Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Nejlevnější 4K TV na českém trhu?

24.4.2014, Jakub Doležal, článek
Doba vysokého rozlišení televizorů je definitivně mezi námi, a proto se dnes podíváme na současnou nabídku doma i v zahraničí a poradíme, kde sehnat 4K video. Jaká je současná nabídka výrobců a lze koupit 4K model pod 30 000 Kč?
Fakt, že na trhu chybí dostatek multimediálního obsahu ve vysokém rozlišení, není nový a provází snad každou novou obrazovou technologii. Při přechodu VHS na DVD (souběžně s HD televizory), byly optické disky extrémně drahé a prakticky nesehnatelné, podobné to bylo s Blu-ray (souběžně s Full HD televizory) a problémy se 4K tak nečekal jen největší optimista. Proč v tomto směru nespolupracují tvůrci obsahu více s výrobci televizorů je mi záhadou. Výsledkem je, že vám výrobci vždy pokoutně přibalí pár filmů včetně několika dokumentárních, které dokoukáte do konce týdne a pak se rok až dva díváte na svém novém televizoru na rozpixelované video. Nicméně dost bylo nářků, pojďme 4K obsahu naproti.


4K online


Online distribuce je v ČR doslova v plenkách a ani jinde ve světě není prozatím 4K ničím běžným. Ostatně v době sepisování článků proběhla médii ojedinělá zpráva o seriálu House of Cards 2 ve 4K, avšak pouze pro uživatele americké sítě Netflix. Ostatní seriály se teprve točí, takže dorazí až v následujících měsících. Na druhou stranu 4K kamery jsou již v prodeji nějaký ten rok, takže je možné, že nás některé studio překvapí obnovenou verzí svého seriálu.




Zatím jediný 4K seriál a navíc u nás nesledovatelný


Částečnou záchranou může být YouTube a Vimeo, kde se 4K videa již pozvolna objevují, avšak nabídka je prozatím velmi omezená a nahraná videa slouží spíše jako test schopností vašeho televizoru. Útěchou může být, že většina nových trailerů na akční a sci-fi filmy se již objevuje ve 4K.




YouTube již pár 4K videí nabízí, ale je potřeba mít výkon a rychlou přípojku


Drobný zádrhel pouštění online 4K videa však může nastat u vaší internetové přípojky, přeci jen přenos 4x Full HD videa si zabere značnou část přenosového pásma. Pro majitele ADSL linek by se tak mohlo jednat o neřešitelnou situaci. Google se však nechal slyšet, že zapracuje na co nejúspornější kompresi a snížení objemu dat.

Důležitá poznámka také směřuje k televizorům samotným, ačkoliv mají 4K obrazovky, nutně to neznamená, že si poradí s každým 4K videem. Uvnitř totiž musí být značně výkonný grafický čip a jak jsme se přesvědčili při testovaní Samsung UE65F9000, snadné to nebude. Externí počítač tak může být u některých modelů nutností.




Sony FMP-X10 se připojí do databáze 4K filmů, ale zatím jen v USA


Absenci online obsahu se snaží napravit i samotní výrobci televizorů a spouští vlastní videotéky. K nim je však zapotřebí často dokoupit hardware a hlavně získat přístup k takové službě z ČR je legální cestou zatím nemožné. Příkladem budiž nedávno uvedený Sony FMP-X10.


4K po DVB-T2


Nová norma pro přenos televizního kanálu je na 4K video připravena, avšak její nasazení je v tuzemských podmínkách spíše laboratorního rázu. Jinými slovy přechod domácích televizních stanic na 4K v několika následujících letech je prakticky vyloučen. České Radiokomunikace sice plánují testovací vysílání, ale to bude dostupné jen těm, kteří vidí na Žižkov a navíc budou 4K kanály zřejmě placené.




DVB-T2 je na 4K připravené, bohužel naše vysílače nikoliv (foto zdroj: tvnewscheck)


Ostatně mohu-li si rýpnout do současného stavu, ani vysílání v 720p či 1080i není žádná hitparáda. I přes relativně čistý výhled na vysílač Cukrák obraz neustále „kostičkuje“ a množství programů ve vysokém rozlišení (bez dodatečného dopočítávání) se stále drží velmi blízko číslici nula.


4K z vesmíru


Mnohem životaschopněji v tomto směru funguje satelit a zahraniční televizní stanice. Testovací kanály prý běží na Eutelsat 10A (10°E) a Astra 2B (28,2°E). Nabídka se samozřejmě bude postupně rozrůstat, bohužel tuzemské televizní stanice prozatím žádné 4K ze satelitu neoznámily, tedy alespoň v době sepisování článku.




Velké televizní kanály, již 4K testují a brzy nasadí


Pokud tedy budete chtít v dohledné době sledovat 4K ze satelitu, musíte jednak ovládat angličtinu či němčinu, ale také si dané služby předplatit. Prémiové kanály budou zcela jistě uzamknuty kódem.


4K z obchodu


Jakkoliv je cesta 4K videa do vašeho obývacího pokoje pomocí internetu či satelitu složitá, v případě fyzického media prozatím prakticky nemožná. Filmy ve 4K se totiž prozatím na současné Blu-ray disky nevejdou a dokud se nepodaří začít se sériovou výrobou vícevrstvých médií, nebude zkrátka možné filmy takto distribuovat.




4K potřebuje mnoho místa a 100GB disky jsou zatím málo rozšířené a drahé.


Jedinou cestou, kterou někteří výrobci aplikují, je externí pevný disk, na nějž vám např. Samsung či Sony předem nahraje filmy a vy si je poté doma přehrajete. Nicméně cena těchto paměťových médií je stále velmi vysoká na to, aby každý film vycházel na vlastní „usb flash paměti“. Pokud navíc optická média nedorazí včas, je možné, že online distribuce tento starý způsob prodeje definitivně vystrnadí z trhu.




Godzilla v 4K? Ne tak docela (zdroj: bontonfilm)


Současnou situaci se snaží řešit prodejci uváděním Blu-ray disků s označením „Mastered in 4K“. Bohužel tyto disky neobsahují film ve 4K rozlišení a částečně se tak jedná o klamavý marketing. Pointa označení spočívá v tom, že zdrojem pro vytvoření této Full HD verze (více se na Blu-ray nevejde) byl film ve 4K rozlišení. Kvalita by měla být lepší než z klasického Blu-ray disku, ale nativní 4K to prostě není.


4K přepočtem


Metodu přepočtu na vyšší rozlišení, neboli upscaling, se objevila již u Full HD. Již v té době se totiž toto odvětví potýkalo s nedostatkem filmů ve vysokém rozlišení a chytré inženýry a kolegy z marketingu napadlo vymyslet algoritmus, který odhadne chybějící pixely v obraze a doplní je. Tato metoda samozřejmě funguje jen částečně a vztahuje se na ní jedno pořekadlo o pletení biče.




Přepočet na 4K není ideální, ale zatím příliš jiných variant není


První 4K „počítačky“ jsou již na světě a není to tak dávno, co jsme přinesli informace o Panasonic DMP-BDT700, Samsung BD-H6500, Sony BDP-S7200 či Toshiba BDX6400KE. Kromě samotného přepočtu nabízejí také připojení na online služby či připojení externího disku s vlastním obsahem. Cena těchto přístrojů se pohybuje v rozmezí 4000 - 8000 Kč.


4K závěrem


Cílem dnešního článku bylo zmapovat nabídku 4K televizorů a zejména najít ty, jejichž cena klesla do přijatelných hladin. Ukázali jsme si, že lze pořídit modely pod 30 000 Kč, avšak majorita trhu se stále drží okolo 100 000 Kč. V zahraničí je nabídka o něco zajímavější a snad se některé kousky dostanou časem i k nám.





K televizím patří neodmyslitelně obsah a s jeho obstaráním je to prozatím krapet složitější. Zkušenější uživatelé si jistě poradí, ale pro většinu běžných spotřebitelů je 4K zatím spíše nedostupné. Snad se distributorům poradí tento deficit v dohledné době dohnat a představit jak filmy, tak seriály ve 4K.

Jak vidíte přechod na 4K vy? Jste se svojí současnou televizí spokojeni, nebo už vyhlížíte novou? Máte již se 4K nějaké praktické zkušenosti a jaké rady byste případně dali ostatním? Podělte se s námi o své názory v diskuzi.