Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Mobilní projektory - obecný pohled a výčet modelů

11.3.2009, Michal Koláček, článek
Před půl rokem jsme přinesli řadu článků zaměřených na domácí promítání. Ve stejném duchu budeme dnes pokračovat s tím rozdílem, že se budeme věnovat mobilním projektorům. Nebude chybět ani výčet aktuálních modelů na trhu.
S vlastním promítáním souvisí mimo jiné i jednotlivé typy projektorů a jejich rozlišení. Hlavními rivaly jsou v současné době technologie LCD a DLP. Existují však další jako CRT, LCoS, SXRD (Sony), D-ILA (JVC), LED. Popis jednotlivých technologií naleznete v tomto článku. Krátce zmíním, že přístroje založené na LCD bývají nenáročné na údržbu. Obraz má v jejich podání jemné barevné přechody s méně výrazným kontrastem. Výsledná scéna u DLP dosahuje dostatečně vysokého poměru kontrastu mezi nejsvětlejší a nejtmavší barvou a solidního světelného výkonu.



Rozlišení neboli celkový počet pixelů, které jsou schopny měnit svůj jas a barvu, souvisí s kvalitou digitální projekce a pozorovací vzdáleností. V případě, že se fyzické rozlišení projektoru shoduje s tím z připojeného zdroje signálu, dostaneme ve výsledku nejlepší možnou kvalitu zobrazení. Mimo to jsou také vybaveny konverzními mechanizmy (Downscaling, Upscaling) pro zobrazení nižších/vyšších rozlišení než nativního. V takových případech se nedají vyloučit mírné vady v obraze (snížení kvality).



Pro sledování obyčejného televizního vysílání (720×576 px) či DVD (1 024×576 px) se doporučuje dvojnásobná pozorovací vzdálenost, než jaká je šířka obrazu. V případě High-Definition (1 280×720 px) a Full HD či Blu-ray (1 920×1 080 px) je tato vzdálenost kratší (1,4krát šířka obrazu). Důvodem je viditelnost jednotlivých obrazových elementů. Lidské oko musí být od obrazu vzdáleno tak, aby jej nevnímalo jako jednotlivé body, nýbrž jako kompaktní celek. Záleží tedy na hlavním způsobu používání.


- Názorná ukázka výpočtu projekční vzdálenosti na serveru projectorcentral.com (pro zvětšení klikněte) -

Dalším faktorem je projekční vzdálenost mezi objektivem přístroje a středem promítací plochy, jež ovlivňuje výslednou úhlopříčku obrazu. My se omezíme pouze na mobilní a kapesní typ zařízení s touto velmi krátkou vzdáleností. První v sobě nese běžné prvky, které se od klasických projektorů příliš neliší - rozdíl je pouze v optice a dále pak ve fyzickém vyvedení (důraz na přenositelnost). Hlavním rozdílem v případě ručního provedení je nepřítomnost lampy, kterou nahrazují LED diody. To s sebou nese ve výsledku "miniaturní" rozměry, nízkou spotřebu elektrické energie a také malou svítivost v jednotkách ANSI lm. V tabulce níže je znázorněna orientační závislost mezi projekční vzdáleností a úhlopříčkou obrazu.

Úhlopříčka
Projekční vzdálenost (m)
(palec)
(cm)
5
13
0,2
10
25
0,4
15
38
0,6
28
67
1,2
60
144
2,2–2,6
80
192
2,9–3,5
100
240
3,6–4,4
200
480
7,3–8,7
300
720
12
- Orientační tabulka -