Dostal jsem se k úzkému výběru dvou kamer. Jedna je AX53 od Sony a druhá VXF990 od Panasonic. Tak nějak se nemohu rozhodnout a furt váhám. Natáčet budu převážně děcka, rodinu, nějaký výlet či dovo. Zkusím sesumírovat své priority a poprosím o posouzení a nějaký názor druhých, do čeho by šli a proč.
Cena: obě jsou za 20000kč
Velikost snímače. VXF990 ho má o něco větší a je to vidět při nočních scénách. Videa jsou světlejší.
Šířka záběru: AX53 má větší zabíraný úhel a to dost výrazně(přepočet na kinofilm to je 26,8mm vs. 30,7(pro 4K a 37mm pro FHD))-vítěz Sony
Barevné podání: subjektivně je to pro nás doma spíše Sony.Barvy jsou sytější přes den.A večer potemnělé, jako když člověk vnímá barvy a jas, když se stmívá.
Ostrost obrazu: dle srovnávacího testu to často vychází ve prospěch Sony
Zapínání kamery: dle postřehů uživatelů na YT má Sony jeden velký neduh. Kameru prý nelze otevřít(LCD), aniž by se nezapla. Musí se otevřít a tím se i trochu opotřebit lamely. Tím se i povybije trochu baterie. Pak se dá kamera vypnout tlačítkem "power" pod LCD. Ale když pak zaklapnu LCD a zase ho otevřu, tak mi zase kamera najede do pohotovosti. Panasonic to má tak, že toto "power" tlačítko má prioritu. Takže, když vypnu kameru tlačítkem, a zavřu LCD, tak po znovuotevření LCD kamera nenajede.
Umístění mic: obě kamery svrchu. Subjektivně zvuk obou kamer vyhovuje jak je(netřeba přídavného mic.na sáně)
Stabilizace obrazu: asi Sony je lepší
Infrák: mají obě
Přisvětlení: Panasonic má LED, Sony nikoliv
Výdrž baterie: 55min vs. 75min pro Sony
Manuální funkce: Sony má jen poloautomat-tedy určení priority clony,nebo časů. U VXF990 jsem nedokázal zjistit.
HDR: Panasonic má funkci, která umí zvýšit dynamický rozsah. Je to docela zajímavá funkce.Výsledný obraz je sice takový divný, ale v určitých chvílích si dovedu to použít.
4K: do tohoto režimu točit nebudu. Pohyb je sekaný(jen 25p). Musel bych koupit velké zobrazovací zařízení(vůbec nemám v plánu, ani kdyby mi to někdo dával za 5kč), aby to mělo trochu smysl. FHD mi bohatě stačí. Bohužel, kamery se ve FHD tak kvalitní nedělají. Snímače jsou malé a objektivy horší. Na videích to je povětšinou znát. Barvy mají(ty levnější) takové slité mazanice. A ostrost je taky na pováženou.
Chtěl bych poprosit, jestli máte někdo některou z kamer, abyste napsali své zkušenosti. Pro mne jsou obě kamery +-nastejno. Sony má asi lepší obraz přes den, Panasonic v noci. Sony má lepší výdrž, Panasonic lepší ovládaní.
Popř., jestli byste měli tip na nějaký foťák do 20k kč, který by natáčel videa v takové kvalitě, jako tyto 2 kamery? Měl by to být kompakt(horní konec). Velké foťáky ani moc nechceme
Budu velmi rád za každou pomoc a radu.