Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Jak může vypadat luxusní TV od Loewe

26.9.2011, Pavel Zubatý, preview
Jednoduché, minimalistické tvary, skloubení elegantního stylu s kvalitní výbavou i řada revolučních novinek v minulosti... Tak stručně by šlo charakterizovat německého výrobce prémiové domácí zábavní elektroniky Loewe. Ukázalo se tak i na IFA 2011.
Na letošním IFA 2011 se Loewe snažilo ohromit návštěvníky podobně zajímavou sestavou. První z exponátů byl obyčejný stojan, který byl zároveň neobyčejný. Tento stojan lze opřít o zeď podobně jako koště a umístit na něj stávající televizory Loewe.



Stojan na televizory Loewe.


Právě proto se spekuluje o jeho možné dostupnosti. Úplnou novinkou není ani studie zrcadlového televizoru. Ne, nejedná se o pouhý lesklý displej, ale LCD panel vestavěný do zrcadla. Přestavte si, že přijdete do koupelny a pustíte si třeba aktuální údaje o počasí, stručný přehled zpráv, apod. Přitom si čistíte zuby.



Koncepce Loewe Mirror TV.


Už dříve byly k vidění různé studie televizoru vhodného k tomuto účelu i hotové produkty, ale v tomto případě mělo být provedení opravdu kvalitní. Údajně bylo nemožné zjistit, kde končí LCD a začíná zrcadlo jako takové. Obraz byl zřetelný a ostrý. Součástí demonstrace byly různé aplikace, jako je kalendář, prohlížení fotek nebo noviny. Přehrávání videa sice nebylo součástí prezentace, ale nemělo by činit potíže.



Koncept neobvyklé Smart TV (vlevo otevřený Twitter).


I když Loewe spolupracuje se společnostmi Phillips, LG a Sharp ve vývoji Smart TV, neznamená to ještě, že by Loewe přestalo experimentovat. Je libo Smart TV o dvou obrazovkách? Podle návrhářů Loewe to není žádný problém. Jejich návrh sestává jednak z velké hlavní obrazovky, která se nijak neliší od těch obyčejných.








Pak je tu však menší panel (vlevo), který může využívat různé aplikace, jako např. přísun dat z Twitteru, menu ovládající pravou obrazovku. Při otevření kategorie „Hry“ pak může naskočit submenu s kategoriemi Strategie, Závodní, Sportovní nebo „Hopsačky“. K televizoru bylo navrženo i speciální dálkové ovládání.



Loewe Pivot-TV na šířku.


Zapomenout nelze ani na návrh televizoru formátu Cinema 21:9, který zatím v nabídce Loewe chybí. Firma pojmenovala tento prototyp jako Pivot-TV. Název vychází z možnosti automatizovaně otočit obrazovku o 90 stupňů, čímž se ultraširokoúhlý panel změní v pivot (podobně jako tomu je u moderních PC monitorů).



...a na výšku.


Závěr



Od svého založení v r. 1923 zažila společnost Loewe vzestupy i pády, přičemž z toho největšího po smrti svého zakladatele se německá značka málem nevzpamatovala. Mechanismus regulace trhu ve formě protikartelových dohod však zabránil nejhoršímu a přes kamenitou cestu plnou finančních výmolů i rovných ostrůvků žhavých novinek se bavorský výrobce vypracoval do dnešní podoby středně velkého podniku, zaměřeného na prémiovou domácí audio/video elektroniku. Nabízí přitom jak jednoduché stojany, tak i elegantní LCD televizory, které mohou být středobodem jakéhokoliv moderního obývacího pokoje.


Loewe Air Speaker.


Loewe nejenže stála u zrodu masově použitelné televize, ale i později předbíhala konkurenci se svými nadčasovými přístroji a koncepty. Bude tomu tak i v případě letošních konceptů? Těžko říct, ale je jisté, že kvalita něco stojí a nabídku určuje poptávka.






Zdroje: Loewe, host23.ifa.mb.attention-ngn.com, Loewe (Air Speaker), WhatHiFi?, Answers.com, FlatpanelsHD (IFA 2010), DECORdir