Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 2 z 2 PrvníPrvní 12
Zobrazené výsledky: 16 až 26 z 26

Téma: Šikmé čáry při digitalizaci VHS

  1. #16
    Je tu pořád Avatar uživatele RoPo
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    5,738

    Doplním funkcionalitu firewire pod w10: Používám pod Win10 FireWire kartu do PCIex1 slotu (protože starý mobo s fw odešel a nové mobo pořizovat s už zastaralou PCI nepotřebuji). Kupoval jsem FW kartu do PCIex1 asi před dvěma měsíci z ali. Ale u nás jsou stále k dipozici také. Vše funguje jak z praku. Připojen Canopus převodník a grabování v Ediusu. Takže FireWire, avšak na řadiči do PCIe, přes kartu pod Win 10 bez problémů funkční.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #17
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    354

    Jakou verzi Ediusu máš? Já naposled graboval do v.5 nebo 6, už si nepamatuji. Nyní mám v.8. Je dobře vědět jestli by to fungovalo kdyby ....
    Dík!
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #18
    Nováček
    Registrace
    Oct 2014
    Příspěvků
    11

    Tak jsem vyzkoušel různé možnosti, a zjistil jsem, že se toho efektu zbavit neumím. Když totiž propojím VCR SCART kabelem s převodníkem, obraz je vždy černobílý. A to jsem vyzkoušel 3 SCART kabely - jeden byl tlustý jak palec, takže měl asi všechny piny zapojené.
    Byl jsem tedy odkázán na s-video Dokonce se mi podařilo sehnat i druhý převodník Grabster AV 350 MX, ale ani po pečlivém pozorování jsem nenašel vůbec žádný rozdíl. Pruhy tam jsou stále. Takže opravdu chyba bude asi ve VCR ?! Vzadu má přepínač RGB / Component - ten ale také problém neřeší.
    Procházel jsem i menu VCR, ale žádné nastavení výstupu jsem tam nenašel. Je to možné? Všude čtu, že by to tam mělo být. Asi sem ještě nahraju nahrávku toho menu pro případ, že by se chytil někdo moudřejší.
    Jinak v příloze posílám ukázku videa z komerční VHS (abych eliminoval chyby přehrávání z kamery na VHS). Na paní v růžovém kabátu jsou ale čáry opět vidět.
    Jinak bych byl se záznamem spokojený - možná je tam ale šum, posuďte sami, já se šumem zkušenosti nemám a moc to poznat neumím.
    Ocením, když mi napíšete, jak hodnotíte zaznamenané video.
    Připojené soubory Připojené soubory
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #19
    Je tu pořád Avatar uživatele RoPo
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    5,738

    Graboval jsem do verze 9
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #20
    Je tu pořád Avatar uživatele Foolproof
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    2,639

    Myslím, že je to bída ta ukázka, příliš zkomprimované, datový tok 2,5 Mbit/s, to lze jenom z velmi kvalitního zdroje. Stále jsi myslím nezkusil přímo ten rekorder.....

    Asi ti vadí toto:

    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: snap016.png 
Zobrazení: 25 
Velikost: 781.4 KB 
ID: 34948

    Pokud budeš mít vyšší datový tok, zlepší se to.
    Dávám tu ukázku z homevidea starého asi 25 let, tehdejší VHS kamera Panasonic, výstup Y/C, pásek TDK, datový tok asi 6,5 Mbit/sec, grabované přes Pinnacle zgarb. Víc jsem z toho nebyl schopen dostat a tehdejší PC bylo nějaké Pentium V, takže celkem horror. Kdo nezažil, nepochopí,

    https://uloz.to/!GISuLbWefDGI/produce-0-mpg
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #21
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,193

    Tak jsem včera chvíli bádal, proč mám v obraze ty šikmé proužky, které tam dříve nebyly, a zjistil jsem, že za ně může špatný kabel s-video. Z videorekordéru nabírám video kabelem s-video a audio druhým kabelem (2xcinch-jack). Jak už jsem psal, k digitalizaci mám mini-DV kameru. Když jsem odpojil audio kabel, obraz se celý rozpadnul - v kabelu s-video je ulomená signálová zem (GND). Při ohýbání kablíku se občas zem spojila a obraz byl v pořádku bez proužků. Když byla GND propojená jen přes audio kabel, v obraze byly proužky. Na obrázku je vlevo výřez videa s proužky, vpravo bez nich.
    Takže zkontroluj propojovací kabely, případně nabírej přes kompozitní výstup.

    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: vhs-pruhy.jpg 
Zobrazení: 29 
Velikost: 233.6 KB 
ID: 34949
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #22
    Nováček
    Registrace
    Oct 2014
    Příspěvků
    11

    Ahoj. Děkuji Saxel za odpověď! Doufal jsem, že se najde někdo s podobným problémem. A koukám, že jsi měl úplně ten samý problém jako já.
    Naštěstí jsem doma našel ještě jeden úplně nový S-video kabel. Také jsem na základě rady Foolproof zvedl bitrate na 5000 kb/s. Používám 2-pass encoding. Během grabbingu nahrávám kodekem huffyuv.
    Nastala velmi výrazná zmněna. Kdybych tam ty čáry nehledal a nevěděl, že tam jsou, ani si jich nevšimnu. Ale... ... pořád tam jsou
    Ještě mně napadá, když o tom Saxel píše, jestli nebude vadný zvukový cinch-cinch kabel. Ale zvuk je parádní. Leda že by to ovlivňovalo GND S-videa ?!
    Je možné, že i tento kabel není dostatečně kvalitní? Mám se poohlédnout po nějakém kvalitním s-video kabelu?
    Podívejte se:
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: zmena.png 
Zobrazení: 16 
Velikost: 1.03 MB 
ID: 34951  
    Připojené soubory Připojené soubory
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #23
    Je tu pořád Avatar uživatele RoPo
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    5,738

    Tak ono ne nadarmo je ve spránvě zapojeném SCARTU oddělená video zem, audio zem, u komponentu každá složka má svoji zem a signální taky má svoji zem a to celé sólo stíntěné na "jinou" stínící zem.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #24
    Je tu pořád Avatar uživatele Foolproof
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    2,639

    Nechápu, proč je ze Scartu obraz černobílý, chápu, že asi neumí RGB, ale tam je i kompozitní....

    Já jsem graboval vždycky Y/C (S - video), bazmek na převod z videorekrderu bych možná doma ještě našel.

    https://cdn.alza.cz/ImgW.ashx?fd=f3&cd=MK384
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #25
    Nováček
    Registrace
    Oct 2014
    Příspěvků
    11

    Ahoj, Foolproof,

    během prodlevy jsem si pořídil tento scart-cinch+s-video převodník. Zapojil ho do videa, spojil s převodníkem s-video kabelem (zbrusu novým). Jenže...
    Obraz je opět černobílý. Stejně jako když spojím převodník s videem přímo SCART kabelem. Přiznám se, že vůbec nerozumím tomu, proč je to černobílé.
    Asi zkusím jiný VCR.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #26
    Je tu pořád Avatar uživatele Foolproof
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    2,639

    Ten obraz je BW i z kompozitu ? Tedy jenom z toho žlutého ?
    V tom Magixu se nedá natvrdo nastavit PAL nebo NTSC ?
    Když budeš grabovat originál, bez těch opiček ve scriptu (YV12 a pod), tak je to stejné ?
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 2 z 2 PrvníPrvní 12

Podobná témata

  1. Moaré při digitalizaci VHS
    Od dtj1960 v sekci Stará technika (VHS, 8mm...)
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 02-07-2015, 10:16
  2. Poskakování obrazu při digitalizaci VHS s použitím funkce TBC
    Od varchar3 v sekci Stará technika (VHS, 8mm...)
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 21-11-2014, 22:05
  3. šum v obraze při digitalizaci VHS
    Od Tomas2408 v sekci Zachytávání videa
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 22-01-2010, 11:21
  4. rozlišení pro digitalizaci VHS kazet
    Od tom654 v sekci Editace videa
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 23-01-2007, 10:40
  5. Šikmé pruhy pri zachytávaní S-video aj Composite
    Od stando007 v sekci Zachytávání videa
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 27-08-2004, 20:47