Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Plynulost náhledu - Vegas

Traveler (13)|23.8.2017 23:22
Dobrý den všem videonadšencům!
Edituji video XAVC S HD 50p, což je nejvyšší kvalita záznamu, které je má kamera schopná.
Video zpracovávám v Sony Vegas Pro 14 na této PC sestavě:
Procesor AMD Ryzen 7 1700, 8+8 vláken, 3,2GHz
Grafická karta GeForce GTX1050 (2GB)
Operační paměť RAM 32GB (2x16GB), DDR4
Pevný disk - systém SSD 500GB, Samsung 960 Evo, NVMe
Pevný disk HDD 4TB
Firewire karta Kouwell 1314E (PCIe), FW800
Operační systém Windows 10 Home, 64bit, CZ, přenositelná licence
Monitor 27“ BenQ GW2765 (1440p, IPS)
Video preference na vstupu nastavuji tak, aby vše odpovídalo parametrům pořízeného záznamu.
Mám problém, že ve Vegasu se video při přehrávání v timeline zobrazuje v náhledu(preview) s mírným zpožděním. Při přechodu na další event(klip), se mírně zasekne. Audiostopa jede bez problémů, ale video má mírné zpoždění a při přechodu na další event se na okamžik zadrhne a hned se rozběhne. Je to opravdu drobný okamžik, ale při přesném střihu klipů, například do taktu hudby, je to šílená práce. Nemáte s tím nějakou zkušenost? Co by to mohlo způsobovat? Obávám se, zda to nemůže být grafickou kartou, která je levnější. Nebo to může být procesorem?
Další problém je, že se kurzor videa při zastavení nezastaví přesně v místě, kdy byla zmáčknuta klávesa Enter. Při střihu videa miniDV (v minulosti) jsem se s tímto problémem nesetkal, kurzor se vždy zastavil přesně v moment zmáčknutí klávesy.
Díky moc za případnou pomoc.
ai (2993)|23.8.2017 23:37
Na strihani se vzdy hodi extra disk , kde mas ulozene videa na strih. Nerikam, ze to je tvuj problem, mozna ano, mozna ne.
Traveler (13)|23.8.2017 23:47
V PC mám 2 disky:
Pevný disk - systém SSD 500GB, Samsung 960 Evo, NVMe
Pevný disk - HDD 4TB

Video při střihu mám uloženo na rychlém disku SSD 500GB Samsung 960 Evo, NVMe
maxima (134)|24.8.2017 11:28
V minulosti jsem to také resil, ted mam super silny stroj a také to občas dela, ale není to tak limitujici jako u tebe. Jestli si vzpominam, tak se toto resilo nastavenim velikosti dynamicke pameti v properties. Zvetsit-zmensit, zkus obe varianty. Grafikou to není také jsem si myslel, tehda jsem ji presne z tohoto duvodu vymenil v kategorii 20T a bylo to stále stejne, pomohla to nastaveni pameti.
Max.
Traveler (13)|25.8.2017 08:49
[QUOTE=maxima;531518]V minulosti jsem to také resil, ted mam super silny stroj a také to občas dela, ale není to tak limitujici jako u tebe. Jestli si vzpominam, tak se toto resilo nastavenim velikosti dynamicke pameti v properties. Zvetsit-zmensit, zkus obe varianty. Grafikou to není také jsem si myslel, tehda jsem ji presne z tohoto duvodu vymenil v kategorii 20T a bylo to stále stejne, pomohla to nastaveni pameti.
Max.[/QUOTE]

Nastavení dynamické paměti bohužel tento problém nevyřešilo. Zkoušel jsem snižovat i zvyšovat, ale chová se to stále stejně.
maxima (134)|25.8.2017 09:55
Pak uz me jen napada pracovat s proxy streamy. To zabere urcite, jestli je problémem narocnost zdrojoveho klipu. Vytvor proxy videa, Vegas 14 to dela uz sam. Oznacis si klipy v project media a pravym tlačítkem klik, nasledne v menu klik na create proxy video. On pak pracuje s temi vytvorenymi a při renderu pouzije original.
Ale mas celkem silny stroj, tak by to mělo chodit normalne toto muze byt jen obchazeni problemu, který muze byt jinde. Ale zkusil bych to. Aspon budes vedet co mu vadi.
Max
jupco (39)|17.9.2017 02:18
Noo, ono, zas az tak silny mi ten PC nepride.

Ozaj vykonna strizna ma v bedni aj 4 grafiky s pascalovym jadrom. Na tvojej zostave je uplne normalne, ze ti xavc livepreview posekava.

SD toto nezvyklo robit, pretoze to bol framebased format. (25fps bolo v mpg realne ulozenych 25 snimkov) HD a UHD kodeky su dost zasadne komprimovane a realne je nasnimanych z tych 50p iba niekolko snimkov, zvysok dopocitava CPU/GPU co sice setri priestor na pamatovkach a HDD, ale pre procesor/grafiku je to v poste a tym padom aj v livepreviewe zahul jak slak.. A ak tam este daco prefarbis, ani nevravim.

Tvoj problem vyriesia vyssie spominane proxy, pripadne mozes este prerendrovavat surovinu na nejaky framebased format (prores, DNxHR) toto ale moze byt dost nakladne na priestor. Ja osobne pouzivam proxy na DNxHR SQ to ma ani vela miesta nestoji.

Inak co sa tych diskov tyka, tak odporucam kombinaciu 2 fyzicke SSD (1 system, NLE a projekt a 1 na surovinu) ak mas vsetko na jednom, tak to moze brzdit narocnejsie operacie (napr aj livepreview komprimovaneho videa)
jobro (235)|17.9.2017 08:17
Vegas opravdu má tu "vlastnost", že v mnoha případech není náhled plynulý... Zajímavé je, že střihači, kteří pracují v jiných programech, tento problém neznají! Ale Vegas už při střihu FullHD v 50p vyžaduje (velmi) silný počítač.

Magix, který nyní ovládá Vegas, tuto vlastnost nějak neřeší. (Ne)plynulost náhledu je nepříjemná. Ale není až tak velkou vadou. Kritická místa lze vyrenderovat (do RAM, nebo na disk) jako region a získáme plynulý náhled. Někdy pomáhá redukce paměti Dynamic RAM preview na nulu.

Obecně - silně komprimované formáty videa jsou "distribuční" a nejsou přátelské ke střihu... Konverze do proxy trvá dosti dlouho - začarovaný kruh.
jupco (39)|17.9.2017 09:33
Co ja viem, ja som sa aj v premiere trapil s plynulostou. (mimoto aj s rychlostou renderingu celkovo) Resolve mi do DNxHR prehodi 240 minut videa za cca 20 - 30 minut. A ked si spomeniem na tie hodiny a hodiny strihu s nervami v kybli, tych 30 minut je nic.. :D