Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně
Diskuze k článku: Kam s videem?
7.9.2009, Radek Jahoda, článek
Sice nejjednodušší částí střihu je jeho export, ale představuje naopak tu nejsložitější otázku. Kam s videem a v jakém formátu? Tuto otázku řeší mnoho lidí, ale až na výjimky na ní není jednoznačná odpověď. Pojďme si tedy společně na jednotlivé možnosti exportu přiblížit.
Antonín (7) | 16.9.200920:05
1. HDD vyjímatelné datové jako hlavní provozní uložiště. Kromě přehrávání jsou v poličce. Mám rámeček pro SATA, a sbírám HDD. Teď se mi zdá být dost dobrý Samsung s 1500 GB. Má jenom 5400 otáček. Ale postupně mám různé. Teď pět kusů.
2. Pro přenos a dárkové balení dělám DVD video, kde jsou i data v HD a fotky. Jedno si schovám.
3. Vstupní věci hned archivuji na DVD, které je na spindlech, v přiměřeném suchu chladu a tmě.
4: předpokládám že se slevňováním HDD dojdu k oakmžiku, kdy prostě každé plné HDD zdvojím.

Zatím dobrý...
Odpovědět0  0
ihathaway | 31.10.200921:49
S HDD je to dobrý nápad a v prípade HD videí asi jediný schodný vzhladom k potrebnej kapacite. Osobne používam tiež HDD a na prehrávanie multimediálny prehrávač Popcorn Hour 110. Je to super mašinka ktorá prehráva všetky dostupné formáty videí vrátane natívnych streamov z HDTV satelitných prijímačov , AVCHD a HDV kamier, takže svoje videá ani nemusíte konvertovať, stačí ich spracovať priamo v HDV alebo AVCHD a uložiť na HDD. Prehrávač umožňuje tiež prehrávanie po lokálnej sieti alebo z internetu, prípadne z pripojených USB zariadení. Momentálne testujem novšiu verziu Popcorn Hour 200 ktorý umožňuje jednoduchú výmenu 3.5­" HDD , prípadne inštaláciu bluray mechaniky + 2.5­" HDD. Pokial to nepoznáte, doporučujem vyskúšať.
Odpovědět0  0
radon (47) | 8.9.200910:37
Poslední věta to vystihuje, ideální řešení neexistuje. Všechny řešení mají společný problém, nejistou životnost. U DVD­/BD bych se spolehl tak na 5­-10 let, u HDD podle vytížení tak 5 a více let. Stačí ale špatné zacházení ­(DVD v poličce na kterou svítí sluníčko nebo HDD který je hodně vytížený nebo přenosný­) a do roka můžeme přijít o data. Takže jediná jistota je zálohovat a mít více kopií. U fotografií jsem to řešil DVD­-RAM, ale u HD videa nic takového neexistuje, takže mám malý NAS server na multimédia s 1TB diskem, díky Linuxu je malá pravděpodobnost zavirování a následného poškození souborů, jednou za čas složky Foto a Kamera zazálohuji na externí disk a kromě toho ještě tyto HD videa konvertuji na DVD ­(pro jistotu a také kvůli kompatibilitě­).
Na druhou stranu je současná situace pořád lepší, než když naši dědečkové filmovali na 8mm kamery, neměli možnost filmy zálohovat, hrozilo poškození v promítačce, barvy časem vybledly, snímky se poškrábaly. Teď jen musíme archívy čas od času převést na nové média. Pokud se časem objeví nové kodeky, tak i překonvertovat, ale to bude určitě s vyšším datovým tokem, takže kvalita bude zachována.
Odpovědět0  0
MaxMan (6) | 8.9.200912:19
Este by som dodal:
Zalohovanie na pasku ­(streamer­) je tiez dobra alternativa ­- zivotnost cez 10 rokov. Samozrejme treba vyhodne kupit, lebo nove paskove mechaniky su nehorazne drahe :(
Odpovědět0  0
Radek Jahoda (397) | 11.9.200916:20
Ono to jde dát i přímo na DV nebo D8 pásky v jakémkoliv formátu, ale neznám nikoho, kdo by to dělal. Už je pryč doba, kdy něco pradědeček natočil, a záznam tu pořád je téměř nezměněn...
Odpovědět0  0
mmmm. (6) | 13.9.200917:19
Ten článek psal zřejmě opravdový odborník:­-­) Tvrdí, že na DVD nelze uložit video ve vysokém rozlišení. Samozřejmě, že ve formátu AVCHD to jde a je to velice elegantní řešení pro všechny, kdo si koupí kameru s HD záznamem. natočím, ve formátu AVCHD, ve kterém natáčí drtivá většina kamer, vypálím v běžné vypalovačce na DVD nosič ­(s omezením času, kdy na 4,7 GB dvd se vejde 35 minut­) a přehrávám buď na pc nebo v blu­-ray přehrávači.
V současnosti zřejmě nejpouživanější způsob spolu s ukládáním na různé typy pamětí. nechápu, že to není zmíněno. Nerozumím­-li něčemu na sto procent, nesnažím se potit články na odborné servery, autore! čus
Odpovědět0  0
ai (44) | 14.9.20091:11
Samozrejme ty mas mozna nejaky zazrak z datovym tokem 12 Mbit, tak to tam placnes, kdyz mas solidni datovy tok nebo HDV s 25Mbit tak to DVD z podstaty uz nestiha, moznost na DVD tu je , ale s tolika omezenimi a nekompability, ze te to bude i samotneho mrzet pozdeji a prevadet nekam jinam, cus :)
Odpovědět0  0
mmmm. (6) | 14.9.20098:39
To je hloupost na druhou:­-­)­) můj HD zázrak má datový tok standartních 17Mb, jako zatím velká část full hd kamer­(50i­). A princip záznamu na DVD ve formátu AVCHD je, mimo jiné o tom, že je mu úplně jedno, jakým datovým tokem je pořizován původní záznam, božínku:­-­)­)­) I záznam z kamery, která má 24Mb, je možné vypálit NA DVD ­(nosič­) ve formátu AVCHD, přehravatelným NA BLU­-RAY přehrávači. To je prostě fakt. A opět ­- chci­-li vést odborné debary, musím na to být vědomostně vybaven:­-­)­)­))
Odpovědět0  0
ai (44) | 14.9.200914:42
to neni vubec jedno, jaky bit rate ma ten zaznam, to, ze ti jede 17Mbit mas stesti a to proto, ze to je tak na hrane, a zaznam 25 Mbit se cuka zkousel jsem,nevim o jakem vybaveni tu mluvis, podivej se kolik je strop v prehravani datoveho toku s DVD a taky si treba 24Mbit PRAKTICKY vyzkousej
Odpovědět0  0
Radek Jahoda (397) | 19.9.200920:19
Zřejmě myslíš nahrát strukturu Blu­-ray na DVD, což samozřejmě jde, ale jde to přehrát zase jen v Blu­-ray přehrávači, a to si na to domácí video klidně ten Blu­-ray disk každý koupí. Varianta Blu­-ray nebo AVCHD na DVD je podobná, jako bylo miniDVD, což byla struktura DVD na CD ­- tedy mrtvá větev pro takové odborníky, jako jsi ty :­).
Odpovědět0  0
mmmm. (6) | 20.9.200920:05
Tak teď jsem ještě ve větším úžasu, než předtím, jaký odborník píše články na toto fórum, nicku Miky....srovnávat zápis ve formátu AVCHD na DVD nosič, přehravatelný v blu­-ray přehrávačích s formátech mini­-disc a CD­-audio...wow, to je opravdu hluboké a totální nepochopení toho, o čem je řeč. Když jsem v první polovině děvadesátých let sledoval souboj DCC a MD, coby předpokládaných nástupců audio kazet po neprosazení formátu DAT, vy jste, autore, evidentně, tahal ještě kačera kolem pískovišti. To jediné by vás v případě tak totálně mylného srovnání omlouvalo.
Ani mi to nestojí za čas, ale jen ve velikánské stručnosti ­- formát avchd byl vytvořen coby standart pro záznam domácího ­"full hd­" video domácími kamerami. Za situace, kdy svět PC neakceptoval nástup BD nosičů a jejich ceny, byl možný jediný možný postup, a nutno říct, že celkem rozumný...umožnit zápis AVCHD videa ve vysokém rozlišení na ty placky, které stojí pár korun a jsou momentálně nejrozšířenější ­- DVD. Jsou pochopitelně omezeny časem z důvodu nižší kapacity ­(max.35 minut­) a přehravatelné pouze na BD přehrávačích.
Vytvořily jakýsi oslí můstek pro domácí uživatele mezi SD a Hd rozlišením a akcelerovali nástup HD. ¨
Mám velkou tv...koupím full hd kameru...jak si užít záznamu z této kamery, aniž bych musel kupovat externí BD vypalovačku k PC...a zatím drahé BD nosiče?....prostě vypaluji na DVD nosiče ve formátu avchd a přehrávám na BD přehráváči, který musím koupit,což jsem i já udělal. Jednodušší způsob, jak přehrávat a skladovat nyní domácí video ve vysokém rozlišení, neexistuje. A je to jen o jiném typu kotouče s menší kapcitou ­(dvd místo bd­) a nikoliv o jakékoliv komprimaci. A proto je to vaše zmínění formátu MD, komprimovaného Atracem, a zpočátku hodně slyšitelně, úplně mimo mísu, vy troubo:­-­)­)­)­)
Odpovědět0  0
ai (44) | 21.9.20090:39
Jedine mozne reseni prehravani HD videa bez BR, odborniku ? HD video se muze prehrat HDD prehravacemi, ja to tak praktikuju normalne, stejne jako mnoho jinych. Zrejme pojmy jako Pocourn Hour, WDTV, eGreat, Tvix jste do dusledku nepochopil , mozna v tom zachvatu paleni disku prehledl.
Odpovědět0  0
RadekUU | 30.9.200915:06
Pane bože většího náfuku jsem neviděl. Jděte mmmm někam, kde je někdo na vaše opovhující výlevy zvědav. Ano, jste největší guru, hulvát a náfuka. Sbohem
Odpovědět0  0
mmmm. (6) | 20.9.200920:07
Tak oprava ­- teď koukám znovu, že odborník napsal, že se jednalo o mini DV, nikoliv o mini­-disk, moje chyba. Ale i tak...
Odpovědět0  0
mmmm. (6) | 20.9.200920:21
....ale i tak...znamená to signál o ještě tupanštějším nepochopení tématu...miniDv byla slepá větev, ale byla to jen cesta, znamenající pokus o ZMENŠENÍ OPTICKÉHO NOSIČE, aby bylo možné zmenšit kamery samotné..neslo to sebou ovšem nevýhody samotného záznamu na dvd nosič v kamerách, což byla ona slepá vývojová větev. Bože můj, kolik vám je let, autore, že tak tragicky nezvládáte anologie ve vývoje záznamových médií v záznamových formátech?.....omlouvám se za impulsivnost, ale zrovna o tomto tématu už něci za posledních téměř dvacet let něco vím....řešil jsem, zda koupit DAT recordér nebo později DCC či MD..nahrával jsem na špičkové CC decky...prošel cestou VHS, S­-VHS, Video8, Digital8, miniDV kazety, nyní avchd na Memory stick....a tvrdím, že nikdo nejsme prorokem a čert ví, jak to bude..obzvlášť poté, co jsem před zhruba rokem uklidil do skříně úžasný cc deck Technics 447 za nějakých 11.000,­- ­(v roce 1998!­) z důvodů nevyužití...hned vedle sbírky cc kazet, jedna za cca 100,­-kč, jedině metal chrome:­-­)­)­)­)­)...ale prostě musím trošku vědět, o čem mluvím. Takže asi tak.
Odpovědět0  0
mmmm. (6) | 20.9.200922:46
Několikrát jsem zaměnil miniDv a miniDVD...také Technics 774 a 447...a také jsem do toho zapletl minidisc...omlouvámk se za nepřesnosti, ale srážka s tupostí mě vždy rozzohní a ano, v tomto případě došlo k několika nepřesnostem. Moje chyba. Dobrou noc a v případě odborném polemiky s etěším na reakce.
Odpovědět0  0
Radek Jahoda (397) | 21.9.20099:16
Takový zmatený bláboly ani nebudu komentovat, pleteš pátý přes devátý, takže o odborné polemice nemůže být ani řeči. Přečti si, co je miniDVD a pak teprve něco piš.

Odpovědět0  0
foks | 7.9.200915:26
Ahojte, ako vo Vegase vyexportujem video do formatu ktory sa da dat na web ­(640x480 napriklad­) s rozumnym tokom...aby minuta nemala 100 MB...? vie mi niekto poradit nastavenia kodekov atd..dik
Odpovědět0  0
MaxMan (6) | 8.9.20096:49
Nazdar,

vo Vegase je to celkom jednoduche. Zalezi len na tom, aky kodek budes pouzivat. Daj Render As a cez roletove menu si vyber format. Ak budes pouzivat YouTube, Vimeo, alebo podobne video hostingy, tak kazdy ma napisane odporucane nastavenia a datove toky. Idealne je pouzit MainConcept AVC ­(.mp4­). V nom nastavit spravne rozlisenie, prekladanie snimok, datovy tok,...
K datovemu toku pri rozliceni 640x480: Malo by stacit 1000 kB­/s
Ak budu videa priamo na stranke bez videohostingu a dalsieho konvertovania, datovy tok moze byt omnoho nizsi ­- treba poskusat ­(napr. 500, alebo aj menej ­- podla narocnosti sceny)
Odpovědět0  0
foks | 8.9.20098:59
Dakujem pekne..treba si stiahnut nejake kodeky aj z inych zdrojov alebo je vsetko potrebne sucastou VEGASU? Nenasiel by som niekde konkretne nastavenia pre konkretne formaty a datove toky ?
Musim poskusat doma...este raz dik
Odpovědět0  0
MaxMan (6) | 8.9.20099:26
Vsetko potrebne je uz vo Vegase, takze netreba tahat dalsie kodeky. Jedine ze by si chcel XVid a pod. Tie si musis doinstalovat.
Univerzalne nastavenia velmi nenajdes. Treba len skusat. Fixne mas rozlisenie a prekladany­/neprekladany mod. Datovy tok treba vyskusat a zistit, ktory je pre teba dobry. Ale ak chces nieco blizsie ku kodekom, tak v PC Revue bezal cez leto serial o DivX, XViD, H264 ­- podrobne rozobrate jednotlive nastavenia. Staci si zohnat casopis, alebo PDF.

Ale jednoznacne treba skusat.
Odpovědět0  0
foks | 8.9.200913:31
dikiy..budem skusat..je niekde to PCR v pdf na nete? cez leto som to nestihal sledovat v stankoch..
Odpovědět0  0
MaxMan (6) | 8.9.200914:27
Ano, da sa najst na nete na roznych forach. Nebudem ich tu ale menovat.
Odpovědět0  0
foks | 9.9.200913:51
PCR som stiahol..musim to prestudovat...vcera som zapol vegas a mam spravene minutove video..ten kodek co si pisal vo vegas nemam..je tam kopec inych a nainstaloval som aj divX...stale sa vsak neviem dostat pri rozliseni 640x480 na rozumnu uroven....stale to malo vyse 100 mega co sa zda hrozne vela...ako su kompresovane napriklad serialy z USA ked ma pol hodina 200 mega a podobne?
Odpovědět0  0
MaxMan (6) | 9.9.200920:26
Kolkatku verziu mas? Ja mam Vegas 8 a v nom to je. Ak mas nizsiu, tak skus nastavit .AVI a pozret do nastaveni kodekov, ci tam nenajdes divx alebo nieco podobne. Pripadne doinstaluj ffdshow
Odpovědět0  0
Wolfsteen (19) | 7.9.200913:42
Nevíte jak přidat menu ­(tak jako v dvd­) do mkv?
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.