Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Jaký program a datový tok?

klacekzovy (72)|1.6.2018 08:06
Mohu se prosím zeptat, jaký datový tok nastavujete pro výstup FHD 50p videa? A který encoder používáte?(je nejlepší). Kdesi jsem četl, že nejlepší je, když se nastaví v programu konstantní kvalita a né konstantní bitrate, popř.VBR. Který encoder to umí? V devět deset let starých vláknech jsem našel info o nastavení SD bitrate(na DVD), a docela se vyzvedávál Mein Concept. Doba pokročila a tak se ptám, jakýže je nejlepší SW dnes?Tehdy také padla zmínka, že HW kodování je lepší než SW. Platí to i dnes?

Jde mi o to, aby nebyl v obraze poznat snížený datový tok. To, co leze z kamery má 50MB/s. 3minuty videa má 1GB.

Zatím to vypadá tak, že se asi rozhodnu pro střih v AP 2018. Vyhovuje mi svým ovládaním nejvíce. Zkusil jsme Vegas(ani ten není špatný), zkusil jsem Edius 9(mě připadá, že těch funkcí to moc nemá). Obrazové efekty víceméně nedělám. Možná zkusím stabilizaci obrazu, možná nějaká úprava jasu. Dělávám jednoduché přechody.

zdrojové video:
sony AX53
h.264
1080/50p

děkuji
klacekzovy (72)|1.6.2018 08:33
neřekl jsem, na čem se bude zobrazovat. Nyní mám monitor 1400 x 900. V horizontu pár let bych chtěl alespoň FullHD rozlišení a 21prstů. Na velké TV to zatím neplánuji pouštět(neplánuju ji vlastnit).
arkij (540)|1.6.2018 12:43
[QUOTE=klacekzovy;534533]jaký datový tok nastavujete pro výstup FHD 50p videa?[/QUOTE]
Jako základ nastavuju takový datový tok, jaký má zdrojové video. A to jak pro archiv, tak moje vlastní přehrávání (nějaká další komprimace a šetření místa při dnešních paměťových možnostech není třeba tak jak v minulosti).
Pro distribuci známým a rodině pak dělám takové formáty, které jednoduše přehrají na tom co mají (TV, PC, HDD přehrávače), takže klidně HDV, AVCHD apod. ve standardech a datových tocích co hrají přímo televize, někde jsem omezen velikostí souboru, formátováním média apod., dělám i mkv a různé formy ts., akorát DVD jsem nedělal už tak 4-5 let.

Vše od střihu až po finále dělám v Ediusu a nenechej se zmást dojmem, že Eda něco neumí. Ač střihám na PC v různých SW video snad někdy od roku 1990, na nic, co by současný Eda neuměl jsem zatím nenarazil.
ai (2993)|1.6.2018 22:15
x264 je free enkoder, ktery nastavuje kvalitu, ale nedela nic jineho, jen enkoduje, neni to uzivatelsky program s grafickym rozhranim. Tento enkoder ma tedy zabudovany a pouziva rada front end enkoderu, programu an enkodovani videa. Skus Handbrake, ten x264 vnitrne pouziva. Nastav 1pass CR 18 , preset slow a enkoduj.

Tak si to musis kodovat sam mimo Vegas. Pouzij frame server, nebo exportuj nejaky lossless avi (Lagarith, uvvideo, ktere si musis ovsem nainstalovat predtim) a enkoduj ten lossless.

Enkodery ve strihovych softech bohuzel tuto schopnost nemaji. Bohuzel, MainConcept to napr umi (H.264) ale je to jenom v placenych verzich, ne tech prilozenych, omezenych ve strihovych softech.

Pro Premieru ted jeden nemec tusim napsal voukoder, to je plugin do Premiery, ktery pouziva x264 a tedy to z Premiery jde dostat primo 1pass a Constant Rate Factor (enkoduje na kvalitu).