Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Nikola Tesla - muž, který změnil naše životy

8.12.2011, Maximilián Tydor, článek
Jméno TESLA není neznámé pro ty, kdo se narodili před rokem 1980–1990. Toto jméno nesly telefony, televizory, rádia, domácí hi-fi věže. Málokdo však ví, že patří „největšímu objeviteli 20. století“, jenž změnil životy nás všech. Doplněno o 2 nové kapitoly.

Opravdu to skončilo Wardenclyffem?


Teslovi se Wardenclyffe do konce života dostavět nepovedlo. To ale nutně nemusí znamenat konec. Ve filmech často slyšíme větu: „Cokoliv řeknete, může být později použito proti vám!“. Překvapivě, stejně to fungovalo i před 120 lety. Jednou totiž Nikola Tesla zmínil, že objevil zbraň, teď doslova, která by mohla zastavit války. To je úctyhodný úmysl, ovšem sám si později uvědomil, že ve špatných rukou může každý vynález nadělat více škody než užitku, a proto se o tom až do své smrti více nezmínil, a doufal, že tato neuvážená věta upadne v zapomnění. Bylo už ale pozdě. Pozornosti novinářů sice časem unikl, ale pozornosti tajných služeb nikoli.

Dále pak víme, že krátce po jeho smrti, vyčistili jeho hotelový pokoj agenti tajné služby, kteří sebrali všechny Teslovy zápisky a dokumenty a uložili je do archivu. To by bylo docela v pořádku, neboť uloženo v archivu je podobné jako zapomenuto. Pokud se to ovšem znovu nevytáhne, což se stalo v roce 1983, kdy majitel ropné společnosti ARCO, Bernard Eastlund, znovu oživil Teslův sen o řízené energii a přesvědčil americké ministerstvo obrany, aby se tím zabývalo. Společně se pak pustili do vývoje zařízení známého jako HAARP. Plný název v originále znamená High-frequency Active Auroral Research Program, co je v překladu Vysokofrekvenční aktivní polární výzkumný program. Ovšem že se ve skutečnosti jedná více o vojenskou než výzkumnou záležitost, jednoduše poznáte, když se pokusíte přiblížit jakoukoliv internetovou mapu na tohle místo. O co vlastně v tom případě jde?

Teslův plán ze začátku 20. století byl vybudovat obrovskou anténu, která by vyzařovala obrovské množství energie do ionosféry. To byla již vícekrát zmíněná věž Wardenclyffe, kterou si Tesla naplánoval ve tvaru připomínajícím hřib.

HAARP je moderní obdoba tohoto Teslova pokusu, ale na rozdíl od něj využívá více menších antén. Menších je samozřejmě relativní pojem. Jedna anténa v HAARPu má totiž výkon 20 000 W, co je stejný výkon jako mají dohromady např. vykrývače Barvičová a Hády, které zásobují Brno televizním signálem. A takových antén je tam hned několik, tedy abych to upřesnil, lepší označení bude asi anténní „farma“, protože antény jsou zde uspořádané ve 12 řadách a každá řada sestává z 18 antén. To je dohromady 180 antén a celkový výkon tak činí 3,6 milionů wattů.







HAARP na první pohled nebezpečně nevypadá, zdroje: www.theforbiddenknowledge.com, www.thelivingmoon.com


Jak se dá tolik energie využít? Způsobů je více.

Mikrovlnka je už standardní součástí každé domácnosti. Její princip je založen na vysokofrekvenčním ohřevu. To znamená, že se vytvoří elektromagnetické vlny o vysoké frekvenci, které se zaměří na konkrétní místo. Většinou je to střed talíře. Elektromagnetické vlny svou energii předávají částicím ohřívaného jídla, ty se více rozkmitají, a tím vznikne teplo, které chceme. Na HAARP se tak můžeme dívat jako na obrovskou, ale skutečně obrovskou mikrovlnku. Takový výkon, úzce zaměřený, by pak dokázal doslova roztavit, co mu vleze do cesty. Balistické střely, letouny nebo družice. Ionosféra ovšem nabízí více možností, a tak kolují různé spekulace o využití HAARPu např. na ovlivňování počasí, vyvolávání zemětřesení, obrovských blesků, nebo pro vyhledávání ponorek pod vodou, či ložisek nerostných surovin pod zemí.

Takovéto tvary nejsou běžné, zřejmě mají souvislost s nějakým zařízením jako je HAARP:
Zařízení podobných HAARPu je na světě víc, ale všechny podléhají přísnému utajení, takže dohledávání pravdy je velice obtížné. No i tohle je dědictví, které nám zanechal génius a objevitel 20. století Nikola Tesla.


Zdroje:
www.military.cz/usa/weapons/haarp/haarp.htm
en.wikipedia.org/wiki/Tesla_coil
www.experimenty.kvalitne.cz/index.php?stranka=teoria_tc
keelynet.com/energy/teslcar.htm