Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Jak si vybrat (správný) satelitní přijímač

12.9.2011, Jiří Piškula, návod
Satelitní vysílání už dávno není jen doménou zahraničních TV kanálů a jeho obliba roste i v ČR. Proto je náš trh zaplaven stovkami satelitních přijímačů rozmanitých značek od laciných „šuntů“ po špičkově vybavené modely. Jak vybrat ten správný?

Pro prarodiče aneb levný přijímač ke staršímu televizoru


Znáte to, analogový signál už vypnutý a nebo brzy bude… Je potřeba vyřešit digitální příjem TV a volba padla na satelit. Hlavně, ať to funguje, moc to nestojí, a běží všechny kanály aspoň tak, jako dřív v té „bedně“.





Tady bude nejdůležitější vybrat takový přijímač, aby šel propojit se starším televizorem. Pokud televizor nemá žádný vstup, kromě toho pro anténu, pak bude třeba zakoupit satelitní přijímač s RF modulátorem. Ten vyrobí VF signál pro televizor, který pak na něm normálně naladíte, jako by šlo o příjem z antény. Na tom konkrétním kmitočtu však bude signál z nového satelitního přijímače.

Pokud má televizor Scart nebo alespoň samostatný kompozitní vstup, bude to nejsnazší řešení, jak ho připojit. I když je televizor klasický, co zvládá pouze SD rozlišení, není úplně od věci koupit levný HD satelitní přijímač (s analogovými výstupy). U SD přístrojů se v dnešní době často jedná o doprodej starých zásob a cenově nejsou až tak výrazně níž.

Důležitá bude ergonomie ovládání. Některé levné přijímače se při startu chovají natolik zvláštně, že ani zběhlý uživatel neodhadne, zda přístroj hodlá začít fungovat, nebo si to rozmyslel (diody na předním panelu blikají jak o život, obraz neurčitě poskakuje a nepřipomíná nic známého…).




Jednoduché a přehledné nabídky OSD menu jsou důležité pro snadné ovládání i méně zběhlými uživateli.


Je dobré volit přijímač s bezchybnou češtinou, dobře čitelným OSD menu a relativně snadným ovládáním. Kvalita obrazu a zvuku možná nebude tolik zásadní veličinou, jako právě jednoduchost obsluhy a srozumitelnost všech základních úkonů potřebných k ovládání přijímače.

Rozhodnete-li se zakoupit nějaký „nabušenější“ přístroj, myslete opět zejména na ergonomii ovládání, ušetříte tím nervy svým milovaným a možná i sobě.

Co se týče výběru konkrétní satelitní služby, zřejmě dobře poslouží kterýkoliv operátor se základní bezplatnou nabídkou, která je vztažena čistě k nákupu dekódovací karty nebo k aktivačnímu poplatku (UPC DTH, Skylink, CS Link, T-Mobile televize).


Průměrný HD přijímač k novějšímu televizoru


Tento modelový případ se týká asi většiny „běžných uživatelů“ (nijak zvlášť náročných). Dejme tomu, že máte novější plochý televizor s HD ready nebo dokonce Full HD rozlišením, který je vybaven HDMI vstupem.

Segment trhu s HD přijímači tohoto typu je dnes velmi nabobtnalý. Kromě osvědčených značek se sem hrnou stále nové produkty neznámých „značek“. Často jde o přejmenované mutace původně korejských nebo čínských výrobků, které už nikde nedohledáte. Jen na evropském trhu se vyskytují nápadně podobné exempláře s různými názvy.


Comag SL90 HD nemá vlastní integrovanou čtečku, do volného CI slotu si můžete dokoupit modul dle svých požadavků (recenzi čtěte tady).


Zde bude vhodné vyzkoušet si v nějaké prodejně, jak kvalitní je HD obraz přijímače, zvláště pak, pokud má vaše TV větší úhlopříčku. Nebo si alespoň přečtěte recenze. Nemusí být na škodu, pokud bude přijímač schopen i nahrávat na externí paměťové zařízení, třeba to jednou oceníte.

Na trhu jsou pro tento účel přijímače v cenách přibližně od 1500 Kč. Většina se pohybuje okolo 2000–5000 Kč. Levné přijímače často nemají kromě čtečky karet už žádný další volný CI slot, nebo mají jen CI slot bez čtečky, takže je nutné přikoupit ještě dekódovací modul (dalších 500–1200 Kč).

Při výběru zde platí vše, co bylo popsáno v úvodu článku, samozřejmě s ohledem na vše konkrétní požadavky a tomu odpovídající výbavu přijímače.





Pokud budete od píky zavádět satelitní příjem, pak lze využít i cenově výhodných satelitních kompletů, dodávaných včetně parabolické antény, LNB snímače a dalšího příslušenství. Někteří poskytovatelé satelitních programů či prodejci satelitní techniky vám zajistí i montáž a pronájem přijímače za symbolickou cenu. Při nákupu sestav se však nedejte ošálit cenovou výhodností a prověřte si nejdůležitější vlastnosti nabízeného přijímače, jinak můžete koupit zajíce v pytli, ehm, teda v cenově „výhodném“ setu.