uprava ve vegasu z VHS zdroje
A opět Yaso s otazníkem . Má někdo zkušenost s úpravou videa staženého z videa ? Mám tím na mysli (ať nezkouším) nějaký osvědčený Video FX, který alespoň trochu zkvalitní ten zdroj ? Díky
Dost zalezi na tom, co tomu videu, ako hovoria bratia Anglani, predominantly je. Ale da sa vselico, a ked este pouzijes niektore VD pluginy, napr. denoiser zalozeny na DCT/iDCT, tak to obcas aj dobre dopadne.
hmmm, dvě odpovědi, určitě dobře mířené, ale neporozuměl jsem ani jedinné. nevím, co všechna ta označení vůbec znamenají. :-(
3DNR - 3D Noise Reduction (t.j. temporalno-priestorova, porovnava sa bod s okolitymi bodmi aj ten isty bod v case)
TBC - Time Base Corrector - vyrovnava nepresnost casovania sposobenu nerovnomernym vedenim pasky (zvlnenie, deformacie, natiahnutie, kolisanie otacok)
3R si teraz nespomeniem :-E
a to ADVC je DV prevodnik od Canopusu
TBC - Time Base Corrector - vyrovnava nepresnost casovania sposobenu nerovnomernym vedenim pasky (zvlnenie, deformacie, natiahnutie, kolisanie otacok)
3R si teraz nespomeniem :-E
a to ADVC je DV prevodnik od Canopusu
3R = koriguje hrany jasoveho signalu, cim sa zvysuje hranova ostrost, ale aj detaily (avsak pri moc zasumenych nahravkach za zvysuje, resp. "zoskluje" aj ten sum, takze tam je vyhodnejsie to 3R vypnut) :-)
Navyse je tam este system B.E.S.T., ktory sa vlastne stara o optimalne vyuzitie kvality pasky, jej drahu a prisposobenie hlav (Tracking) a vzhladom ku nastaveniu PICTURE CONTROL (soft, sharp, auto) aj o celkovu vyslednu kvalitu zaznamu/prehravania, takze pri urcitej kombinacii nastaveni mozes pouzit aj ten 3R pri zasumenej nahravke. 9-)
Navyse je tam este system B.E.S.T., ktory sa vlastne stara o optimalne vyuzitie kvality pasky, jej drahu a prisposobenie hlav (Tracking) a vzhladom ku nastaveniu PICTURE CONTROL (soft, sharp, auto) aj o celkovu vyslednu kvalitu zaznamu/prehravania, takze pri urcitej kombinacii nastaveni mozes pouzit aj ten 3R pri zasumenej nahravke. 9-)
Hele - nemáš náhodou nějaký kombo S-VHS Panasonic/JVC...? Já jenom, že 3D-DNR je u Panasonicu a B.E.S.T zase u JVC... :-E
Nie nie, ma to vsetko JVC, len akurat nepisu ci je to 2D alebo 3D a ten B.E.S.T nie je NR a to DigitalNR+DigitalTBC sa de/aktivuje jednym tlacitkom. U Panasonicu je to 3DNR a TBC zvlast, co je dobre, pretoze tam to ani zdaleka nefunguje tak ako u JVC :-E
pozorně čtu toto téma, protože mám spoustu rodinných VHS a chtěl bych to trochu vylepšit a hodit na sedlo, ale popravdě nejsem schopen s váma držet krok. Zeptám se jinak : Je nějaké softwarové řešení vylepšení z VHS zdroje ? Jasně, že mi napíšete Vegas, ale nějaké konkretnější odpověď by nebyla ? Moc dík.
yaso: softwarově toho už moc nevylepšíš. VHS jako takové je mizerný zdroj, takže se z něj musíš snažit vyždímat to nejlepší co jde. Proto je v doporučeních:
a) co nejlepší VHS player (můj favorit JVC 7ková řada S-VHS) co má ty popisované vylepšeníčka... na mizerný záznam ale moc nepomůžou.
b) co nejkvalitnější zařízení pro digitalizaci záznamu, jsou v podstatě jen dvě možnosti nepřekračující obvyklé finanční možnosti kamera s A IN/ D OUT a HW převodník (např ten ADVC - DV převodník) o TV kartě nebo ViVo není potřeba ani uvažovat, jde-li o jakous takous kvalitu.
Pokud nebudeš mít co nejkvalitnější zdroj na HDD nemá smysl přemýšlet o tom že to dohoníš SW vylepšením...
a pokud tě to vysloveně nebaví (digitalizovat video) tak zkus někoho kdo má zkušenosti a HW vybavení (profi nebo nadšený a zkušený amater)
a s nikým se nehádám, pokud si to chce dělat přes TV kartu a pak to vyžehlí SW a líbí se mu to tak prosim jak je libo... :-)
a) co nejlepší VHS player (můj favorit JVC 7ková řada S-VHS) co má ty popisované vylepšeníčka... na mizerný záznam ale moc nepomůžou.
b) co nejkvalitnější zařízení pro digitalizaci záznamu, jsou v podstatě jen dvě možnosti nepřekračující obvyklé finanční možnosti kamera s A IN/ D OUT a HW převodník (např ten ADVC - DV převodník) o TV kartě nebo ViVo není potřeba ani uvažovat, jde-li o jakous takous kvalitu.
Pokud nebudeš mít co nejkvalitnější zdroj na HDD nemá smysl přemýšlet o tom že to dohoníš SW vylepšením...
a pokud tě to vysloveně nebaví (digitalizovat video) tak zkus někoho kdo má zkušenosti a HW vybavení (profi nebo nadšený a zkušený amater)
a s nikým se nehádám, pokud si to chce dělat přes TV kartu a pak to vyžehlí SW a líbí se mu to tak prosim jak je libo... :-)
Občas stříhám ve Vegasu S-VHS záznam (z kamery Panasonic NV-S88). Analogovou kameru (má TBC) připojím přes digitální kameru (NV-GS50?) přepnutou jako A/D převodník. Ve Vegasu už pak žádné filtry nepouštím. Výsledek mne docela příjemně překvapil.
[quote=ViKinG]Kolbis: on je také zřetelný rozdíl mezi VHS a S-VHS!!![/quote]
To vím, ale ať jsem použil jakýkoliv filtr, vždycky se mi zdálo, že se sice něco zlepšilo, ale zase něco jiného zhoršilo. Takže jsem dospěl k názoru, že lepší než hledat filtr je nagrabovat zdrojové video pořádně.
A ono to tu v podstatě několikrát zaznělo. Moje prababička prý říkávala: "Z hovna bič neupleteš. A když upleteš, tak nezapráskáš". Mám dojem, že na tento případ to krásně pasuje.
To vím, ale ať jsem použil jakýkoliv filtr, vždycky se mi zdálo, že se sice něco zlepšilo, ale zase něco jiného zhoršilo. Takže jsem dospěl k názoru, že lepší než hledat filtr je nagrabovat zdrojové video pořádně.
A ono to tu v podstatě několikrát zaznělo. Moje prababička prý říkávala: "Z hovna bič neupleteš. A když upleteš, tak nezapráskáš". Mám dojem, že na tento případ to krásně pasuje.
Kolbis: souhlas filtr je vždy něco za něco, a pokud se to přežene tak to jde do háje všechno. Pořádné zdrojové video je základ, já myslel že sem to tam napsal jasně.
Jen jsem chtěl poznamenat že dobrá S-VHS nahrávka už je něco jiného než VHS, prostě to se nedá srovnávat!!!
yaso: proč tolik otazníků? Viděls někdy slušné S-VHS??? Vždyť donedávna to byla pomalu "poloprofi" záležitost :-) .
Jen jsem chtěl poznamenat že dobrá S-VHS nahrávka už je něco jiného než VHS, prostě to se nedá srovnávat!!!
yaso: proč tolik otazníků? Viděls někdy slušné S-VHS??? Vždyť donedávna to byla pomalu "poloprofi" záležitost :-) .
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
http://www.fi.muni.cz/~xpavlov/xml/examples/bc3/bc3.html
http://www.kiv.zcu.cz/~lobaz/mhs/mhs_prednasky.html
http://www.kiv.zcu.cz/~lobaz/mhs/prednasky/mhs_2004_08.pdf
yaso: trošku víc než jen VHS/S-VHS, kdo si čte nezlobí :-)
http://www.fi.muni.cz/~xpavlov/xml/examples/bc3/bc3.html
http://www.kiv.zcu.cz/~lobaz/mhs/mhs_prednasky.html
http://www.kiv.zcu.cz/~lobaz/mhs/prednasky/mhs_2004_08.pdf
yaso: trošku víc než jen VHS/S-VHS, kdo si čte nezlobí :-)
Jsem nazoru, ze libovolnymi filtry se nic moc neziska.
Naopak, z pohledu teorie informace bude profiltrovany signal VZDY horsi nez original.
Aplikaci filtru nikdy nova informace nevznikne, pouze se ztrati (tj. kvalita se se zhorsi)
Pokud se mnou nekdo nesouhlasi, s tim, ze video s aplikovanym XYZ filtrem je lepsi,
mohu mu jenom rici, ze se mu subjektivne zda lepsi.
Je to jen vec nedokonalosti lidskeho vnimaji, jehoz slabin filtr vyuzije, tedy
vyhodi cast informace se signalu, ktera pusobi nejrusiveji.
Na druhou stranu beru, ze je to fakt nekdy koukatelnejsi, ale ne kvalitnejsi.
Naopak, z pohledu teorie informace bude profiltrovany signal VZDY horsi nez original.
Aplikaci filtru nikdy nova informace nevznikne, pouze se ztrati (tj. kvalita se se zhorsi)
Pokud se mnou nekdo nesouhlasi, s tim, ze video s aplikovanym XYZ filtrem je lepsi,
mohu mu jenom rici, ze se mu subjektivne zda lepsi.
Je to jen vec nedokonalosti lidskeho vnimaji, jehoz slabin filtr vyuzije, tedy
vyhodi cast informace se signalu, ktera pusobi nejrusiveji.
Na druhou stranu beru, ze je to fakt nekdy koukatelnejsi, ale ne kvalitnejsi.