Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Jak si vybrat (správný) satelitní přijímač

12.9.2011, Jiří Piškula, návod
Satelitní vysílání už dávno není jen doménou zahraničních TV kanálů a jeho obliba roste i v ČR. Proto je náš trh zaplaven stovkami satelitních přijímačů rozmanitých značek od laciných „šuntů“ po špičkově vybavené modely. Jak vybrat ten správný?

Typ a počet tunerů, MPEG-4 vs. MPEG-2


Většina tunerů montovaných do všech satelitních přijímačů pochází od několika světových renomovaných výrobců (např. Sharp). Na trhu jsou nejčastěji dostupné jednotunerové přijímače. Zakoupíte-li si dvoutunerový přijímač, můžete obvykle sledovat vysílání z jednoho satelitu/transpondéru a zároveň nahrávat pořad vysílaný na jiném satelitu/transpondéru (máte-li vše správně nastaveno).

U jednotunerového přijímače jste v době nahrávání jednoho programu omezeni na možnost zároveň sledovat kanál, který je vysílán ze stejného transpondéru (v rámci jednoho datového toku, podobně jako třeba z jednoho pozemního DVB-T multiplexu). Ovšem zdaleka ne všechny přijímače umí toto souběžné nahrávání a sledování jiného kanálu (obzvláště, jsou-li oba kódované).





Satelitní vysílání dnes probíhá ve dvou standardech: DVB-S a DVB-S2. I když je verze S2 využívána především pro šíření kanálů ve vysokém (HD) rozlišení s komprimací obrazu ve formátu MPEG-4 AVC, najdou se i případy, kdy je takto vysílán kanál s nízkým (SD) rozlišením. Na družici Astra 3A (23,5° E) jsou to aktuálně např. kanály Doku CS, Kino CS, Muzika CS, HBO Comedy CE. Třeba takový Golf Channel je vysílán ve formátu MPEG-4 AVC, avšak navíc na původní platformě DVB-S (starší DVB-S přijímače nemusí umět MPEG-4 AVC dekódovat).

Doporučení lze shrnout takto: kupujte přístroje s DVB-S2 tunerem schopné dekódovat obraz ve formátu PMEG-2 i MPEG-4 AVC (naprostá většina zařízení na trhu) a nebudete muset řešit žádný z výše naznačených zádrhelů.


Podpora češtiny


Správné zobrazování českých znaků bylo v počátcích digitálního příjmu (pozemního i satelitního) často kamenem úrazu a jistými neduhy mohou trpět některé přístroje dodnes. Důležitá je podpora češtiny a její správná interpretace v těchto oblastech:
  • OSD menu (ne všichni uživatelé vládnou světovými jazyky)
  • Elektronický programový průvodce (EPG)
  • Teletext
  • TXT titulky
  • DVB titulky
  • Jiné titulky (např. z přehrávaných multimediálních souborů)




U některých přijímačů bohužel není bezchybná čeština (EPG) samozřejmostí.


Dnes už je v tomto směru většina satelitních přijímačů v pořádku, jak se můžete přesvědčit v našich recenzích. Některé velmi levné přístroje však mohou mít problém se správným zobrazováním českých znaků, ať už v EPG, teletextu nebo titulcích.




Nezobrazení diakritiky nad velkými znaky v teletextu vadí už méně.


Čeština v OSD menu obvykle nechybí. Mnoho zařízení je už přednastaveno do českého jazyka, nebo po prvním spuštění zobrazí průvodce nastavením, jehož prvním krokem je právě výběr jazyka, jakým s námi přístroj bude komunikovat. Ovšem u pochybných a podezřele levných internetových nákupů, tedy tzv. „výhodných“, se vám může stát, že obdržíte přístroj, který s vámi česky komunikovat nebude a nemusí podporovat vůbec žádné zobrazování českých znaků. Proto buďte obezřetní.


Seznamy kanálů


Přijímat ze satelitu můžete klidně jen ty samé programy, které jsou k dispozici v pozemním DVB-T vysílání, resp. ještě několik dalších, které jsou součástí základních nabídek poskytovatelů satelitní televize. Pak si asi vystačíte s jediným seznamem kanálů, ovšem bude vhodné, když půjde vhodně upravit (přeskládat programy na jednotlivých číselných předvolbách k obrazu svému).




Některé seznamy kanálů jsou velmi jednoduché, ale svůj účel splní.


Pokud je někdo velký televizní fanda a programů hodlá přijímat desítky až stovky, vyplatí se, aby přístroj umožňoval vytvářet seznamy oblíbených kanálů. To se může u různých modelů velmi lišit. Někde lze takový seznam vytvořit jen jeden, jinde jich může být 8 nebo i 25. Někde jsou jejich názvy (skupin oblíbených) pevně dány, někde je lze libovolně přejmenovat, jinde je to kombinace obojího (část pevně, část lze přejmenovat).




Jinde chybí čísla předvoleb, ale zobrazují se i názvy běžících pořadů.


Užitečné je, pokud lze seznamy třídit podle abecedy, providera, satelitu a dalších parametrů. Někteří to umí, jiní ne. A záleží i na tom, jak je toto třídění „uživatelsky přívětivé“. Každopádně je dobré se i na tuto věc zaměřit před finálním rozhodnutím o koupi konkrétního přijímače.