DVDrip Pach Krve - 1h 20m 45s
video kodek - x264
audio kodek - AAC (aacPlus v2)
kontajner - MP4
resolution - 608x320
video bitrate - 579kbps
audio bitrate - 24 kbps 44khz Parametric Stereo
Video som komprimoval v MeGUI x264, predtým resize v AviSynth, audio som musel dekomprimovať do WAV a komprimovať vo Winampe lebo Besweet mi stále z mne nevysvetlieľných príčin padal. Na spojenie som použil utilitku mp4UI.
Kvalita mi pripadá ako filmy na 1CD z prvých 2pass DivXov, možno trochu lepšia. Audio znie celkom dobre, čakal som horšie. Kodek je ešte vo vývoji, pod 64kbps je dosť neistý (autori sľubujú CD kvalitu pri 48kbps a dobrú kvalitu, napr. pre internet rádiá ešte pri 24 kbps) ale pri sledovaní filmu je to dobré.
Tak takto nejak vyzerá súčastné best of medi kodekmi, týmto som si chcel iba vyskúšať, kam až sa dá dnes ísť, každopádne vidno že pri použití takýchto kodekov neznie už ani 1CD rip vo výbornej kvalite a 5.1 zvukom vôbec nereálne. Snáď stojí za úvahu či by komprimovači na P2P seťach nemali zmeniť soft.
Ešte pár slov ku kompatibilite. Použil som MPEG-4video/audio a MP4 kontajner. Na trhu sú viaceré stolné DVD prehrávače s podporou NeroDigital, čiže vlastne s podporou MP4 kontajneru, jediným problémom je že tie zatiaľ podporujú len MPEG4-ASP, je však veľmi pravdepodobné, že keď sa začne zavádzať podpora MPEG4-AVC, bude to okrem iného práve pre NeroDigital. Na tom že toto video nie je vytvorené za pomoci kodeku NeroDigital ale x264 vôbec nezáleží, keďže stolné prehrávače požívajú hardwareové dekódovanie, je jedno aký kodek sa pri enkódovaní použije. Problém by mohol byť pri dekódovaní audia, použil som Parametric Stereo, netuším ako si stolný prehrávač poradí s týmto.
Niesom si istý, čo všetko je potrebné na prehratie videa na PC v bežných prehrávačoch. Zrejme by mal stačiť kodek x264 a CoreAAC, DirectShow filter na dekódovanie audia. Samostatný audio stream v AAC mi WMP10 nechcel prehrať, keď som to však spojil s obrazom, už to zrazu išlo. Tak či tak ak by bol s prehratím problém, myslím že Nero ShowTime by to mal prehrať vždy.
Zaskočila ma záťaž CPU, pri prehrávaní v WMP10 cca 60-70% (niečo som ale vtedy sťahoval, ešte to skúsim, možno to bude menej)
Poslal by som nejaké ukážky, ale mám len dial-up pripojenie, a korem toho nemám poňatia čím by sa to bez rekompresie dalo strihať.