Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 18

Téma: 4K nebo "jen" ful HD kameru?

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Apr 2010
    Příspěvků
    35

    Zdar.

    Chci vybrat pro ženu kameru a nemám jasno v čipu.
    Technicky vzato jsem vybral Canon XA30 Profi, ale je to "jen" ful HD. Viděl jsem nějaká videa převedená z 4K do 2K, kde to tedy bylo znát oproti nativnímu ful HD.
    Kamera by měla mít možnost točit v automatu, tak i v ful manual režimu, dobrý zoom. A asi ta nejpodstatnější věc, obstojné výsledky v málo osvětlených scénách. Točit se budou scénky a denní život ve školce, nějaké krasobluslení, balet v divadle, latinskoamerické tance.

    Ve 4K do 50.000,- toho zase až tak na výběr není. Canon nedělá vůbec nic, pak je tu jen Sony FDR-AX100 a Sony FDR-AX53. Vše ostatní je nad uvažovanou sumou.

    Prosím o nějaké popostrčení.

    Díky
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Jul 2008
    Příspěvků
    463

    Odpověděl jste si sám.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Apr 2010
    Příspěvků
    35

    To jsou hádanky ... nepochopeno
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,739

    4k kamery jeste netoci 50p, bude ti to strobovat, pokud k tomu nepristoupis zodpovedne (delsi casy, nemavat z kamerou), na takove urovni (podle tveho vyberu kamery) to zatim jeste neni. To 4k je jen na prirodu a jak pisu dodrzovat pravidla, s tim, ze autofocus snad nemaji dotazeny jeste take, je to dalsi vyzva.

    drive prechod na fullHD se resil postupne pres 25i, coz je vlastne 50i, tedy kompromisem aby se vlk nazral a koza zustala cela tim, ze se to tocilo prokladane. 4k prokladane uz neni, takze je tam takova dira. Skok z 50p na 4k 50p je v mezifazi zatim jen moznosti tocit 4k 25p/30p. Ja sam jsem v podobne fazi, chci 4k kameru spotrebku tak kolem $1000, ale nebudu kupovat neco co mi umozni tocit jen 30p. 30p jsem tocil uz dost dlouho a zpohodlnel jsem. Nuti nas zpohodlnet (telefony aj.) Stara kamera jeste nevybuchla , tak zatim nic, nic nevybuchne, kdyz to je jen v HD.

    Auto focus u 4k to je snad dalsi duvod k zamysleni. Existuje snad neco spolehliveho jako ted pro fullHD?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu pořád Avatar uživatele bastlir
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    3,258

    Po úvahách co mně přinese 4k kamera a FullHD, koupil jsem si po Vánocích FullHD Soňáka za 15k a jsem s ním spokojený. Jediné, co mě štve, je stále se zmenšující rozměry, kdy mně kamera zmizí v pazouře a špatně se mi ovládá zoom a omylem mačkám foto. Osobně nevidím smysl v koupi 4k kamery, abych pak záznam střihal do FullHD. Ale svůj názor nikomu nevnucuji.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Oct 2009
    Příspěvků
    74

    Citace Původně odesláno od bastlir Zobrazit příspěvek
    Po úvahách co mně přinese 4k kamera a FullHD, koupil jsem si po Vánocích FullHD Soňáka za 15k a jsem s ním spokojený. Jediné, co mě štve, je stále se zmenšující rozměry, kdy mně kamera zmizí v pazouře a špatně se mi ovládá zoom a omylem mačkám foto. Osobně nevidím smysl v koupi 4k kamery, abych pak záznam střihal do FullHD. Ale svůj názor nikomu nevnucuji.
    Mohu se prosím zeptat, jaký typ soňáka? Děkuji
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Je tu pořád Avatar uživatele bastlir
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    3,258

    Sony hdr-cx625
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu občas
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    267

    Citace Původně odesláno od ai Zobrazit příspěvek
    4k kamery jeste netoci 50p, bude ti to strobovat

    drive prechod na fullHD se resil postupne pres 25i, coz je vlastne 50i, tedy kompromisem aby se vlk nazral a koza zustala cela tim, ze se to tocilo prokladane. 4k prokladane uz neni, takze je tam takova dira. Skok z 50p na 4k 50p je v mezifazi zatim jen moznosti tocit 4k 25p/30p.
    Mám k tomuto tématu dotazy:
    Strobování je takové to blikání na ostrých hranách v obraze?
    Má význam zkoušet provést přepočet 4K videa 25p na stejné rozlišení s 50p? Jaký případně program je na to nejvhodnější? Na střih jsem zvyklý používat Vegas Pro, ale co jsem zatím zkoušel ohledně přepočtu, nedopadlo to moc dobře. Místo blikání na hranách začali blikat celé jednolité plochy. Možná jsem měl něco špatně nastavené, ale projekt byl nastaven automaticky podle videa a pak ručně změněn počet snímků.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    356

    Strobovat znamená, že ti bude blikat celý obraz. Jak už uvedl "ai", mezi snímky je díra, která je patrná při švenkování.
    Při velmi pomalém švenku je to při 30p jakžtakž snesitelné, ale jinak to ruší.
    Pokud budeš snímat jen statické záběry, 30p a i 25p stačí.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Jul 2008
    Příspěvků
    463

    Romana 51 má pravdu, ale na druhou stranu tv záběry jsou výhradně točeny technikou 24p nebo 50i a k ničemu takovému nedochází i při švenku.Hlavní roli tam určitě hraje nastavení času v určitém rozmezí dle náročností scény.To je můj laický pohled, ovšem nikomu ho nevnucuji.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Je tu občas
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    267

    Nastavení času, to myslíš rychlost závěrky? Jaká by byla nejvhodnější pro eliminaci toho nežádoucího efektu při 25 fps pro natáčení běžných rodinných videí? Videokameru mám Sony FDR-AX53.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Jul 2008
    Příspěvků
    463

    Zde máš celou řadu návodů jak správně nastavit čas clonu iso.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Je tu občas
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    267

    Díky za pěknou ukázku. Já jsem z toho celého videa sice pochopil jen to, že by rychlost závěrky měla být v ideálním případě na dvojnásobku snímkové frekvence, ale i tak to bylo zajímavé. Někde v diskuzi jsem se dočetl, že je možné používat i další násobky snímkové frekvence, ale že by to vždy měl být násobek celého čísla.

    V případě že bych toto chtěl dodržet, je možné nechat videokameru, resp. rychlost závěrky nastavenou na automat nebo je nutno tam explicitně zadat pevnou hodnotu? Nemáte zkušenost, jak se kamery Sony v tomto směru chovají?
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,739

    To si musi kazdy sam vyzkouset jak se chovaji. Cim, drazsi, tim lepe by to mely zvladat. Ale to je teorie. V tom videu to zaznelo, ale nebylo zdurazneno, pokud manualne nastavis ten cas zaverky na 1/50 tak v takovych podminkach jako ve dne na slunku nebo v zime snih, a nejen, musi byt ND filtr zapnuty nebo nasroubovany.

    To jsou zaklady, pokud manualne nastavis cas na tyto hodnoty, 1/50 i 1/100, tak jde vice svetla pres optiku, a pokud mas zbyle veci na automatu, tak se ti clona skoro zavre (pri delsim case). To znamena, ze to bude vypadat hnusne, jednoduse receno. Tedy tam musis mit ND filtr, aby jsi se tomu vyhnul. Ja jsem ve vedlejsim vlakne se prave ptal na podobnou vec u te tve kamery. Ale vypada to , ze Sony aj., nedavaji vestavene ND filtry do kamer v teto cenove relaci. Kdyz tak me nekdo opravte. Rucne nasazovat a sundavat ND filtr je dost unavne. Stokrat umori i vola. Ja to delal/delam s HV40. Je to i neprakticke. I pri akcich. predstav si, ze nekoho tocis v dome a vychazi ven na slunce a ty sundavas filtr rychle. A zabery vychazeni ze dveri (nebo vchazeni) jsou vetsinou nezbytne, aby byl zachovan pekne posloupny dej.
    Naposledy upraveno uživatelem ai: 23-01-2018 v 01:19
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Je tu občas
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    267

    To máš pravdu, že věčné nasazování a sundávání filtru je otravné. Nicméně v porovnání s tím, ani ten vestavěný ND filtr není žádná hitparáda, pokud není ovládán automatikou. Pokud se není schopen zapnout a vypnout automaticky tehdy, kdy je to potřeba, tak je to pořád otrava a narušuje to i natáčení, protože obvykle nejde zapnout či vypnout tak, aby se nepohnulo s kamerou a nebylo vidět poskočení v obrazu.

    Neznáte někdo odkaz na nějaké dobré video (nejlépe v češtině) či případně článek ohledně toho, jak správně natáčet video při nízké snímkové frekvenci? Tady na fóru jsem se zatím dočetl jen to, že je to potřeba umět, ale o co konkrétně tam jde, to stále nevím.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. na HD do malého obýváku 32" nebo 37"? Final cut
    Od Claudio Gentile v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 32
    Poslední příspěvek: 30-10-2009, 09:58
  2. Je stereo "jen" stereo, nebo 5.1?
    Od RiMr v sekci Úpravy, ripping a ochrany
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 26-11-2008, 16:09
  3. 42" Full HD nebo 50" HD ready?
    Od kadell v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 26-03-2008, 14:26
  4. Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 19-07-2007, 20:08
  5. Full HD LCD Sharp 37", 42", 52" a 65"
    Od CyberTec v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 25-10-2006, 22:06