Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 2 z 4 PrvníPrvní 1234 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 16 až 30 z 54

Téma: Poradte s pomerom stran

  1. #16
    Je tu občas Avatar uživatele kukolarik
    Registrace
    Aug 2005
    Příspěvků
    100

    No tak podla tohto to uz iste zvladnem...
    Vegasu sa nechcem vyhnut, ankolko mi pripada ako idealny nastroj na zmenu BitRate - chcem dat VBR max 8 avg 5 min 4200.
    No a uprimne povedane,Vegas mam instalovany a funguje mi spolahlivo a hlavne nasledne toto aj s Digital zvukom aj PCM zvukom ide na Authoring do DVDA, kde urobim menu a tak supnem na DVD. Mam s tym dobre skusenosti, ostatne mi je jasne, len tieto pomery stran ma vzdy zaskocili...
    Ale uz mi to ako tak zacina byt jasne, aj ked celkom este nie.
    Teda dam toto video do VD, filtrujem s NULL TRANSFORM, nastavim crom nejako na + 20 hore a + 20 dole a nejako to enkodujem, napriklad do DivX lebo AVI bude mooooc velke. Nasledne to sup do Vegas a nastavim BitRate, porobim zvuk a sup do DVDA, urobim menu, Prepare na HDD? sup na RW, chcecknem na TV, ako sa to sprava a ak je vsetko OK, sup na DVD-R raz do obalu, raz do zalohy a vsetko je ako ma byt Sedi vec?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #17
    Je tu pořád Avatar uživatele mirekv
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    7,799

    kukolarik
    Děláš zbytečně rekompresi, když už, tak do Huffyuv, ale nachystej si dost místa. Ovšem to musí jít i ve Vegasu, schválně to zkusím.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #18
    Je tu pořád Avatar uživatele ODSakEda
    Registrace
    Aug 2004
    Příspěvků
    2,310

    kukolarik
    Z videa s obrazem 16:9 i rozlišením 16:9 dělám pro telku 4:3 obraz takto-přidáním pruhů do obeazu (Latterbox) a vždy celkovým rozlišením včetně pruhů v obraze 720x576 a čistě obraz 720x406, at je výchozí rozlišení jakékoliv):

    Z videa s obrazem 16:9 ale rozlišením 4:3 (i když 720x576) a tedy zaznamenaném zdeformovaně-Anamorfně, to dělám takto (ponechám zpravidla rozlišení 720x576 anamorfně stejné tedy stále 720x576,ale přidám černé pruhy opět do obrazu, ten bez pruhů zvolím 720x406 a je klid a nikdo nemusí spekulovat nad deformcí obrazu či furt přepínat Aspect Ratio a to je zmatek jestli na playeru či na telce...):

    Funkce se ve VD jmenuje: Resize a tam zvolím obraz včetně pruhů 720x576 (Expand frame and Latterbox image) i když je již výchozí obraz "16:9" rozlišením 720x576 (4:3) + latterbox tedy obraz se smrskne jako při přepnutí AR na telce či playeru na zvolenou velikost 720x406 a poměr stran 16:9
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #19
    Je tu občas Avatar uživatele kukolarik
    Registrace
    Aug 2005
    Příspěvků
    100

    Uau, zaujimalo by ma, ako takto pridat obrazky...
    No dost na tom, ze kazde vide, ktore mam, nezavisle na rozliseni alebo AR si mozem takto pripravit hej? VZDY teda VD, zvolit Resize, zakliknut Expand frame and Letterbox, rozlisenie 720*576, opakujem, bez ohladu na to ako je povodne? a vyexportovat.
    No mna trapi len to, ze rad by som to urobil vo Vegas, nakolko by som rovno nastavil aj BR a ostatne a renderoval Mpeg2 bez zvuku. Aby som sa nemusel prepinat vselikade... MIREKV spolieham na tvoj napad...
    Ale ked nic, urobim to takto, na dva krat...
    ODSAKEDA v kazdom pripade dakujme za nazornu ukazku
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #20
    Je tu pořád Avatar uživatele vlada
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    3,562

    ODSakEda
    Tohle je zbytečná ztráta kvality. Proč do videa míchat nějaký černý pruhy, když jsou tam úplně k ničemu? Každej DVD přehrávač a televize vyrobená v současnym tisíciletí si s tim bez nastavování čehokoliv poradí.

    Na DVD to stejně jinak než anamorficky nedáš, tak proč to prasit ještě víc?

    kukolarik
    Null transform nepotřebuješ, jenom resize a cropping.



    Video na počítači musí být natažené na výšku, protože DVD přehrávač ho při přehrávání roztáhne. Pokud vypadá video na počítači dobře, bude na DVD přehrávači špatně!!!



    Vlevo je zdroj 16:9, vparavo natažený na výšku pro DVD přehrávač.

    Video z VirtualDubu určitě neukládej pomocí nějakého MPEG-4 kodeku (DivX, XviD atd.) Použij nějaký bezztrátový nebo frameserver. Nechápu, proč tolik lpíš na Vegasu a nepoužiješ radši VirtualDub+AviSynth+HC, což je nepoměrně jednodušší.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #21
    Je tu pořád Avatar uživatele ODSakEda
    Registrace
    Aug 2004
    Příspěvků
    2,310

    vlada na telce poznáš kulový... Především na 4:3, kdy stejně přidá pruhy sama a zobrazuje obraz na méně řádcích a tedy více řádků (vodorovných) ve zdrojovém obraze se příliš na velmi hrubém rastru mřížky obrazovky telky neprojeví pozitivně... Kašlat tedy na anamorf Někomu to pojdenormálně, někomuplacatý...
    kukolarik: PS: Ja by som aj skusil, ale mam doma len 16:9 TV a tam neviem ako to zobrazi bezny 4:3TV. - přepni si svoju telku 16:9 obrazovkou do režimu 4:3, odmysli si boční černé pruhy a budeš hnet vidět, jak to zobrazí někomu telka jen 4:3
    Takto: http://www.svetmotoru.cz/foto/fotogalerie/id1124_1.jpg ale uvidíš i takovýto extrém: http://www.svetmotoru.cz/foto/fotogalerie/id1127_1.jpg -to není obarz obklopen černými pruhy! Proto jsem říkal, ty boční si odmysli, nebo představ modré noa ve vzniklém obraze 4:3 bez ohledu na obrazovku 16:9 je zobrazen obraz 16:9 s pruhy v obraze, tedy jak se live na TV vysílá-žádnejk anamorf nepoužívaj. Až v poslední době a občas na satu... Ani moderní telky to většinou samy nevyřeší, jak tvrdí vlada a furt aby jsi skákal po ovladači přepínal AR...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #22
    Je tu pořád Avatar uživatele vlada
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    3,562

    ODSakEda
    Zkusil si si proboha někdy pustit letterboxovaný video na 16:9 TV? To je hrůza. Každá televize to zobrazí jinak, musíš dokola zkoušet různý módy a některá si s tim vůbec neporadí.

    Naopak anamorfický 16:9 video zobrazí každá 16:9 TV bez jakychkoliv zádrhelů a kromě pár muzeálních kousků s tím nemá problém ani žádná TV 4:3. A pokud s tím problém má, tak to umí vyřešit DVD přehrávač, kterej doplní sám černý pruhy.

    Tvůj přístup je podle mě úplně postavený na hlavu vzhledem k tomu, jak fungují TV a DVD přehrávače. Já netvrdím, že to tak je dobře, ale musíš respektovat realitu. Ta ukázka na Tvém druhém odkazu vlevo dole je přesně to, jak bude vypadat letterboxovaný video na 16:9 TV - malej obrázek uprostřed obrazovky.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #23
    Je tu občas Avatar uživatele kukolarik
    Registrace
    Aug 2005
    Příspěvků
    100

    Musim dat za pravdu ODSAKAEDA-ovi, to co ukazal Vlada je podla mna blbost, lebo napriklad kruh na tv 4:3 bude vyzerat skor ako nula 0 a jedine na 16:9 to bude naozaj kruh O.
    Budem to teda robit tak, ze pridam cierne pruhy.Kto ma 4:3 bude pozerat mensi obraz, kto ma 16:9 bude pozerat bez pruhov a z poriadnym pomerom stran.

    Mam ale par otazok:
    1.cierne pruhy maju mat velkost 170? teda 85 + 85 horne+dole?Vzdy?

    2. nechapem matematiku na vypocet pomeru stran... Ked mam 640*400 tak matematika je 640/16*9=360 a teda musim odrezat este 40.Nemozem radsej niekolko pridat ku 640 aby som to dosiahol? Radsej pridam cierny malilinky pasik, ako odstrihnem z videa...blbost?
    Nasledne aby som pridal cierne pruhy, teda aby aj na 4:3 to bolo fajn, lebo ked TV/DVD tam tie pruhy prida, je mi to jedno nie? mozem ich tam dat aj ja a DVD nemusi nic robit, mam istotu ze to pojde. No a na TV 16:9 mi to automaticky roztiahne... Ale preco mam davat rozlisenie 720x576 alebo teda 720x406 /btw neni to 405 nahodou?/, nemozem dat priamo sirku 16/9 obrazovky? aby to nemusela roztahovat? Ak ano kolko by to bolo? napriklad 1024 x 405, hm?

    3. Mam ine video 352x288, (nazorna ukazka v prilohe/co znamena to 1.119 za rozlisenim? to asi treba mat 1:1, vsak?), ako zistim ci je 16/9 alebo 4/3? 352:4x3=264 alebo 352/16*9=198
    Zas je to teda neforemne a chcem dosiahnut aby na 4:3 TV slo s pruhmy a na 16:9 krasne. Co teda nastavit?

    4. Nasledne ked robim rendering ci authoring, mam nastavovat 16:9? alebo mozem aj 4:3, lebo v podstate ked to "umelo" roztiahnem na 16:9 na tv, moze mi to byt jedno, nie?ci takto upravene to uz neni podstatne???

    Chalani, ja vam fakt dakujem za rady, uz som pochopil BitRate, aj riadkovanie, aj prekladanie, este toto a uz budem snad aj spokojny...PS: vsimni si cas pridania prispevku, do teraz som sa s tym zaoberal a efekt ziadny...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #24
    Je tu pravidelně Avatar uživatele peco
    Registrace
    Jun 2005
    Příspěvků
    801

    Citace Původně odesláno od kukolarik
    to co ukazal Vlada je podla mna blbost

    Clovece ved ty si nejaky provokater. \/

    Ja to robim presne ako napisal vlada. 16:9 anamorficky format nechavam tak ako je a nerobim z neho letterbox, pretoze moj DVD prehravac, resp TV si letterbox urobia same. Na TV 4:3 sa to potom zobrazi ako ma. Ak pridas pri renderingu cierne pruhy zakonite stratis kvalitu pretoze prave o tie cierne pruhy znizis rozlisenie uzitocnej casti videa. Pokial to chces prehravat na PC, tak aj softverovy prehravac vie zobrazit 16:9 anamorficky format na 4:3 letterbox.

    Jedine ak mas nejaky suntovy DVDprehravac a samozrejme rovnaky TV prijimac by to malo nejaky vyznam.

    edit:
    Citace Původně odesláno od kukolarik
    lebo napriklad kruh na tv 4:3 bude vyzerat skor ako nula 0 a jedine na 16:9 to bude naozaj kruh O.
    Co mas 10 rocny DVDprehravac a 35 rocny TV prijimac?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #25
    Je tu občas Avatar uživatele kukolarik
    Registrace
    Aug 2005
    Příspěvků
    100

    Tak su tu dva rozne nazory...
    Samozrejme, nerad by som prichadzal o kvalitu...
    No poviem vam takto:
    Mam tv OVP CTV 28WHD41A a DVD Orava, kupovane minuly rok, pokial tam dam video 4:3 bez letterboxu, roztiahnem na TV, je to roztiahnute, teda neformene.
    Vy teda tvrdite, ze pokial tam dam 720x576 16:9, bez ciernych pruhov, tak to roztiahnute nebude, ano?To aj verim...
    No a ked si to niekto pusti na 4:3 tv, tak tam bude mat cierne pruhy?
    Neako mi to neide do hlavy...teda DVD/TV samo rozpozna ze ide o 16/9 a teda elektrinicky na 4:3 tv prida tie cierne pruuhy aby nedeformovala obraz?
    No a poprosim odpovedat aj na predosli prispevok ohladom vypoctu pomeru stran a rozlisenia... Lebo mam viacero videii, ktore si chcem porobit na DVD, kazde ma ine rozlisenie, tak by som ich chcel poriadne porobit...
    Toto napriklad ako?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #26
    Nováček
    Registrace
    Aug 2005
    Příspěvků
    15

    Citace Původně odesláno od vlada

    To bylo neskutečný donutit Vegas, aby nic nepřepočítával, nedeinterlaceoval a hlavně neřešil. Chtěl jsem vstup 704x576 interlaced TFF a výstup 704x576 interlaced TFF. Člověk by očekával, že to půjde hladce, pro Vegas to byl téměř neřešitelnej problém. Respektive řešitelnej, ale až po půlhodině zběsilýho nastavování všemožnych voleb. A stejně mi tvrdí, že výstup bude 720x576. Nakonec to ale 704x576 udělá.
    Mám podobný problém Ušetří mi vlada půlhodinu zběsilýho nastavování ve Vegasu?
    Zdroj: 704x576x32 @25,00i MPEG-2; Panasonic S100, soubor .mod pouze přejmenován na .mpg
    Střih: Vegas 6.0c
    Authoring: DVDA 3.0c
    Představa o práci: sestříhám video, udělám pár přechodů, přidám muziku

    Otázka 1: Jaké nastavit parametry projektu (properties) a parametry renderování aby výsledkem bylo opět 704x576x32 @25,00i ? Pokud možno aby Vegas renderoval jenom přechody a zbytek nechal na pokoji.

    Otázka 2: Jaké volit parametry pro renderování ve formátu DV? Předpokládám konverzi do MPEG-2 v Canopus Procoder 2
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #27
    Je tu pořád Avatar uživatele mirekv
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    7,799

    Brucholet
    Pokud budeš výsledek z Vegasu ještě prohánět Procoderem, tak to můžeš přímo z Vegasu přes frameserver. Ovšem nevím, jesli to má smysl, když už to v MPEG máš, ovšem ty chceš přechody... Výstup můžeš nastavit klidně i na 720x576, to je taky standard DVD.
    kukolarik
    Ten MPEG, případně DVD nese informaci, že přehrávač má upravit obraz na správnou velikost a přidat pruhy. To se dá nastavit v přehrávači, máš tam volby Pan&Scan, Letterbox nebo Wide. V posledním případě obraz bude deformovaný, to je pro TV 16:9.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #28

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    Brucholet: To co chceš a očekáváš, to uděláš levou zadní ve Womblu MVW (a ve versi DVD i s tou autorisací pro DVD) a není třeba se drbat s "kanonem" Vegas...
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #29
    Je tu pravidelně Avatar uživatele peco
    Registrace
    Jun 2005
    Příspěvků
    801

    Citace Původně odesláno od kukolarik
    No a ked si to niekto pusti na 4:3 tv, tak tam bude mat cierne pruhy?
    Ak mas 4:3 TV tak si nastavis v prehravaci aby to zobrazoval letterbox a tie pruhy si tam ta Orava doda. Resp. si nastav v prehravaci Pan&Scan a zobrazi sa ti vyrez presne na 4:3, obraz nebude deformovany, no velka cast informacie sa strati (odreze), a preto radsej pouzival letterbox ako pan&scan. Televizie pouzivaju dost casto ten Pan&scan a potom mas dojem, ze ti v obraze stale nieco chyba.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #30
    Je tu pořád Avatar uživatele vlada
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    3,562

    kukolarik
    Zkusím Ti to trochu shrnout s tím poměrem stran. Je to totiž poměrně zamotaný. Video na DVD má vždy rozlišení 720x576, to jest poměr stran 5:4. Jenže takhle se video z DVD nikdy nepřehrává. Na disku DVD (konkrétně přímo ve video streamu) je totiž informace, s jakým poměrem stran se má DVD přehrávat. K dyspozici jsou pouze 2 hodnoty - 4:3 a 16:9.

    V okamžiku, kdy spustíš přehrávání DVD, tak si přehrávač tuhle informaci zjaistí. V menu mu navíc zadáš, jakou máš TV - jestli 4:3 nebo 16:9. Pokud máš DVD 4:3 a TV 4:3, neni problém, to samý u dovjice 16:9. Další možnost je TV 4:3 a DVD 16:9. Přehrávač podle nastavení na disku DVD nebo nastavení uživatele provede 2 možné věci:

    1) ořízne video z boku
    2) přidá nahoru a dolů černý pruhy

    Poslední možnou kombinací je DVD 4:3 a TV 16:9. Opět tu jsou tyto 2 možnosti, akorát otočené o 90°. Ještě doplnim, že i když nastavíš na DVD přehrávači, že máš TV 16:9 a přitom máš 4:3, tak si to většina TV umí ohlídat. Dostane totiž přes SCART o DVD přehrávače zprávu, že posílá video 16:9 a TV se sama do toho režimu přepne. DVD přehrávač totiž informaci o poměru stran videa předává dál televizi. Je to teda ohlídaný ze všech stran.

    Celou dobu jsem mluvil o DVD, které nemá žádné černé pruhy. Přehrávač tedy správně pozná poměr stran a video roztáhne. Věř mi, že to co píšu opravdu nejsou blbosti, protože se v tom perfektně vyznam.


    Pokud přidáš k DVD černý pruhy, je to taky jedna z možností, ale nastávají tu potenciální možné problémy u 16:9 TV a navíc to je zbytečná ztráta kvality. U anamorfického 16:9 DVD nese informaci o obraze všech 576 řádků. Pokud přidáš černý pruhy, tak obrazovou informaci má jenom 432 řádek. Zbytek rozlišení DVD vastní vyhodíš zbytečně oknem.

    Nyní něco k Matematice. Protože TV je analogová záležitost, budu nyní předpokládat přehrávání videa na PC, ale na TV to je anlogický, akorát by se to hůř vysvětlovalo.

    Mám tedy video 720x576 (norma DVD-Video nic jinýho nepřipouští, teda připouští, ale to neřeš ). Video s poměrem stran 5:4 se potom přehrává jako 4:3 (768x576) nebo 16:9 (1024x576). Pokud mi nevěříš, zkus si nějaké DVD přehrát na PC. Pokud tedy počítáš výšku videa, musíš vždy vycházet z těchto dvou čísel (768 a 1024) na 720 zpomeň. Takže když chci video třeba s poměrem stran 1:2,35, jak to udělam? Logicky zvolím 16:9, tedy 1024 šířku, vydělím 2,35 = 436. Musím tedy vytvořit video 720x436, zbytek na 576 řádek doplním černými pruhy. Je to jasný?

    S tím Tvým MPEGem - má 352x288, jenže jak už z výše zmíněného vyplývá, neřeší to vůbec nic s jeho poměrem stran. Navíc by bylo třeba vědět, jestli tam nejsou nějaký černý pruhy. Rozlišení toho videa značí, že by to mohlo být VCD. Tedy poměr stran bude 4:3. Z toho můžeš vycházet dál.

    Brucholet
    Já jsem to udělal takhle: Nastavil jsem vlastnosti projektu na 704x576 a prokládání na TFF. Potom jsem naimportoval to MPEG video a nastavil jsem mu AR PAL DV (1,092). To vypadá, že to potom napřepočítává. Výstup sem nastavil na 704x576 na FFV1 (ffdshow) nebo Lagarith bezztrátový kodek.

    Podruhý jsem to už udělal jinak. Jelikož stejně potřebuju výstup progresivní, tak jsem to ve VD prohnal filtry deinterlace a přidal jsem černý pruhy na 720x576. Potom jsem to pomocí kodeku Cedocida uložil jako standardní DV AVI. Před kompresí jsem potom ty černý pruhy zase oříznul.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 2 z 4 PrvníPrvní 1234 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. zmena pomeru stran zo 4:3 na 16:9
    Od tripye v sekci Editace videa
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 06-10-2010, 14:10
  2. pomer stran v AVI
    Od fik_tvf v sekci Editace videa
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 01-10-2007, 08:38
  3. Pomer stran
    Od Bluefox v sekci DVB-T
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 04-04-2006, 13:19
  4. Poměr stran
    Od Brouk v sekci SW pro TV karty
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 26-02-2005, 10:32
  5. Pomer stran u m2v
    Od xpersian v sekci Mastering
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 22-11-2004, 10:51