborný příklad za všechny ­- AVCHD. Dalo mi hodně práce vybrat si spotřební HD videokameru s páskovým záznamem v MPEG2. Mojí známí mé počínání nechápou, protože automaticky považují HDD a flash karty za kvalitnější řešení. Ja bych také raději nějaké nelineární médium, ale to je podmíněno šílenou kompresí AVCHD se zbytečně malým tokem dat. Tím si ale typický zákazník neláme hlavu a spíše se ptá, kolik hodin videa na to natočí... A druhá věc ­- pořád se nám někdo z marketingu snaží ukrást hledáček, jako by nevěděl, že na sluníčku je LCD displej k ničemu... Takže nezbývá než vyjádřit upřímnou soustrast.
Odpovědět0  0
radon99 | 23.7.200822:15
no v delším horizontu může přijít cokoliv ­(vč. holografického záznamu prostorového obrazu­), protože netušíme jaké novinky v uchovávání dat a v zobrazovačích se objeví za takových 10 let. Ale v bližší budoucnosti cca 5 let bych si dovolil tipovat :
- malé, levné kamery se záznamem na paměťové karty v HD rozlišení. Bude to levné a výhodné pro výrobce ­(nižší náklady než na mechaniky vč. těch DVD a BD­), odolnější proti otřesům a levnější, než takové SSD disky ­(které v kamerách ani nejsou třeba­).
Spíše bude zajímavé sledovat, jaké rozdíly budou mezi kvalitou záznamů ­(protože nálepkou HD se budou chlubit všechny­).
Odpovědět0  0
Michal Učeň (46) | 23.7.200822:56
S tím masovým HD máte určitě pravdu ­- mě osobně by ale zajímalo, jakou odezvu to bude mít u běžných uživatelů. Přeci jen editování takových videí si vyžaduje lepší hardware. Třeba na Full HD už je potřeba docela výkonný PC, který s dnešním trendem převahy notebooků se zaměřením na mobilitu a úsporný provoz už tolik lidí nepreferuje. A obávám se, že v horizontu pár let už Full HD nebude nic zvláštního a jsem zvědav, jestli raději běžní uživatelé raději nezvolí kamery s nižším rozlišením.
Odpovědět0  0
radon (47) | 24.7.200810:20
no pokudy by to vido chtěli upravovat, tak to může být pro majitele slabých NB trochu problém, ale ze všech těch známých co mají dnes digi kamery naprostá většina skladuje záznamy s tím, že je jednou sestříhá ... k čemuž asi nikdy nedojde. Takže maximálně vystřihnou pár hluchých míst a vypálí DVD. Téhle lenosti se přizpůsobí i kamery, vytáhnout SD kartu, strčit ji do TV, přehrát, přidat pomocí dálkáče pár inteligentních značek pro označení nepovedených záběrů a celé to později zazálohovat na ... na copak ? HDD pole, BD disky ? No to už je celkem jedno. Takže na vystřihání záběru není třeba žádný výkonnný CPU.
Kameru s nižším rozlišením si ­(tipnu­) nezvolí stejně jako si nezvolí TV s nižším rozlišením .. prakticky nebudou, pro výrobce se to nevyplatí. Na HD kameře bude sice volba nižší kvality, vyšší, nejvyšší ... ale každý Jouza stejně zvolí nejvyšší, i kdyby ji nevyužil. Prostě tohle všechno už tu bylo, známe to z foťáků ...
Odpovědět0  0
Radek Jahoda (397) | 25.7.20088:19
Za pět let ale budou i ty notebooky jinde, takže tohoto bych se nebál. Ve stříhání problém není, stejně to většinou jede online v nízkém rozlišení, až finál se renderuje v plném rozlišení, to platí i pro SD. Když se podíváme na dnešní procesory, tak to zvládne přehrát už v podstatě každý dvoujádro, i nový notebook s novým procesorem to zvládne.
Odpovědět0  0
JW | 23.7.200816:16
doplnil bych autora článku...na netu již ukazovali mobily s čipem Texas Instrument, které nejen zaznamenávaly do HD, ale i minipromítaly..... zatím ještě masově nedostupné
Odpovědět0  0
Akim (1) | 23.7.200810:40
Rozhodně jako strašák chápu tendenci stále větší miniaturizace. Kamera má své specifické potřeby, tak aby výsledek byl ke koukání. Tzn. například dobré držení, určitou roli hraji i váha, kdy příliš lehký stroječek se paradoxně stává špatně ovladatelný atd..... Co se týče média, tak je jasné že páskám bude odzvoněno ­(bohužel­). Nejde o kvalitu záznamu, jelikož věřím, že časem bude tok dat například při záznamu na HD uspokojivý a komprese přijatelná. Ale jde mi o archivaci.
Odpovědět0  0
NA | 6.8.200820:10
Domnívám se, že miniaturní stroječky s obrazem ještě koukatelným na televizi budou zvláštní kategorií. I když velmi rozšířenou.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.