Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

4K versus FHD test

maxima (134)|3.3.2018 16:54
Ahoj,
historicke diskuze 4K versus FHD, 25p versus 50p, fps 25 nebo 50 jake nastaveni vystupu a spousty dalsiho.Tady jsem se zameril na 4K versus FHD.
Pytkin v nekterem prispevku navrhoval, tak to natoc a porovnej, takze jsem to udelal, navic jsem kdysi slibil, ze sem postnu nejaky vzorek videa ze sveho fotaku Sony A7SII.
Zkousel jsem natacet s cilem. Co dela s videem -ruzne nastaveni fps , jaky je rozdil 4K a FHD, vysledny rendr je FHD 25p.
Tedy Vegas export pres frame server do BAT slozky vytvorene "ai" A take co film look, tedy 25p(spravne 24p) a jeho udrzitelnost pri nataceni.
Mel jsem stativ, presto se pri pouziti max zoomu nedalo udelat plynule video. Schvalne jsem nektere casti tocil svenkem rychleji, aby bylo videt strobo.
Takze odkaz na porovnani ve videu.

https://we.tl/UJhWxlzxr3

A druhe video, kde jsem pouzil celkem brutalni LUT, abych prehnal moznost vytvoreni film looku.
Doplnuji, ze normalne tocim FHD 50p.Zajimaly by me vase nazory. Nebudu ovlivnovat sve subjektivni, ale piste co si myslite ze je dobre.
Tedy vzhledem ke kvalite vystupu jestli tocit 4K, nebo FHD, jestli ten "rozdil" stoji za ta omezeni proti FHD 50p.
Prosim nehodnotte umeleckou stranku, ale obraz, byla kosa a venku se nedalo dlouho vydrzet.
Diky
Maxim
jarino1978 (8045)|3.3.2018 20:11
možno tou zimou :-)-, ale obraz je prepálený. treba cloniť.
ai (2993)|4.3.2018 00:02
Momentalne nevim, kde jsem nechal bryle, ale rozdil tam vidim, pokud se divam na tu zaostrenou cast a sleduji to jehlici, tak je tam vice detailu. Jestli to bylo zaostreno stejne.
maxima (134)|4.3.2018 16:58
Pouzivam ND vario filtr s clonou moc nehybu. Fotak ukazal ze takto je OK, ale dik za poznamku. Musim vic pouzivat zebru, tady jsem ji vypnul.
To ostreni dela automat, jen namacknu a necham na nem, ruco jsem neostril, takze neni 100% zaruka, ze je stejne.
Ale ty rozdily mi pripadaj minimalni, ja mam 32" 4K monitor a kdyz to nevidis tesne vedle sebe,tak to moc nepoznas.
Ale original material samozrejme rozdil markantni.
Maxim
ai (2993)|4.3.2018 19:45
Na testy by se mel pouzit manual a zaostrit vzdy na to stejne.

S 4k je tezka manipulace a nekdy mene znamena vice (vice si s tim pohrajes pri strihu, mas vic casu, je vic mista na disku).
4k ma vice detailu, no to si musi kazdy prebrat sam, proste neco za neco.

Ale ta tva nema 50p, takze ja osobne bych si to nekomplikoval a radsi fullHD pri 50p.
maxima (134)|5.3.2018 09:40
Mas pravdu, ostreni funguje na auto celkem bezvadne, jsem na to zvykly, tak jsem to udelal takto, priste az budu porovnávat pojedu rucne, ale s nasazenym hledáčkem, oci uz tak dobře neslouzi..
Chtel jsem jestli ta omezeni při 4K stoji za ten výsledek. Muj zaver.: když jsi sam se svou výbavou, nosíš vse v batohu a manipulujes s objektivy, nastavuješ fotak a k tomu, když v terenu (mnohdy není moc casu a chces natocit mnoho materialu) musíš diky tomu cukani a omezenému svenku zapomenout na nektere snímky, proste ti utečou, tak FHD 50p je dobrá volba. Když mas cas a tocis předem jasne dane téma tak 4K je lepsi volba. Tady nemluvim o tom, když pak zacnes michat materiály, treba z toho kopteru 4K 24p, FHD 50p a toto 4K25p, to uz mi dela problémy se v tom ve strizne spravne orientovat a vse dobře nastavit. Pockam na nerzi 50p, pak to bude jasne. To zatím dela Panasonic, ale ten zase není full frame.
Maxim