Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

4K TV místo monitoru

HWTest (371)|2.6.2017 19:39
Uvažuji nad koupí 4k (asi 40-42") TV k PC místo monitoru.
Aktuálně tam mám připojený LCD monitor 24" Full HD, grafická karta Radeon RX480.
Na PC stříhám video, třídím fotky, surfuju, cca 1x do roka si zahraju nějakou hru.
Koukat na to budu z necelého metru a můžu si to posunout až na půl metru.
Panel bych chtěl MVA, aby to mělo rozumný input lag, 1:1 pixel mapping, HDMI 2.0 (display port asi nehrozí).
HDR by nebylo od věci, pokud to nebude příliš drahé.
Jestli bude smart nebo studip, 3d, H265, hbbtv atd je mi naprosto ukradené :-)
Máte s tím někdo praktickou zkušenost nebo konkrétní doporučení?
KamilZ (10277)|2.6.2017 19:55
Pokud jsi tak blízko, tak bych určitě bral prohnutou.
HWTest (371)|2.6.2017 21:22
Může klidně být i prohnutá, to by mi nevadilo ...
RoPo (6061)|3.6.2017 17:15
TV bych jako PC monitor nebral v zadnem pripade. Z jednoho duvodu - blikajici podsviceni ci rizeni LED intenzity podsviceni.
Mam Philips BDM4037UW. DP 4k@60, HDMI 2, NEBLIKAJICI podsvetleni, zakriveny, 3roky zaruka, 10bit panel a zpracovani, reproduktory pro zakladni ozvuceni PC max.dostacujici. Navic "za ty prachy" sranda monitor. Pro nekoho nevyhoda se muze zdat vyskove neregulovatelny stojan. Pokud vsak mas stul ve standardni vysce, tak je vyska monitoru naprosto idealni.
Vedle nej mam puvodni starsi Ultrasharp Dell 30" a je to nebe a dudy ve prospech Philipse.
HWTest (371)|3.6.2017 20:25
Díky za tip.
Co se blikání podsvícení týče, IMHO je to věc frekvence, tj. ty co "neblikají", blikají na tak vysoké frekvenci, že to není vidět.
Jinými slovy i monitor může blikat a TV nemusí.
Jinak, koukal jsem dnes v obchodě na prohnuté displeje a nějak jsem tomu nepřišel na chuť ...
vivid.sk (11472)|3.6.2017 20:56
[QUOTE=HWTest;530896]blikají na tak vysoké frekvenci, že to není vidět.[/QUOTE]
Pokial monitor (resp. jeho podsvietenie) blika na 5kHz alebo na 120Hz, tak je to trosku rozdiel :). Obe frekvencie nie su volnym okom viditelne. Vyrobcovia zasa nie su uplne blbi, pod 100Hz dnes ziadny LCD nejde, pretoze je to uz (potencionalne) viditelne volnym okom.

Samozrejme mas pravdu, existuju aj "neblikave" TV (z poslednych su to mnohe kusky Sony), ale tieto informacie sa daju velmi tazko dohladat (z "kalibratorskych" webov asi len rtings.com), naopak "neblikave" monitory sa zacinaju rozmahat a je ich uz celkom dost (info napriklad: prad.de), takze ak planujes pred 40" presediet cely den, naozaj je dobre investovat do panela, ktory agresivne neblika na nizkych 120Hz po regulacii podsvietenia.
HWTest (371)|3.6.2017 21:34
Díky za info.
Co jsem se byl dnes podívat, tak to aktuálně vidím spíš na 42-43".
Obávám se, že na 40" by to byly blechy.
Celý den na to asi budu koukat dost výjimečně, spíš tak hodinku-dvě navečer, každopádně na to podsvícení se u eventuálních kandidátů zaměřím.
HWTest (371)|5.6.2017 15:08
Při bližším zkoumání jsem zjistil, že s vhodnou TV se cenově dostávám do oblasti monitorů stejné velikosti.
Takže asi monitor, zatím mám dva kandidáty:

Philips BDM4350UC
Zde se obávám dvou věcí:
1) dle uživatelů dost trpí vypalováním obrazu, což mi u monitoru přijde jako závada dosti podstatná
2) BGR rozložení subpixelů, což prý u drobného písma dost vadí

Acer ET430Kwmiippx
K tomu jsem zatím nic moc nenašel ...
HWTest (371)|11.6.2017 10:24
Tak zmíněný Acer má stejný panel a tedy i stejné neduhy.
Jsem zpět u TV ...
HWTest (371)|16.10.2017 22:07
Skončil jsem u 43" TV Samsung a spokojenost :-)
SlavoF (834)|17.10.2017 08:57
@HWTest,
môžeš sa trocha rozpísať? Aký typ?
Ako pripojený? Zapína sa spolu s PC?
Je to UHD? zvláda dobre aj nastavenie rozlíšenia FullHD v PC? , atď.
dík
HWTest (371)|17.10.2017 10:20
Typ Samsung UE43KU6072.
Připojen přes HDMI na vstup HDMI 1, ostatní HDMI vstupy nejsou pro PC vhodné (neumí 4:2:2 chroma).
Musí se zapnout pomocí DO.
Osobně pomocí DO i vypínám i když se tam dá nastavit doba po které se vypne, když nemá signál.
Mám tam nastavenou tuším hodinu, pro případ že bych zapomněl :-)
Obraz je moc pěkný, UHD super, FHD velmi dobré, zbytek rozlišení (co jsem zkoušel) je slabší - je to už dost mázlé.
Chvíli jsem experimentoval se zvětšením ikon a textů, ale vrátil jsem to zpátky na původní velikost - líbí se mi to tak nejvíc.
Odvykl jsem si maximalizovat okna - nemá to smysl. Lepší je, si menší okna rozházet po ploše - je to přehlednější.
Zkoušel jsem chvilku hrát Dooma, grafika má co dělat, na ultra dává jen 45-50fps, input lagu jsem si nevšiml, ta velká plocha krásně vtáhne do hry.
Běžné monitory se mi zdají nějaké zakrslé :-)

PS: Nevíte někdo, proč zmizel příspěvek s doporučením toho LG monitoru?
SlavoF (834)|17.10.2017 11:17
dik za odpoveď, tiež sa mi zdá TV ako monitor v pohode a obraz/kontrast perfektný
momentálne 10 ročný LE26R86BD HD Ready cez VGA a úplne v pohode
cez VGA sa sám aj zapína/vypína spolu s PC
preto ma toto vlákno zaujalo
teraz ma na tento účel zaujali hotelové TV od Samsung, napr. 32HE670, 32HE690, 40HE470 HTV ...
majú aj PC-VGA vstup - pre FullHD s dobrým VGA káblom v podstate aj stačí :)
na stene nad monitorom je UHD Samsung UE55JU6872 - HDMI1(DVI) <-> PC
/ už tuto spomenutý: https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/40440-t-hkmdeuc#post532104 / :-E
HWTest (371)|17.10.2017 11:42
S tím VGA nevím, kdysi jsem měl zapojený PC do FHD plazmy (Samsung) a obraz byl trochu mázlý, přešel jsem na DVI (HDMI-DVI) a nemělo to chybu.
Ale ty kabely byly 10m dlouhé ...