Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Karta pro analog k obrazu mému

CyberTec (290)|5.11.2006 04:49
Celý víkend koukám na komerční HDD rekordéry, ale pořád mi na nich vadí jedna zásadní věc. Nahrané video nejde jednoduše přenest pomocí USB2 nebo Firewire do pocitace. Dva modely to sice umi, prvni od Sigmatecu ale nahrava jen monofonni zvuk a druhy Kiss ma zase priserne pomaly prenos pres LAN (700 MB za 10 minut). Jsem taky zastáncem co možná největší kvality, takže mi moc nesedí CBR bitrate. Sony a Pioneer sice maji moznost VBR, takze to pred vypalenim na dvd prepocitaji na nizsi bitrate pomoci druheho pruchodu, ale zase se to provadi rekompresi uz dosti ztratoveho MPEG-2 do jeste ztratovejsiho MPEG-2 (Sony ma moznost nahravani mpegu HQ+ o velikosti 15 mbits, ale porad to je MPEG). Sorry za tyhle extra kecy, ale chtel jsem zduraznit nevyhody, kvuli kterym se nakonec rozhodnu strcit do pc tv kartu.

po zkusenostech s deluxe kartou od asuse (osazenou monofonnim tunerem), A/D prevodnikem Dazzle DVC-90 a A/D+DV AceDVio mam tyto pozadavky:

1. co mozna nejkvalitnejsi A/D prevodnik z digitalnich vstupu a TV tunneru, pokud mozno i s nastavitelnou HW redukci sumu (treba Asus mel pod Win 98 a starymi drivery mnohem vetsi noise prefiltering nez pod WDM na XP, ale neslo to nikde nastavit), dale pak klasicke parametry jasu, kontrastu, saturace a pripadne i oramovani obrazu cernym rameckem o stanovene velikosti pixelu (mel to napriklad Dazzle)

2. karta musí mít tunner se STEREOfonním příjmem v DK i BG (což už dnes asi není problém jako pred peti lety) a bez sumu

3. audio a video musí být synchronní na 100% (nejlepe HW synchronizaci, uz mam dost vypadlych nebo insertovanych framu a cukajiciho se obrazu)

4. moznost ukladani do bezztratoveho kodeku v plnem palu 720x576, zadny hardwarovy M-JPEG, DV nebo MPEG-2 koder a pod degradujici nesmysly, jedna takova karta za 12 tacu mi uz stacila.

5. kvalitni software, ktery umozni spolehlive nahravat z tv tuneru a zaroven umozni predprogramovat pozadovane porady. ted mi vetsina utece, protoze na ne zapomenu :-)

6. pri nahravani z VHS by mel byt obraz cisty bez "horizontalnich linek" v kazdem druhem radku, ktere mi delal Conexant na Asusu a ktere jsem musel nasledne opravovat PALovym filtrem.

7. katra muze byt externi i interni

8. na cene nezalezi, za kvalitnejsi kus si rad priplatim, porad to bude levnejsi nez nejlevnejsi stolni HDD nahravadlo

9. dbv-t kartu mam, tu nepotrebuju

10. diky ze jste to sem docetli a pokud poradite, budu rad, uz me nebavi experimentovat s nejistymi vysledky.
Ivo Mašek (10205)|5.11.2006 09:11
Kdyby existoval takovýto tuner, tak po něm čapnu (a nejenom já) a nechci nic jiného. :-)
Ono totiž nezáleží na samotném tv tuneru, ale ve velké míře na sestavě PC, respektivě na jeho hardware. Určitě jsi se tu dočetl, že s některými tunery tu někteří nemají nejmenší problém, a někteří ten samý model zatracují. Proč pak asi?
CyberTec (290)|5.11.2006 14:24
[quote=Ivo Mašek]Kdyby existoval takovýto tuner, tak po něm čapnu (a nejenom já) a nechci nic jiného. :-)
Ono totiž nezáleží na samotném tv tuneru, ale ve velké míře na sestavě PC, respektivě na jeho hardware. Určitě jsi se tu dočetl, že s některými tunery tu někteří nemají nejmenší problém, a někteří ten samý model zatracují. Proč pak asi?[/quote]

s vykonem by nermel byt problem, dualni 64-bit pentak na 2,4 GHz, 2 giga ram. diskuse jsem cetl, ale vetsinou tam jsou jen "stare osvedcene modely" prakticky z vyprodeje. kouknu na nejakeho terrateca, mam od nich dvb-t a jsem celkem spokojeny. zatim to resim pripojenim externiho tunneru pomoci s-video na A/D kartu AceDVio z S-VHS videorekorderu Panasonic. s vyslednou kvalitou ale nejsem zrovna moc spokojeny.

Terratec Cinergy 400i - http://tven.terratec.net/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=136 Philips SAA-7134
CyberTec (290)|5.11.2006 22:06
tak aspon nejake tipy na karty, ktere maji co mozna nejkvalitnejsi stereo tuner a nebude se u nich pri nahravani rozjidet audio. nahravani do lossess kodeku je ale podminkou, zadny dv ani mpeg :-) schopny soft na programovani a nahravani z tuneru se uz snad najde.
StD (8612)|6.11.2006 07:49
...mnoo, to právě "umí" ty "výprodejový sr*čky", které tak zatracuješ. Já bych si dnes z těch dnešních chrastítek nevybral žádnou TVkartu. BTW, u Terrratecu jsou také pěkní umělci-programátoři... Neumějí ani napsat správně instalátor pro WDM-ovladače, aby se to chovalo korektně... :-E Musel jsem si je předělat sám.
CyberTec (290)|6.11.2006 19:34
tak ktera z tech starsich kousku je tedy nej, at uz kvalitou A/D prevodu, drivery a funkcnim softem pro tunner. asus deluxe 7100 s philips tunerem, ktery jsem mel byl prakticky nepouzitelny. nikdy k tomu nebyl funkcni software ani spolehlive wdm drivery. tohle bych uz nechtel opakovat. od terratecu mam klicenku na dvb-t a funguje celkem spolehlive i ta jejich Home Cinema na nahravani. nabizeji i hyrida, ale tomu bych moc neveril, navic pres USB.
Ivo Mašek (10205)|6.11.2006 19:53
Starší Pinnacle (ne ty, co mají v označení "i") a staré dobré analogové Hauppauge (řada 250, 350 )
StD (8612)|7.11.2006 08:05
[quote]...Starší Pinnacle [/quote] Jen Pro řadu (ať už s tunerem Temic či Philips), jenom NE PCTV Stereo s Philipsem - to nebyl s ohledem na ovladače rozhodně povedený kousek... :-((
CyberTec (290)|7.11.2006 11:49
v nabidce ted maji 4 typy, 2 na USB a 2 do PCI. radeji bych to dal do pocitace, protoze mi prestal pres USB pri zapojeni vice zarizeni prestal stihat prevodnik dazzle dvc-90.

http://www.pinnaclesys.com/PublicSite/uk/Products/Consumer+Products/PCTV/PCTV/#analogue

je tohle ten dobry typ ? http://www.pinnaclesys.com/PublicSite/uk/Products/Consumer%2BProducts/PCTV%2BTuners/PCTV%2BAnalog%2BPVR%2B(cable_antenna)/PCTV%2BAnalog%2BPro%2BPCI.htm

chci mit tuner, ktery umi ceske stereo, jinak to nema cenu. jinak s kvalitou prevodniku od dazzle jsem byl spokojeny, akorat byl problem se synchrem audia pri grabovani do lossleess kodeku pomoci virtual dubu. nahravani do mpeg-2 a mjpeg v pinnacle studiu slo dobre, akorat mi s nim nechtel fungovat photoshop, tak byl pro me nepouzitelny a musel jsem pouzivat VirtualDub. jaky soft na grabovani je k tomu PCTV ? jde pouzit loseless nebo to leze pred HW kompresi do MPEG-2. kosticky nerad, chtel bych to mit pred vycistenim denoise filtry nahrane v losseless :-)
StD (8612)|7.11.2006 12:30
Tahle nová už je na 2 věci... ale pokud máš vše co je v požadavcích níže, hlavně to červeně, tak "vzhůru do ladění"...
[quote]
Minimum System Requirements

Windows XP (Home, Professional, or Media Center Edition 2005) with latest Service Pack
Intel® Pentium® 4 1.8 GHz or equivalent AMD® Athlon® XP1
256 MB RAM (512 MB recommended)
UDMA/IDE hard disk (min. 5 GB free capacity)
Graphics /sound controllers with support for DirectX® 9 or higher
[color=red]PCI rev. 2.3 slot[/color]
CD-ROM drive
[/quote]
CyberTec (290)|7.11.2006 13:06
s vykonem by nemel byt problem, budu mit postavenou novou masinu s dualnim 64-bit pentakem na 2.4, coz by melo byt v podstate 4.8, takze o vykon se nebojim. hlavne aby to fungovalo jak ma.

nevis jak je to s tim vystupem, jestli z nej poleze nekomprimovany signal ? aby to z nej nelezlo ven jen v mpeg-2. takhle mi to leze ven u DV prevodniku AceDVio a pri zasumenem filmu to uz solidne ctvereckuje, na konturach u animaku se dela takovy rozplizly sajrajt, souvisle barevne plochy jsou na okrajich divne zubate, coz mi pri grabovani do losseless pomoci dazzle nedelalo.

btw ty doporucovane karty bych mozna nasel nekde v bazaru, v shopech jsem je uz nenasel...
StD (8612)|7.11.2006 13:45
...a já mám pro jistotu 2, heč. :-E Jinak v originál-softu asi nic jiného než uvedeno nepoleze, leda si nainstalíš od nich Studio a budeš mít cca o 60 codeců v systemu navíc... :BB: Tak dělám třeba Mjpeg v ATV2000.
CyberTec (290)|7.11.2006 14:16
jejich mjpeg je pri nejvyssim nastaveni stejne dobry jako losseless, taky pjekne sype data na disk. takze karta hw encoder nema, resi to softwarove, tohle jsem potreboval vedet. jaky alternativni softy jsou pro nahravani z tuneru. par jsem jich zkousel na asusa, ale bud se mi rojizdelo audio nebo vubec neslo diky blbym wdm driverum, pripadne to uplne spadlo. co muzes doporucit k PCTV, at zbytecne nezkousim bugwary a nezasiram si system ?
CyberTec (290)|7.11.2006 15:14
rozdil v pro verzi bude zrejme pouze v tom, ze je v tom i licence na MPEG-2 a tim padem moznost nahravat do MPEG-2, zadnou jinou vymozenost nevidim. jeste je tam navic studio quickstart, zrejme oklestena verze 9
ODSakEda (2278)|7.11.2006 17:24
MPEG-2??? :-? S tvojím rychlým "železem" bych zkusil karty WinFast (pozor at je revize B, potud měli zvuk bez výšek-chyba hodnoty zpětnovazebních kondenzátorů...) a nahrávat do MPEG-4! :-) AVI/XviD (ale aspon s dat tokem cca 3-6Mb/s! a né přednastaveným 0,9Mb/s... :-k a s i framě okolo každého 10. snímku pro pozdější přesnost střihu alespon na 1/3s 8-) ). A kvalitu nastav "jen" na 4 až 5 dle toho co ti bude stíhammax. do 90% vytížení CPU! (na kvalitu 6 asi nebude v reálu stíhat zachytávat-digitalizovat+deinterlovat+komprimovat! Nebo s výpadky snímků a pak rozjetím zvuku!...)

Další střih -vyříznutí reklam, oříznutí=uložení přímé kopie bezeztráty a v čase jen jako prosté kopírování z HDD na HDD :-D
Už žádné (ztrátové a zdlouhavé... :(( ) přepočítávání nebo tahání do PC :-D

Pošlu na vyžádání kousek nahrávky, jak to valím už roky z telky :-D
StD (8612)|8.11.2006 08:25
...odeesak "opět mimo mísu"... nepostřehl, že tazatel chce grabovat pokud možno do DV-AVI, tedy žadný Mpeg4...

CyberTec: ...já jako "alternativní" mám jen ATV2000 na nějaké ty špeky do Mjpeg, nebo grabuji případně rovnou do Mpeg2 přímo v DVDplayeru (u mne Cinemaster2000), ale je i spousta jiných. Ještě jedno malé varování: Pinnacle-drivery se "nemají moc rády" s decodery/encodery CyberLink (jejich nativní jsou postaveny na WinDVD) a FFDShow, tak ty v systemu raději nemít.. 8-)

P.S. Oprav si ten titul threadu! (=katra?! :(( )
CyberTec (290)|8.11.2006 23:50
[quote=StD]P.S. Oprav si ten titul threadu! (=katra?! :(( )[/quote]

uz jsem to opavil :-)

no ja tomu real time nahravani do DivX moc neverim, protoze mi to na stare masine pekne ctvereckovalo. keyframy daleko od sebe a s bitratem nad 3 mbits si neporadi ani stolni prehravac. navic kdyz to delam do xvidu tak vetsinou na 2 pruchody. pro grabovani jsem mel vzdycly nejlepsi vysledek s huffyuv-2.1.1
StD (8612)|9.11.2006 07:20
Huffy "lze" v ATV2000 aplikovat taktéž.