FullHD PAL vs. NTSC
Tazatel: Vlado
Znění dotazu: Na fotaku (Canon EOS 60D) mam moznost nastavit video v PAL alebo NTSC. PAL ma 25 fps, NTSC 30 fps.
Zda sa teda, ze NTSC bude mat plynulejsi obraz. Bude sa dat ale prehrat bez problemov na TV (resp. pocitaci)?
Viem, ze niektore filmy maju snimkovaciu frekvenciu 30 fps a v pohode mi idu.
Je rozdielv v nastaveni NTSC len v simkovej frekvencii? Kedze fullHD ma rozlisenie 1920x1080 rovnake pre PAL aj NTSC mal by to byt jediny rozdiel. Ako je to teda?
Dik.
Znění dotazu: Na fotaku (Canon EOS 60D) mam moznost nastavit video v PAL alebo NTSC. PAL ma 25 fps, NTSC 30 fps.
Zda sa teda, ze NTSC bude mat plynulejsi obraz. Bude sa dat ale prehrat bez problemov na TV (resp. pocitaci)?
Je rozdielv v nastaveni NTSC len v simkovej frekvencii? Kedze fullHD ma rozlisenie 1920x1080 rovnake pre PAL aj NTSC mal by to byt jediny rozdiel. Ako je to teda?
Dik.
Na fotaku (Canon EOS 60D) mam moznost nastavit video v PAL alebo NTSC. PAL ma 25 fps, NTSC 30 fps.
Dik.
Dik.
Áno, na PC/TV nebude problém. Bez obáv nastav NTSC. Pripadne si oba výstupy otestuj a uvidíš. Tiež odporúčam 30p (presnejšie 29.97 fps, ktoré produkuje Canon), kôli jemnejším švenkom a prehrávaniu na monitoroch PC bez cukania.
Lépe hledat na Wiki, ale PAL nebo NTSC nemá nic společného s HD, jsou to televizní normy.
Mám EOS 700D a video natáčím 1280x720 60 FPS v MOV h.264. Na památné fotografie používám CR2(14bit RAW) ale baví mě i vkládat do videa serii snímků, udělá jich 22 v jpeg s 5 FPS, což v editoru hravě upravíš.....
Vyzkoušej, empirie je nezastupitelná.:-D
Mám EOS 700D a video natáčím 1280x720 60 FPS v MOV h.264. Na památné fotografie používám CR2(14bit RAW) ale baví mě i vkládat do videa serii snímků, udělá jich 22 v jpeg s 5 FPS, což v editoru hravě upravíš.....
Vyzkoušej, empirie je nezastupitelná.:-D
Ja viem, že PAL a NTSC sú TV normy, ale na foťáku mám v nastaveniach možnosť si vybrať PAL alebo NTSC.
Ak si vyberiem PAL, tak mi to dovolí len 25 fps, ak NTSC, tak 30 fps. A o to ide, že keď budem točiť 30 fps (s nastavením NTSC), či mi to nesôsobí nejaké problémy.
Ak si vyberiem PAL, tak mi to dovolí len 25 fps, ak NTSC, tak 30 fps. A o to ide, že keď budem točiť 30 fps (s nastavením NTSC), či mi to nesôsobí nejaké problémy.
vlado44 - Foolproof ti to napsal jasně a srozumitelně, jen jde o to zda jsi pochopil co je to empirie = zkušenost získaná pozorováním, případně pokusem!
Ano, problémy môžu nastať pri umelom osvetlení. Ide o to, že normu NTSC používajú krajiny s frekvenciou rozvodnej siete 60Hz a normu PAL s frekvenciou 50Hz. Ak nastavíš 30fps, bude foťák držať závierku na 1/30s, poťažne 1/60s a to je zle. Závierka prístroja nebude synchronizovaná s blikaním zdroja svetla a to spôsobí jemné blikanie v zázname. Naopak, pri zvolení záznamu 25fps bude závierka prístroja "kmitať" v rytme svetelného zdroja 1/25s alebo 1/50s a blikaniu v zázname nedôjde.
jednak čo povedal joeh je pravda, tak si dávaj bacha a druhak sa to bude biť s prípadnou kombináciou s inými videami točenými v PAL. teda myslím, ak by si kombinoval v jednom filme videá z rôznych kamier.
Druhá vec je, že 25/30 fps nie je zas až tak postrehnuteľné aby sa ti viac oplatilo točiť v NTSC norme. pri horizontálnom pohybe ti to bude sekať, jak pri 25 tak pri 30 fps.
pri tomto type fps nesmieš točiť barz ako ťa napadne, ale musíš vždy myslieť na fps, čiže žiadne rýchle slajdy a čo najmenej horizontálnych pohybov.
Druhá vec je, že 25/30 fps nie je zas až tak postrehnuteľné aby sa ti viac oplatilo točiť v NTSC norme. pri horizontálnom pohybe ti to bude sekať, jak pri 25 tak pri 30 fps.
pri tomto type fps nesmieš točiť barz ako ťa napadne, ale musíš vždy myslieť na fps, čiže žiadne rýchle slajdy a čo najmenej horizontálnych pohybov.