Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 36

Téma: Převod DV surového AVI z kamery HI8

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Aug 2019
    Příspěvků
    18

    Zdravím, prosím o radu. Stáhl jsem si 4 kazety HI8 z kamery SONY přes firewire pomocí WINdv do PC v surovém AVI.
    AVI z jedné kazety má 21GB a dá se přehrát jenom v PC.
    Rád bych aby šlo přehrávat i na SAMSUNG TV a jiných TV už co mají dnes MULTIMEDIÁLNÍ usb.
    Tuším, že musím to surové AVI překonvertovat na AVI s xvid nebo do MP4.
    Jak to nejrychleji a nejjednodušeji provedu, mám Sony vegas pinnacle, avidemux, ale nevím co je nejvhodnější.
    Pak ještě Ty surové AVI z kamery mají řádkování a na spodu obrazu plave tak divně jeden řádek, co s tím ? To by tam zůstalo i po překonvertování či výpálení na DVD disk? Surová AVI jsou v poměru 4:3.

    Díky
    Naposledy upraveno uživatelem Tenda: 08-08-2019 v 23:21
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,238

    Vše, včetně výsledku závisí na tom, jak moc se s tím chceš babrat. Píšeš "nejrychleji a nejjednodušeji", v tom případě sáhni z těch 3 SW po Sony Vegas, nastav projekt podle vlastností videa, přemaskuj ten spodní řádek černým pruhem, proveď základní střih (rozdělení natočených událostí, odstranění zbytečností) a vyrendruj do kontejneru mp4 přes enkodér Sony AVC s parametry stejnými jako má projekt. Dosáhneš tím uspokojivého výsledku, ne však toho nejlepšího. Pokud bys měl vyšší požadavky na kvalitu, je potřeba zvolit trochu složitější cestu a něco si k tématu načíst/nastudovat. Vláken s touto tématikou je tady na fóru několik, jen namátkou vybírám z poslední doby:
    https://www.tvfreak.cz/forum/showthr...-mozna-kvalita
    https://www.tvfreak.cz/forum/showthr...ing-50i-do-50p
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Aug 2019
    Příspěvků
    18

    Díky za info. Myslím, že to bude takto stačit a navíc to nebudu ani stříhat, prostě potřebuju jen zmenšit velikost a formát co zvládnou dnešní TV s USB.
    TO by mohl zvládnout i ten avidemux?
    Ale co to řádkování? A ten pruh spodní se dá jedině zamaskovat...ustřihnout?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,238

    Ano, to zvládne i Avidemux. Nastav si výstup na Mpeg4 AVC a přidej si filtry na ořez (crop), na odstranění prokládání a na roztažení horizontálního rozměru (swsResize) abys měl ve výsledku čtvercové pixely.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Aug 2019
    Příspěvků
    18

    Tak snad jsem to dobře pochopil, ale nevim zda staší jen ty filtry přidat a nebo i nějak nastavit? Můžeš prosím mrknout na screeny?
    https://www.zonerama.com/Devr/Album/5516108
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,238

    Filtry musíš samozřejmě nastavit tak jak je potřeba. Ořez je obvykle potřeba nastavit ze všech stran, abys odstranil černé pruhy i ten spodní pruh. Po ořezu se pochopitelně změní rozměry videa a zase je na tobě, co s tím uděláš, zejména s výškou, jestli jí necháš tak jak vyjde, nebo doplníš černé proužky nahoře i dole pro dosažení standardního rozměru 576 pixelů. Co se týče deinterlace, asi bych spíše volil metodu Yadif s režimem "Bob, časová a prostorová kontrola", kdy vznikne video o snímkové frekvenci 50sn./sec. Důležité je také správné nastavení pořadí půlsnímků původního videa - DV-video má obvykle "bottom field first", tedy že první je spodní půlsnímek. Zkontroluj si to pomocí Mediainfo. Pro nastavení resize je třeba si uvědomit, že záznam PAL má tzv. nečtvercové pixely, jinými slovy že při přehrávání se musí horizontálně roztáhnout, aby měl ty správné rozměry. Při převádění do nových formátů je vhodné rozměr upravit tak, aby byly pixely 1:1 (např. 768x576).
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Aug 2019
    Příspěvků
    18

    Tak snad jsem nastavéní co mi radíš pochopil a nastavil, ale nevím jak přesně nastavit tabulku resize viz odkaz na screen. Můžeš mi prosím napsat jak to v ní mám přesně nastavit?
    Ano je tam podle mediainfo bottom field first viz screen
    Provedl jsem ořez nahoře 2, spodek 8 a doplni stejně čer. řádky
    Ale to resize?
    https://www.zonerama.com/Devr/Album/5521324
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,238

    Nejprve uprav pořadí filtrů - 1. Crop, 2. Yadif, 3. Add Borders, 4. swsResize. Ty tam máš filtr Blacken Borders místo Add Borders. Blacken Borders dělá to, že vloží (přemaskuje) černé okraje do obrazu a při tom nemění rozměry videa. Naproti tomu Add Borders přidává okraje vně obrazu a zvětšuje rozměr videa. V podstatě bys mohl použít Blacken Borders místo Crop, ale pak bys měl nahoře užší a dole širší pruh. Další variantou je vůbec černé pruhy nedoplňovat a buďto nechat vertikální rozměr menší (oříznutý) nebo ho pak zvětšit na 576 přes swsResize. Např. když jsem převáděl své záznamy z VHS, měl jsem ořez 4 pixely nahoře a 12 dole a nechal jsem konečnou výšku videa 560p.
    U swsResize můžeš buďto nechat zatržítko "Zachovat poměr stran" a k tomu zvolit Source PAR: PAL 720x576 DAR 4:3 a následně nastavit výšku videa nebo zrušit to zatržítko a nastavit šířku a výšku ručně.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Aug 2019
    Příspěvků
    18

    Tak jsem to nastavil jak si mi poradil a pokud je zvolené "Bob, časová a prostorová kontrola", tak je viseo hned při náhledu hodně trhané pokud zvolím jen "Bob, časová a prostorová kontrola" bez "BOB" video je v náhledu již plynulé, tak nevím jak to nechat.

    Možná by bylo rychlejší, všiml jsem si, že avidemux má v Menu "Upravit" " možnost uložit aktuální nastavení jako výchozí" a následně "načíst uložené nastavení", ale nějak mi to u instalované verze nefunguje.Šlo by prosím, že bych ti toho videa upnul 3 min v tom surovém AVI, ty by jsi to měl hned ideálně nastavené a nastavení uložil, upnul mi ho a já jen načetl do avidemuxu, nebo já to asi budu nastavovat věčnost mám Release 2.7.3 Ale nevím jestli to tak jde uložit to nastavení i s filtry.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 001.jpg 
Zobrazení: 5 
Velikost: 58.5 KB 
ID: 35080  
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,238

    Ulož někam kousek videa, já to prubnu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Aug 2019
    Příspěvků
    18
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,238

    Takže tady jsou screenshoty z nastavení Avidemuxu:
    1. nastavení video a audio výstupu
    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: ss01.jpg 
Zobrazení: 9 
Velikost: 255.0 KB 
ID: 35081

    2. správce video-filtrů
    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: ss02.jpg 
Zobrazení: 10 
Velikost: 94.1 KB 
ID: 35082

    3. nastavení ořezu. Nahoře by stačil ořez 6 pixelů, ale z důvodu aby rozměr byl dělitelný 8 jsem shora ořízl 8 (výsledná výška videa 560px)
    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: ss03.jpg 
Zobrazení: 9 
Velikost: 248.1 KB 
ID: 35083

    4. nastavení deinterlace
    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: ss04.jpg 
Zobrazení: 5 
Velikost: 14.8 KB 
ID: 35084

    5. nastavení resize - ponechána výška 560px, roztaženo do šířky kvůli PAR 1:1
    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: ss05.jpg 
Zobrazení: 8 
Velikost: 37.9 KB 
ID: 35085

    6. nastavení parametrů enkodéru x264. Nastaven IDC Level 4.2, režim Faktor konstantního toku, kvalita 21.
    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: ss06.jpg 
Zobrazení: 6 
Velikost: 70.8 KB 
ID: 35086

    Výsledek enkódování je zde: https://uloz.to/file/DHp9QCxLapI2/111-adx-21-mp4
    Metoda Yadif pro odstranění prokládání s dopočtem na 50p je asi nejlepší, kterou Avidemux nabízí. Existují také dokonalejší metody, nejlepší je asi skript QTGMC pro Avisynth, ale práce s Avisynthem a skripty není tak triviální, jako s Avidemux. Pro porovnání je tady kus videa s deinterlací QTGMC: https://uloz.to/file/9AQ3ZnpmqNXO/111-qtgmc-mp4.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Aug 2019
    Příspěvků
    18

    Moc děkuji, samozřejmě, že QTGMC je trochu lepší kapánek barevnější a méně šumu takové uhlazenější, ale pokud bych neměl s čím porovnat, tak i z avidemuxu úpně v pohodě mi to tak stačí. Asi bych se naučil i QTGMC, ale nebudu to hrotit
    A to škubání mi způsobovali to nastavéní "Bob, časová a prostorová kontrola" protože jsem měl nastaveno v tom druhém řádku "Nejdřív horní půlsnímek" a ty spodní.
    Joooo akorát to QTGMC mi jede bez zvuku a ani v mediainfo není vidět audio, přehrávám na WMP.
    Ještě jednou díky, je vidět , že jsi v tom kovanej

    Ještě otázka, pokud takto převedu tu 90min / 21GB AVI, kolik asi bude mít mp4, vejde se pak vypalit na DVD?
    Naposledy upraveno uživatelem Tenda: 13-08-2019 v 20:41
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,238

    To QTGMC obsahuje pouze video, proto nejde zvuk.
    Výslednou velikost videa ovlivníš změnou změnou parametru Kvalita, viz bod 6. Čím vyšší číslo, tím nižší kvalita a menší velikost videa. Zkus třeba hodnotu 23, což se udává jako defaultní, obecně se doporučují hodnoty v rozsahu 18-26. U zašuměného materiálu někdy vyšší hodnoty subjektivně kvalitu vylepší tím, že sníží šum aby dosáhly nižšího datového toku. Doporučuju vyzkoušet různé hodnoty a podle výsledku se rozhodnout.
    Nevím, jak to myslíš s tím DVD. Pokud bys chtěl vytvořit klasické DVD, musel bys postupovat úplně jinak (žádný deinterlacing, zachovat anamorfní video, ...). Pokud chceš placku DVD použít jen jako médium pro uchování dat, v tomto případě videa v kontejneru mp4, potom je to OK a s 90 minutami záznamu by ses mohl na DVD vejít. Přesto bych se vyhnul tomu snižovat výslednou kvalitu jen kvůli omezené kapacitě média.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Aug 2019
    Příspěvků
    18

    S tím DVD jsem to myslel tak, že vytvořím Klasické DVD s VOB, které půjde přehrát na DVDéčku. Vím , že například pinnacle má možnost v závěrečném renderu vytvořit přímo DVD. Ale to asi dnes už není úplně aktuální, já sice ještě DVD přehrávač mám, ale hodně dlouho jsem na něm žádné DVD nepřehrával.

    Všiml jsem si, že jsi použil pro Audio AAC (lav), není lepší MP3 lame?

    Dost mě láká vyzkoušet si Avisynth no pokud bys mi sem vložil ten script ve kterém jsi dělal to moje video, tak je mi jasné, že bych ho uložil v poznámkovém bloku, ale s jakou koncovkou? A jak ho pak spustím. Určitě bych musel ve scriptu upravit cestu k videu.
    Nainstaloval jsem si AviSynth 2.5, ale nenašel jsem žádný CZ tutoriál, kde by to někdo podrobněji vysvětloval
    Naposledy upraveno uživatelem Tenda: 14-08-2019 v 08:29
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Převod videa z DV kamery
    Od Renton v sekci Editace videa
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 06-08-2009, 19:15
  2. Převod RAW DV na AVI
    Od Petr Lenz v sekci Editace videa
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 22-05-2009, 08:49
  3. Ako na kvalitny prevod+zalohu s Hi8 analogovej kamery
    Od ygzo v sekci Stará technika (VHS, 8mm...)
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 06-04-2009, 22:09
  4. Převod z DV kamery do PC
    Od jkl123 v sekci DV/HDV
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 29-12-2007, 14:26
  5. převod z DVD kamery do AVI
    Od Garp v sekci DV/HDV
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 07-08-2007, 12:16