Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 12 z 12

Téma: Převod VHS do PC přes kameru - pruhy na stranách videa

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele GameKeeper
    Registrace
    Dec 2004
    Příspěvků
    12

    Mám kameru Sony DCR-HC40 s DV převodníkem. Chtěl bych převést nějaké staré videa z VHS do PC a udělat si z nich DVD. Kameru na video a PC připojím v pohodě. Grabuju v Pinacle studiu 9.3, nebo v Adobe Premiere. Problém je, že výsledné video má po stranách asi centimetrový ořez. Nevíte někdo, jak toto odstranit? Event. čím to protáhnout aby zmizely? Pravděpodobně to bude rozlišením, ale co s tím? Neměl někdo stejný problém?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pořád Avatar uživatele ODSakEda
    Registrace
    Aug 2004
    Příspěvků
    2,310

    -Dig. kamery pracují s rozlišením 720x576, mno ale 720:576 není přesně 4:3 (1,333.......), jako obrazovka telky nebo PC monitoru a používané typické rozlišení grafikou, ale jen 1,25!
    -řeší se to pomocí aspect ratio, tedy zadáním nečtvercového pixelu, což je z matematického i počítačového pohledu barbařina, nečtvercový pixel...
    -I proto např. mnohé TV karty pracují (dogitalizují do) s rozlišením 768x576 a tedy přeně 4:3 a nemusí se to pak nijak řešit ani nevznikají deformace obrazu, nicméně ani stolní přehrávače nepodporují více jak 720x... a nepřehrají to!
    -Nejspíš je to dáno kompromisem výrobců v tom, že umí tyto stroje zpravidla PAL i NTSC až kupodivu snadno (a výrobně levně že?!...) a tedy NTSC používá u digitálu rozlišení 720x480 a tak se nejspíš udělal čip, co koduje a dekoduje maximálně rozlišení 720x576 a při zpětném pouštění do telky PAL je to 720x576 skroakurát 4:3 a pro NTSC jde z teho 720x576 udělat snadno 720x480 -prostě vypuštěním řídků
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Je tu pořád Avatar uživatele Pitomec
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,759

    Citace Původně odesláno od GameKeeper
    Mám kameru Sony DCR-HC40 s DV převodníkem. Chtěl bych převést nějaké staré videa z VHS do PC a udělat si z nich DVD. Kameru na video a PC připojím v pohodě. Grabuju v Pinacle studiu 9.3, nebo v Adobe Premiere. Problém je, že výsledné video má po stranách asi centimetrový ořez. Nevíte někdo, jak toto odstranit? Event. čím to protáhnout aby zmizely? Pravděpodobně to bude rozlišením, ale co s tím? Neměl někdo stejný problém?
    Na TV to neuvidíš ani po převodu do DVD, takže to neřeš.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,258

    Obvykle se v dolní části objevuje ještě úzký proužek mihotajícího se obrazu. Ten já navíc ještě ořezávám, takže mám černý proužek i dole. Ale proč to tam nechávat, když to zbytečně ubírá část datového toku a stejně to není na TV vidět!
    Rozhodně nemá smysl obraz roztáhnout na celou velikost (aby zmizelyčerné proužky) - sníží se už tak mizerná kvalita digitalizovaného VHS.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Banned
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    12,917

    ...a to co este mohlo byt videne, nebude
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček Avatar uživatele GameKeeper
    Registrace
    Dec 2004
    Příspěvků
    12

    A čím to ořezávaš?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Banned
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    12,917

    Kto?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,258

    Citace Původně odesláno od GameKeeper
    A čím to ořezávaš?
    No, já střihám ve Vegasu a tam mám "Event Pan/Crop", ale jak se to dělá v Pinnaclu nebo v Premiere, to tedy nemůžu sloužit
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Je tu pořád Avatar uživatele vlada
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    3,562

    Ořezávat se to nesmí. Rozlišení musí zustat 720x576. Musí se to překrejt černym proužkem, říká se tomu letterbox.
    Jinak pruhy po stranách jsou celkem normální. Obraz totiž má 720x576, ale sampluje se jenom 702x576, 9 pixelů na každej straně se zahodí. Je to úlitba za snadnější kompatibilitu mezi PAL a NTSC, jak psal Eda. Je to mírné zlevnění pro výrobce a velký průser pro uživatele.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,258

    Citace Původně odesláno od vlada
    Ořezávat se to nesmí. Rozlišení musí zustat 720x576. Musí se to překrejt černym proužkem, říká se tomu letterbox.
    Ale jdi. Rozlišení zůstane i po ořezu tak jak je v nastavení projektu, černý pruh se doplní automaticky. \/ Tedy ve Vegasu to tak je.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Je tu pořád Avatar uživatele vlada
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    3,562

    Saxel
    Tak to potom neni ořez ale letterbox. Vegas to samozřejmě nějak dopočítá a podle nastavení duďto resizne na výstupní velikost nebo dodá černý pruhy. Ale obecně filtr, kterej zakryje kus ubrazu pruhem se jmenuje letterbox. Že to při nějakym konkrétnim nastavení v konkrétnim programu zafunguje stejně i při ořezu je hezký, ale principiálně to není správně.
    Podívej se tady do diskuze, kolik lidí si takhle ve Vegasu ořízlo video a kolik s tim měli následně problémů, protože jim to Vegas automaticky resiznul.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,258

    A tak to prrrr. Říkej si tomu jak chceš, ale pro mě je to crop čili ořez. Principielně to není o nic míň správné než tvá metoda. To jestli to potom Vegas resizne nebo ne záleží pouze na nastavení parametrů. Ale nechme toho, ať si každý sám vybere, jak to bude dělat.
    Odpovídat lze po přihlášení



Podobná témata

  1. DivX - cerne pruhy po stranach na LCD 16:9
    Od nessi v sekci Multimediální centra, DVD, Blu-ray
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 06-02-2009, 10:26
  2. Plazmy - pruhy po stranách
    Od xpow v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 19-11-2008, 10:20
  3. Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 05-01-2007, 21:19
  4. Encore - menu, černé pruhy po stranách
    Od utopenec v sekci Mastering
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 22-07-2006, 11:38
  5. Capture pres TV kartu nebo pres dig. kameru?
    Od Ferda v sekci Zachytávání videa
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 06-05-2004, 15:59