Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 38

Téma: Strih MPEG s presnosti na 1 frame

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele viki_
    Registrace
    Feb 2005
    Příspěvků
    14

    Casto narazim na tvrzeni, ze "strih MPEG je peklo", "MPEG IBP se nedá stříhat s přesností na snímek" atp.
    Je to skutecne pravda ? Sam dlouhou dobu pouzivam ke strihu soft od Womble a nemam s tim problem. (Myslel jsem, ze strihat MPEG s presnosti na 1 snimek mozne je, diky tomu, ze se dekomprimuje cela GOP struktura a na misto strihu se vlozi novy KeyFrame). Nebo je to snad jinak ? Pritom epmpiricka zkusenost po stovkach zpracovanych MPEGu mi jen potvrzuje, ze to funguje ? ) Napr. jsem se setkal s nazorem :

    ]:PITOMEC @ 14.03.2006 10:28:56 LINK REPLY [ MEMO ] [Kamery - pro ty, co si chtějí koupit svou první vi 13:39:23]
    VIKIX [ 14.03.2006 08:46:31 ]: Chlapče, chlapče - sám tady ten Womble doporučuju, takže asi o něm budu něco vědět a pokud napíšu, že MPEG IBP se nedá stříhat s přesností na snímek, tak to prostě ber jako hotovou věc (bez ohledu na to, že Womble napíše něco jinýho). A jestli se bavíš o tom, že ten klíčový snímek se vytvoří přepočtem z těch snímků B a P (protože jinak se ani vytvořit nemůže - kdo zná podstatu MPEG komprese, tomu to netřeba vysvětlovat), tak to je samozřejmě možný, ale kvalitou pochopitelně v zadní části těla (abych byl slušný)
    Dekuji za vysvetleni
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pořád Avatar uživatele Pitomec
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,759

    Představ si MPEG IBP jako kinofilm, kde je každé třeba 12-nácté políčko klíčový snímek (neboli I snímek) - pak je celkem logické, že ty další snímky okolo jsou buď B nebo P snímky. No a když víš, že B a P snímky obsahují již jen rozdíly mezi jednotlivými I snímky (cca 5% obrazových dat), tak je jasné, že to s přesností na snímek prostě nepůjde, resp. musí se ty klíčové snímky vytvořit, a když se tvoří z 5-ti% informace, tak to asi nebude ono, ne?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Je tu pořád Avatar uživatele mirekv
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    7,799

    Už tu byla debata a tam už někdo dokázal, že to Womble umí, proč mu nevěřit? Já občas stříhám MPEG-2 taky, ovšem mně to po 0,5 s. stačí.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček Avatar uživatele viki_
    Registrace
    Feb 2005
    Příspěvků
    14

    Citace Původně odesláno od Pitomec
    Představ si MPEG IBP jako kinofilm, kde je každé třeba 12-nácté políčko klíčový snímek (neboli I snímek) - pak je celkem logické, že ty další snímky okolo jsou buď B nebo P snímky. No a když víš, že B a P snímky obsahují již jen rozdíly mezi jednotlivými I snímky (cca 5% obrazových dat), tak je jasné, že to s přesností na snímek prostě nepůjde
    Stale nechapu, proc by to nemelo jit. Pokud znam KeyFrame, neni snad problem vypocitat vysledek s presnosti na jeden snimek tim, ze skladam rozdilove snimky ? Pokud by to tak nefungovalo, tak by kazdy MPEG pri dekodovani musel kolisat kvalitou mezi jednotlivymi I-Framy, coz je samozrejme nesmysl.

    No snad se k tomu vyjadri jeste nekdo jiny...
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu pořád Avatar uživatele Pitomec
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,759

    Citace Původně odesláno od viki_
    Stale nechapu, proc by to nemelo jit. Pokud znam KeyFrame, neni snad problem vypocitat vysledek s presnosti na jeden snimek tim, ze skladam rozdilove snimky ? Pokud by to tak nefungovalo, tak by kazdy MPEG pri dekodovani musel kolisat kvalitou mezi jednotlivymi I-Framy, coz je samozrejme nesmysl.

    No snad se k tomu vyjadri jeste nekdo jiny...
    Ale ano - jde to. Ale jenom za cenu znatelné degradace. Přičemž si nepleť dekódování při přehrávání s vytvářením klíčových snímků.

    Vyjádřit se k tomu může třeba tento: http://www.iselectronic.cz/mpg2dv.htm
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček Avatar uživatele viki_
    Registrace
    Feb 2005
    Příspěvků
    14

    Citace Původně odesláno od Pitomec
    Ale ano - jde to. Ale jenom za cenu znatelné degradace. Přičemž si nepleť dekódování při přehrávání s vytvářením klíčových snímků.

    Vyjádřit se k tomu může třeba tento: http://www.iselectronic.cz/mpg2dv.htm
    Dobre a jaky je tedy podle tebe onen rozdil mezi dekodovani a vytvorenim klicoveho snimku ? Pokud MPEG prehravam (tzn. dekoduji) neustale zobrazuji nejakou obrazovou informaci (tzn. vetsinou vzniklou slozenim I-Framu a rozdilovych snimku). Proc tedy z principu, podle tebe nemohu, sebrat obraz z tohoto slozeneho snimku a vytvorit z nej novy keyframe ? Netyka se ona ztrata kvality, o ktere tu neustale mluvis , nahodou celeho formatu MPEG (a ne jen onoho strihaneho snimku) ?

    Opravdu si ten strih s Womble softem zkousel ? Ja mam dojem ze ne, ze jen neustale vymyslis duvody, proc to nesmi fungovat. Zkus si to nejdriv

    viz napr.:http://www.tvtechnology.com/features..._Editing.shtml

    ...Pinnacle uses a proprietary technology called "MPEG Splicing" to make one new flat file that follows the rules of MPEG. On either side of a given edit, the Pinnacle splicer rebuilds the necessary number of frames to generate new I, B, and P frames around the cut point, if they are necessary to produce a valid GOP...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček Avatar uživatele viki_
    Registrace
    Feb 2005
    Příspěvků
    14

    Pitomec: ad ten tvuj link - to asi patri do minuleho stoleti , ne ?
    "...základním požadavkem střihu na počítači je získání master videokazety..."

    "Vysoká obrazová kvalita filmu na DVD disku zakoupeného v obchodě (nebo z videopůjčovny) je výsledkem dlouhého a několikanásobného procesu kódování, který se provádí na profesionálních systémech v cenách řádově miliónů."

    V jakem roce je to psane ?

    Potom nejake zaklady o tom , jak funguje MPEG2 o I, B a P snimcich - neco noveho, ne porad omilat do kola tu stejnou omacku, plz

    ...und konec clanku reklama na Canopus - diky, ale my nic nekupujeme.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu pořád Avatar uživatele Pitomec
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,759

    Citace Původně odesláno od viki_
    Dobre a jaky je tedy podlke tebe onen rozdil mezi dekodovani a vytvorenim klicoveho snimku ? Pokud MPEG prehravam (tzn. dekoduji) neustale zobrazuji nejakou obrazovou informaci (napr. vzniklou slozenim I-Framu a rozdilovych snimku). Proc tedy z principu, podle tebe nemohu, sebrat obraz z tohoto slozeneho snimku a vytvorit z nej novy keyframe ?

    Opravdu si ten strih s Womble softem zkousel ? Ja mam dojem ze, ne, ze jen neustale vymyslis duvody, proc to nesmi fungovat. Zkus si to

    Zde mam jiny link: http://www.tvtechnology.com/features..._Editing.shtml
    Podívej chlapče - mě nemusíš poučovat o fungování MPEGu, protože o něm vím určitě víc, než ty. A rozhodně nevycházím z nějakých magií alá Jay Ankeney , ale z podstaty - prostě když je jednou část informace vypuštěna, tak ji tam nemůžeš nějakým způsobem nastrčit zpátky (aby to nešlo poznat). Fakt to s tebou nemá cenu - nerozumíš tomu (a nechceš rozumět)

    Ještě poslední odkaz, kde je to popsáno víc než srozumitelně (i pro blbce): http://www.jukon.cz/stranky/clanky/c...php?idCl=cl011
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Je tu pořád Avatar uživatele Pitomec
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,759

    Citace Původně odesláno od viki_
    Pitomec: ad ten tvuj link - to asi patri do minuleho stoleti , ne ?
    "...základním požadavkem střihu na počítači je získání master videokazety..."

    "Vysoká obrazová kvalita filmu na DVD disku zakoupeného v obchodě (nebo z videopůjčovny) je výsledkem dlouhého a několikanásobného procesu kódování, který se provádí na profesionálních systémech v cenách řádově miliónů."

    V jakem roce je to psane ?

    Potom nejake zaklady o tom , jak funguje MPEG2 o I, B a P snimcich - neco noveho, ne porad omilat do kola tu stejnou omacku, plz

    ...und konec clanku reklama na Canopus - diky, ale my nic nekupujeme.
    Asi ti ještě nedošlo, že MPEG má svoje standardy, které jsou defacto neměnné od doby vzniku - takže jestli je článek z roku 95 nebo 06, je úplně jedno

    A reklamu na Canopus bych moc nebral, protože digitalizační kartou do MPEGu by prodejce nepochybně vydělal víc, než A/D převodníkem do DV
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Čestný člen Avatar uživatele clee
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    6,731

    samotnej b nebo p frejm je k nicemu, takze kdyz chces strihnout na p frejmu, womble si zavola intrafrejm a "secte" ho s danym p-frejmem, nejaka degradace tam kvuli rekompresi je, ale vzhledem k tomu ze se jedna o maximalne pul vteriny (prepocitanej gop), tak si toho tezko nekdo vsimne \/
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Je tu pravidelně Avatar uživatele kocourleo
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    353

    Já myslím, že Pitomec má na mysli to, že se při vytváření nového klíčového snímku vlastně provádí druhá ztrátová mpeg2 komprese. To je samozřejmě degradace kvality a musí pokračovat (bohužel) až do dalšího klíčového snímku, protože ty další P a B snímky vycházejí z již zmršeného klíčového snímku.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Čestný člen Avatar uživatele clee
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    6,731

    jo to je jasny, novej intrafrejm se dopocita z I+P (pripadne I+B) a z toho se teprve pocitaj dalsi BP, womble sem parkrat pouzil a ze by sla kvalita nak razantne dolu sem si nevsim, na dvb materialu uz neni nic moc co degradovat
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Je tu pořád Avatar uživatele Pitomec
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,759

    Jasně - pokud se to Womble použije na vystříhání reklam z TV vysílání, tak si toho nevšimne nikdo (ani já ne). Ale v okamžiku nějakých složitějších efektů už to poznat je. A tady šlo o to, že ona diskuze začala na Hofylandu u pořízení kamery (DV vs. DVD), kde se dá reálně předpokládat, že se střih nebude odvíjet jenom u 1-2 reklam v celém pořadu. Tolik na vysvětlení.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Čestný člen Avatar uživatele clee
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    6,731

    no tak to je samozrejme kravina, kdyz uz strihat takovej material primo z mpegu, tak jedine pres frameserver (avisynth nebo vfapi)
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15

    Alf Alf je offline
    Je tu pravidelně Avatar uživatele Alf
    Registrace
    Sep 2004
    Příspěvků
    898

    Jasně - pokud se to Womble použije na vystříhání reklam z TV vysílání, tak si toho nevšimne nikdo (ani já ne). Ale v okamžiku nějakých složitějších efektů už to poznat je.
    Vysvětlíš mi, co máš na mysli těmi složitějšími efekty u kterých poznáš, že byl keyframe dopočítaný?
    Můžu Vám všem říct, že mě teda vždycky hodně na*ere to, když např. v hodinovém záznamu (90 000 framů) mám při průměrné délce klipu 30s max. 120 střihů u kterých je přepočítávaný keyframe. To pak každý střih porovnávám s originálním záznamem, abych zjistil, jak velký je rozdíl a jestli to nedegraduje celý záznam.
    Když ještě vezmu v úvahu, že většinou stejně každý používá mezi klipy nějaké přechodové efekty, připadá mi zmiňovaná degradace při přepočítávání keyframe bezpředmětná, protože při přechodu dlouhém 1s jsou přepočítány minimálně 2.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 22-03-2012, 16:35
  2. Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 03-01-2008, 11:35
  3. MPEG ukládání a střih
    Od Rain4man v sekci Zachytávání videa
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 05-10-2006, 23:45
  4. střih mpeg
    Od poel v sekci MPEG-1/2
    Reakcí: 25
    Poslední příspěvek: 06-03-2006, 13:54
  5. strih MPEG-2 ve Vegasu
    Od JR v sekci Editace videa
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 12-07-2005, 21:49