Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 11 z 11

Téma: Aktivni rozbocovac nebo zesilovac a pasivni rozbocovac?

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele zvedavec
    Registrace
    Mar 2005
    Příspěvků
    26

    Popisu nejprve stavajici stav:

    Antena UHF (smerova, cca 2m "dlouha"), za ni predzesilovac 25-30dB (http://obchod.antenysatelity.com/pro...hled.asp?id=61). Za predzesilovacem pasivni rozbocovac 2x a v kazde vetvi dalsi rozbocovac 2x.
    celkem 3 x TV + 1 x TV-PC.

    Tusim, ze onen predzesilovac neni na toto urcen, nicmene funguju tak uz nekolik let a na TV na tuto jednu antenu mam obstojne CT1, NOva, Prima, malinko horsi CT2, duchovou JOJ a dle pocasi vice ci mene (spis STV1,2 a Markizu.

    Na PC je Nova a CT2 horsi, nicmene sledovatelne, zbytek snad stejny.

    Chtel bych pridat jeste jednu TV-PC (jeden rozbocovac 2x vymenit za 3x).

    1. Pomuzu si, kdyz predzesilovac + prvni rozbocovac vyhodim a nahradim aktivnim rozbocovacem Alcad - CA 215 24dB (http://www.antech.cz/cz/zes_ca_ai.htm)?

    2. Je velka prasarna pouziti tech rozbocovacu jak je mam ted za sebou?

    3. Nebo mam rozbocovace nechat jak jsou a vymenit jen ten predzesilovac?

    Dik za radu.
    Omlouvam se za mozna slozitejsi uvod.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Nováček Avatar uživatele zvedavec
    Registrace
    Mar 2005
    Příspěvků
    26
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    874

    Hybridní rozbočovače jsou dobré řešení, když je potřeba signál do 2 míst.
    Hybridní rozbočovač má průchozí útlum typicky 3,5 dB.
    "Trojitý" rozbočo jsou v podstatě dva trozbočovače v kaskádě, takže na jednom výstupu vykazuje útlum 3,5 dB a na zbývajících dvou 7 dB.
    Jak je vidět z útlumů, není třeba žádný extrémní zisk zezilovače před rozbočovači, aby vykompenzoval útlum rozbočovačů. Prvotní je získat z antény kvalitní signál, jinak žádný zesilovač nepomůže. Pokud je některý ze signálů slabý, může pomoct nízkošumový zesilovač přímo u antény.

    Pokud je tedy u antény zesilovač 25 dB, stačí na krytí ztrát v kabelu (pokud není extrémně dlouhý) a taky na vykrytí ztrát v rozbočovačích. Útlum běžného koaxu, je v pásmu UHF 2 - 3 dB/10m.

    Řešení rozvodu na více míst než 2 pomocí rozbočovačů může být problematické, jelikož rozbočovače vyžadují korektní impedanční zakončení na všech výstupech, takže celý takový "rozvod" je potom ovlivňován např odpojením TV od rozvodu. Jediná spolehlivá metoda jak tyto problémy odstranit a zajistit správné impedanční zakončení, je připojovat na výstupy rozbočovačů, které zrovna nejsou připojeny zakončovací odpor 75ohm, což je dost nepraktické.

    Na 4 nebo dokonce více míst použití rozbočovačů opravdu zavání prasárnou, tam bych doporučil použít rozvod s účastnickými zásuvkami.
    Zásuvky jsou zapojeny za sebou, přičemž se rozlišují na průběžné a koncové. Díky odbočovačům obsaženým v zásuvkách jsou výstupy dobře odděleny od zbytku rozvodu a nedochází k ovlivňování rozvodu. To vše za cenu útlumu typicky 12 dB.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček Avatar uživatele zvedavec
    Registrace
    Mar 2005
    Příspěvků
    26

    Miuvek:
    Dik.
    Jeste bych se zeptal, jak u toho 3x rozbocovace poznam, ktery vystup je s tim nizsim utlumem?

    Tvou odpoved mam chapat tak, ze si nepomuzu, kdyz ten rozbocovac a predzesilovac nahradim aktivnim rozbocovacem?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5

    Alf Alf je offline
    Je tu pravidelně Avatar uživatele Alf
    Registrace
    Sep 2004
    Příspěvků
    898

    K tomu rozbočovači bys měl dostal nějaký návod, kde to bude napsaný (mělo by to být i přímo na něm). Pokud ne, poznáš to na TV u stanic se slabším signálem.
    Chápeš to správně. V podstatě je jediným rozdílem to, že v tom prvním případě to nemáš v jedné krabici. Samozřejmě, že vliv na výsledek v jednotlivých případech může mít kvalita zesilovačů (přesněji jejich šumové číslo).
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček Avatar uživatele zvedavec
    Registrace
    Mar 2005
    Příspěvků
    26

    Ja jsem si myslel, ze "obycejny" predzesilovac neni urceny pro to, aby byl "zatizeny" vice prijimaci, kdezto u tech aktivnich rozbocovacu pisou, ze se daji jeste vetvit, takze jdou vice zatizit, jestli se to tak da napsat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Je tu pravidelně Avatar uživatele jopein
    Registrace
    Feb 2005
    Příspěvků
    456

    Citace Původně odesláno od zvedavec
    Ja jsem si myslel, ze "obycejny" predzesilovac neni urceny pro to, aby byl "zatizeny" vice prijimaci, kdezto u tech aktivnich rozbocovacu pisou, ze se daji jeste vetvit, takze jdou vice zatizit, jestli se to tak da napsat.
    I tento předzesilovač má mít impedanci 75 Ohm a vstup rozbočovače taky, takže tady by problém neměl být. Důležitější je jakou výstupní úrověň dokáže poskytnout zmíněný zesilovač bez zkreslení, křížové modulace, šumu a pod.
    V tvém případě bych zkusil zapojit signál přímo ze zesilovače do PC karty.
    (Karty bývají naročnější na kvalitu signálu)
    Pokud dojde ke zlepšení tak bych se nebál použít zesilovač ještě za rozbočovačem do PC . Ale jak říká Miuvek závisí na kvalitě primárního signálu.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček Avatar uživatele zvedavec
    Registrace
    Mar 2005
    Příspěvků
    26

    jopein:
    Takze muzu muzu pouzit dva zesilovace za sebou? V tom prirade to zkusim.

    Dik
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9

    Alf Alf je offline
    Je tu pravidelně Avatar uživatele Alf
    Registrace
    Sep 2004
    Příspěvků
    898

    Použití dvou zesilovačů za sebou asi nic neřeší, pokud máš slabý signál. VF zesilovače v podstatě pouze vykrývají ztráty v rozvodech a rozbočovačích. Základem úspěchu je dostatečný signál přijatý anténou. Zesilovač jej zesílí na určitou úroveň a bohužel k němu přidá i vlastní šum. Další zesilovač pak zesiluje tento signál i s tímto šumem. Nadměrným zesilováním navíc může dojít k tomu, že silnější signály Ti pak mohou rušit slabší (moaré). Může také dojít k přebuzení vstupního zesilovače tuneru TV.
    Pokud tedy máš zesilovač s určitým ziskem, spočítej si, jestli útlum komponentů za ním není větší. Pokud ne, není co řešit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Je tu pravidelně Avatar uživatele jopein
    Registrace
    Feb 2005
    Příspěvků
    456

    Citace Původně odesláno od zvedavec
    jopein:
    Takze muzu muzu pouzit dva zesilovace za sebou? V tom prirade to zkusim.

    Dik
    Klidně můžeš pokud ten druhý má vyhovující vybuditelnost.
    Nejlepší je signál změřit a podle toho navrnout komponenty , ale pokud tu možnost nemáš tak to tam flákni a uvidíš.
    nebo jak už jsem psal tak to zesil jen pro to TV kartu.
    Je pravda ,že zesilovač přidá šum ,ale zesílí i užitečný signál takže poměr signál šum by se v daném případě už neměl zhoršovat.
    Je to trochu duchařina , užiješ si legrace , napiš jak to dopadlo
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček Avatar uživatele zvedavec
    Registrace
    Mar 2005
    Příspěvků
    26

    Takze, zakoupil jsem onen Alcad 215, pisou, ze jde na nej povesit 6 TV prijimacu, po trech ve vetvi. Prodavac mi slibil, ze pokud nebudu spokojeny, ze ho muzu vratit zpet.
    Zesilovac ma regulaci zisku 12-24dB.
    Kdyz jsem ho zapojil dohromady s predzesilovacem, dochazelo uz u nekterych kanalu ke zhorseni, patrne prebuzenim.
    Vyhodil jsem tedy predzesilovac a 1. rozbocovac (na pude) a nahradil tou 215. Vysledkem je zlepseni nekterych kanalu na vsech TV vcetne me TV karty, takze to tak asi necham.


    Mozna by se s tim dalo jeste laborovat, ale momentalne nemam vic casu a chuti.
    Jeste taky cekam na zlepseni pocasi, protoze u nas je ted skarede a prsi a to slovenske kanaly byly vzdycky lepsi - pak muzu s vetsi objektivitou rict, ale myslim, ze to bude lepsi i tak.

    Dekuju vsem za rady a pripominky
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Pasivní 3D nebo aktivní?
    Od alexandra111 v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 93
    Poslední příspěvek: 25-04-2012, 18:32
  2. Aktivní nebo Pasivní 3D
    Od zatty v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 62
    Poslední příspěvek: 24-06-2011, 05:26
  3. scart rozbocovac
    Od Terka v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 05-09-2009, 08:39
  4. Scart - rozbocovac s prepinacem
    Od vbroz v sekci Bastlení
    Reakcí: 17
    Poslední příspěvek: 18-03-2008, 23:32
  5. Rozbocovac TV signalu
    Od raduuz_oldd v sekci Bastlení
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 21-01-2006, 14:08