Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

K čemu je AV receiver a jak si ho vybrat

14.3.2011, Karel Letko, návod
AV receiver – zařízení, které nenajdete na pultech většiny prodejen se spotřební elektronikou, přitom volné místo pod LCD televizí u vás doma možná čeká právě na něj. Co vlastně umí? A podle čeho si vybrat ten správný model pro naše potřeby?
Popisem možností AV receiverů jsme získali představu o tom, co tato zařízení umí. Každý, kdo jen trochu přemýšlel o jeho zakoupení, si nyní může promyslet a vyhledat z nabídky výrobců právě ten, který bude jeho požadavkům nejvíce vyhovovat. Ten, kdo neměl vůbec představu o tom, co je zařízení nazvané AV receiver zač, může nyní přemýšlet, zda by pro něj mohl doma najít využití. Pokud si potrpíte na kvalitní obraz i zvuk, pak je toto zařízení určeno právě vám. V kombinaci s kvalitními jak vstupními tak výstupními zařízeními dosáhnete i v domácích podmínkách téměř studiových kvalit, nebo se přiblížíte kvalitě nabízené v multikinech.



Proto nešetřete ani na propojovacích kabelech a reproduktorech! Všechna sebelepší zařízení, která doma máte, ztrácí na významu a kvalitě, pokud je propojíte levnými nedostatečně kvalitními kabely. Platí zde totiž ono okřídlené pravidlo, že celý systém je tak kvalitní, jak kvalitní je jeho nejslabší článek. Připojíte-li na výstup AV receiveru reprosoustavu pochybné kvality, možnosti přístroje příliš nevyužijete. I když sáhnete po levnější kategorii receiverů a bedniček, zvuk bude téměř jistě o mnoho lepší, než jaký lze dostat z integrovaných řešení (domácí kina se sadou repro a přehrávačem/zesilovačem v jednom).

Jak bylo napsáno v úvodu, na pultech obchodů se spotřební elektronikou se s těmito zařízeními příliš nesetkáte. I když lze receiver vybírat podle jeho parametrů i v internetovém obchodu, lepší variantou je určitě zajít si ho někam osobně vyzkoušet. Existují specializované showroomy jednotlivých výrobců, nebo HiFi shopy či poslechová studia, kde je možnost si nejen prohlédnout vybraný kus, ale také je zde ve většině případů možnost si ho vyzkoušet v kombinaci s různými zařízeními. Obzvláště, pokud hodláte do této sféry investovat větší částku, není na škodu zjistit si, kde je daný výrobek k vidění a zda vám je prodejce ochoten umožnit jeho předvedení. Nebojte se při výběru zeptat prodejce na všechny funkce a dobře si prostudujte technické parametry přístroje.

AV receivery do 5000 Kč
V této kategorii najdeme zařízení pro nenáročné uživatele určená především pro propojení starších analogových zařízení s možností výstupu jak ve stereo zvuku, tak ve formátu 2.1 nebo 5.1. Digitální tuner s RDS je samozřejmostí i u těchto nejlevnějších přístrojů. Musíme však oželet možnosti, které nabízí digitální vstupy nebo výstupy signálu a kvalitnější dekodéry signálu. Většinou jde o jeden ze základních dekodérů. Dobrou volbou jsou tyto receivery pro všechny uživatele, kteří preferují stereo poslech hudby.


Stále častější je u dnešních přístrojů také podpora iPodu/iPhonu, který může se speciálním softwarem nahradit i dálkový ovladač.

AV receivery do 10 000 Kč
Tato kategorie je už co do vybavenosti bohatší oproti předchozí, avšak pořád se pohybujeme v cenově velmi nízké hladině. Základní rysy jsou stejné. Větší výběr nalezneme především, pokud hledáme výstup zvuku ve formátu 5.1. Dalším pozitivním zjištěním je přítomnost digitálních vstupů a výstupů, bohužel v omezeném počtu a pouze v základním provedení (nelze počítat s převodem analogových vstupů na digitální výstupy). I když výrobci v této cenové relaci nabízejí už širší výběr digitálních dekodérů, musíme se stále spokojit pouze s omezeným výběrem. Po těchto receiverech sáhnou především uživatelé, kteří chtějí propojit starší, většinou analogové přístroje a rádi by si užili prostorový zvuk ze svého DVD přehrávače.

AV receivery do 20 000 Kč
V této kategorii nalezneme už receivery určené pro propojení jak analogových, tak digitálních zařízení. Standardem je výstup zvuku ve formátu 5.1, dekodéry nabízejí dostatečnou podporu všem používaným základním digitálním vstupům signálu. Pokud je vaším přáním propojit nová zařízení nižší a střední třídy s využitím vymožeností digitálních signálů doposud dostupných v našich podmínkách, je tato kategorie určená právě vám. Kvalita obvodů použitých u těchto přístrojů je rozhodně lepší než u té předchozí a ruku v ruce s tím jdou i bohatší funkce a celková vybavenost přístrojů.


Pohled na zadní panel jednoho z nejlépe vybavených modelů AV receiverů na českém trhu - Pioneer SC-LX90.

AV receivery do 30 000 Kč
Tato kategorie je již plná všech vymožeností digitálního věku: možnost výstupu zvukového signálu ve formátu až 7.1, připojení zařízení do počítačové sítě a mnoho dalších funkcí. Každý výrobek je v této cenové relaci už opravdovým skvostem, ale pouze pro vybrané funkce. Receivery v této kategorii nabízejí vysokou kvalitu obrazu i zvuku, jedná se především o možnosti dekodéru a propojení jednotlivých vstupů a výstupů. Dost často vám takový receiver bude dobře sloužit i do budoucna, klidně i 10 let.

AV receivery nad 30 000 Kč
Studiová kvalita výstupu, vysoce flexibilní možnosti propojení a nastavení funkcí a dekodérů. Podpora nejnovějších technologií, i těch, které jsou u nás v ČR ještě obtížně dostupné, případně zcela nedostupné. Zařízení připravená na příjem digitálního pozemního vysílání rádií, podpora internetových rádií, možnost využití vstupů i výstupů ve všech dostupných digitálních podobách. Vše, po čem jen lze toužit, pochopitelně za ceny, které tomu odpovídají. Nejdražší modely jsou v částkách dalece přesahujících 50 000 Kč.


Instalace domácích kin s AV receivery a kvalitními reproduktory bývá součástí mnoha Hi-Fi výstav, ale také poslechových studií.

Jak tedy vybrat ten správný AV receiver? Na tuto otázku není jednoduchá odpověď. Pokud projdete všechny technické parametry, které může nabídnout toto zařízení, dokážete si z nich vybrat ta, která potřebujete, máte z větší části vyhráno. V první řadě je třeba si uvědomit, jaká zařízení chcete propojit a jaké možnosti od dané sestavy očekáváte. Pro poslech stereo hudby a příjem stereo zvukového signálu, ať už z radiových nebo televizních vln, postačí jednoduché receivery dodávané i jen ve stereo provedení.

Pokud si chcete užít všech možností, jaké nabízí SD pozemní digitální vysílání, sledování DVD a Blu-ray disků nebo satelitních HD kanálů, je potřeba se poohlédnout po výkonnějších a především funkčně dobře vybavených zařízeních. Jisté je, že pokud se pro nákup AV receiveru rozhodnete, určitě časem nebudete své investice litovat. Zážitek z multimediální podívané nebo jen „poslechu“ hudby bude jistě minimálně o úroveň vyšší.