Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 20

Téma: Opravení 8mm scanu v ProRes, které je ve 25fps místo 18fps

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    23

    Zdravím. Nechal jsem si nascanovat filmové 8mm materiály na tom nejkvalitnějším co je možné - na nejmodernějším filmovém scanneru v Pragafilm. Materiál mi byl vyexportován do 25 fps, prý z důvodu, "aby šly filmy přehrávat na všech přístrojích". Kvalita je obrazu je perfektní, ale na to dublování nějakých snímků jsem tedy citlivý.

    Formát : QuickTime
    Formát/ : Original Apple specifications
    Velikost souboru : 41,4 GiB
    Duration/String : 32 min 50 s
    Celkový BitRate : 180 Mb/s
    Encoded date : UTC 2015-01-27 11:53:42
    Tagged date : UTC 2015-02-18 16:04:38
    Enkódoval : Apple QuickTime
    ©TSC : 25
    ©TSZ : 1

    Video
    ID : 1
    Formát : ProRes
    Format_Version : Version 0
    Format_Profile : 422 HQ
    CodecID : apch
    Duration/String : 32 min 50 s
    Bit rate : 180 Mb/s
    Šířka : 1 920pixely
    Výška : 1 080pixely
    Poměr stran : 16:9
    Frame rate : 25,000 FPS
    ColorSpace : YUV
    ChromaSubsampling/String : 4:2:2
    ScanType/String : Progressive
    Bits/(Pixel*Frame) : 3.463
    StreamSize/String : 41,2 GiB (100%)
    Enkódoval : abm0
    Jazyk : English
    Encoded date : UTC 2015-01-27 11:53:42
    Tagged date : UTC 2015-01-27 12:07:23
    colour_primaries : BT.709
    transfer_characteristics : BT.709
    matrix_coefficients : BT.709
    matrix_coefficients_Original : BT.709

    Já si ale říkám, že bych měl zachovat přece původní snímkovou frekvenci - a tou je 18p u Super8 a 15p u Normal8. Video mám uložené v ProRes ve 200Mbps bitrate. Je možnost, jak toto, třeba nějakým scriptem opravit zpět na 18p? Že by to poznalo stejné snímky a ty prostě vyhodilo?

    Případně co byste doporučovali? Díky za postřehy!

    Vystřihl jsem 5 sekund (a enkodoval znovu do ProRes), zasílám ukázku (68 MB):
    https://www.dropbox.com/s/c6p00mma85qqg9f/Cuba.mov?dl=0
    Naposledy upraveno uživatelem Lukke_ce4you: 14-03-2017 v 00:06
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,304

    Možnost vyseparování zdrojových snímků samozřejmě je. Z mého pohledu je nejsnazší pomocí Avisynth skriptu - pro tvůj vzorek stačí příkaz
    Kód:
    SelectEvery(25,0,1,2,4,5,6,8,9,10,12,13,15,17,18,19,21,22,23)
    Otázkou je, co s tím potom? Pro bezproblémové přehrávání je potřeba dostat snímkovou rychlost na nějaký standard (24, 25, 30, 50, 60 fps). Možnosti jsou 2 - buďto zdvojování snímků nebo dopočet mezisnímků v časové ose, což ale má různé neduhy.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    23

    Děkuju, a jak jsi získal tenhle počet? Z mého videa nebo je to nějaký standard? Ty bys to nechal tak jak to je v těch 25 fps? Jaký způsob bys volil jako ideální?

    Přehrávat se totiž bude nejčastěji na televizi při 60 Hz, samozřejmě je možné tedy nastavit jakoukoli jinou (na mých TV pouze nižší) obnovovací frekvenci.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,304

    Jednoduše jsem si první vteřinu odkrokoval po snímku a vypustil duplicity. Jak bych to řešil, to nevím, musel bych to zkusit a až podle výsledku bych se rozhodnul.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu pořád Avatar uživatele vivid.sk
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    12,558

    Pri Normal8 nebude problem, tam mozes zvolit ako vystup 30p (a snimky klasicky zduplikujes), tych 18 fps bude vacsi oriesok, nieje to priamy nasobok ziadneho standardneho fps.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,304

    Pro představu ti tu dám tvé video s dopočtenými snímky s použitím metody MFlowFps pluginu mvtools2 pro Avisynth. Je třeba podotknout, že tvůj vzorek se zrovna dopočítává dobře, protože obsahuje jenom lineární pohyb. Pokud změna mezi snímky nelze popsat pohybovými vektory, dochází logicky ke vzniku artefaktů a chyb.
    Odkaz: https://drive.google.com/file/d/0B69...ew?usp=sharing
    použitý skript:
    Kód:
    SelectEvery(25,0,1,2,4,5,6,8,9,10,12,13,15,17,18,19,21,22,23)
    super = MSuper(pel=2)
    backward_vec = MAnalyse(super, blksize=8, overlap=2, isb = true, search=3)
    forward_vec = MAnalyse(super, blksize=8, overlap=2, isb = false, search=3)
    MFlowFps(super, backward_vec, forward_vec, num=25, den=1)
    AssumeFPS(25)
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    23

    Děkuju za reakce! Saxel, to tvoje video má plynulost zcela někde jinde, vypadá to skvěle. Otázkou je, jak říkáš, jak to bude vypadat v jiných scénách. Pokud by to nedělalo moc neplechu, udělal bych takto asi vše, to škubání mého původního videa mi fakt dost vadí... Čili materiál bych normálně nastřihal ve Vegas v ProRes, vyexportoval ve stejném formátu a potom vše prohnal Avisynthem pro opravu...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,304

    To není dobrý postup. Když zdroj budeš editovat ve Vegasu tak jak ho máš, narušíš posloupnost pořadí zdvojených snímků a už nebudeš schopný dostat původních 18p. Lepší postup bude tento:
    1. nainstaluj do PC Ut Video Codec (bezztrátový kodek for Windows)
    2. ze zdrojového videa vyseparuj 18p (pomocí SelectEvery) a ulož s kompresí UtVideo YUV422 BT.709 třeba ve VirtualDubu
    3. natáhni do Vegasu, nastav Project properties podle zdroje (1080/18p) a edituj dle libosti.
    4. z Vegasu rendruj do Video for Windows (avi) a zase použij kodek UtVideo YUV422 BT.709, framerate=18p
    5. použij 2 skripty pro avisynth - jedním vytvoř duplikace některých snímků na výsledných 25p (zase stačí příkaz SelectEvery) a druhým zkus dopočítání mezisnímků, jak jsem naznačil výše.
    Kroky 4. a 5. lze spojit do jednoho využitím frameserveru, pokud ho používáš.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    23

    To je pravda a je to logické, nedošlo mi to. O frameserveru jsem nikdy neslyšel, má to nějaké výhody? Ve Vegas Pro 14 střihám denně. Jinak pokud použiju bod 4, vznikne mi z toho shodné video, jako originál, jaký by to mělo smysl?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,304

    Krok 4 je myšlen až po editaci ve Vegasu, navazuje na bod 3. "edituj dle libosti".
    Informací o Debugmode Frameserveru je na internetu i na tomto fóru spousta, v tomto vlákně asi není potřeba to víc rozebírat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,739

    specialne na 8mm capture byl napsany getdups() to by jsi mohl tak odzkouset

    a jeste ja take pouzivam ten UTvideo, je to dobre, ale pozor jak jej nazctes do Vegasu, Vegas si to prevede do RGB (to dela vzdy ale muze zmenit colorspace v tomto pripade (0-255 na 16-235), tusim musis po nacteni aplikovat na ten clip SonyLevels efekt a rozklikni ty moznosti tam, zvol: Studio RGB to Computer RGB (nebo opacne, ted si nevzpomenu). Proste pokud to UTvideo bude zasedlepo nacteni do Vegasu nebo barvy budou mnohem sytejsi nez original, mel bys pouzit jednu z tech moznosti, pokud barvy budou sedet neudelas nic, ale je dobre o tom vedet ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,739

    ja jsem pred lety komusi udelal video jak se instaluje ten DebugMode Frame server, doufam, ze to furt plati i na ty dnesni verze


    --frame server exportuje project settings, pozor na to, ne clip properties, tedy properties projektu musi byt stejne jako properties klipu a nezapomen i na audio (aby byla stejna frekfence)
    --ma vyhody pokud mas na timeline jeden typ videa, tedy nastav properties jako mas klipy
    --enkodujes vzdy primo bez nutnosti exportovat ten intermediate z Vegasu
    --pokud jsi advanced user a treba si udelas nejake dodelavky v batch skripty najednou si muzes delat jednoklikove custom enkodery a muze to pouzivat i ten co tomu nerozumi, jen exportuje ten debugmode frame server avi a pak klika batch script
    --pokud ovsem delas barevne korekce a kdovi co, vypocet na timeline je slozity a enkodujes treba na 2pass nastaveni, ne crf 1pass, tak je snad rychlejsi to exportovat jednou do intermediate (utvideo napr.) a az to pak enkodovat na 2pass mimo Vegas
    --frame server muze mit bugy, zalezi jaka verze vegasu se pouziva, jsou tri, tiche audio , kdyz system rozjede stejny frame server podruhe (bez restartovani frame serveru ve Vegasu), muze byt audio stopa ticho. Dalsi bug - audio glitch ,na konci videa to udela takovou 1s smycku. Treti bug - nastavuje 44100Hz a nezalezi jake audio nastaveni jsou, je mozne ze autor tyto bugy uz odstranil v poslednich Verzi vegasu, netusim
    s temi bugs/chybami se nemusis setkat nebo muzes, je dobre o tom vedet, btw. moje skripta to mohou obchazet, to byl dalsi duvod proc to pouzivam, pokud je tiche audio z nejake verze vegasu, tak jen ve Vegasu rychle se exportuje jen audio a ten BAT to pak pouzije a muxuje s tim to vysledne MP4
    Naposledy upraveno uživatelem ai: 15-03-2017 v 18:11
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,739

    Citace Původně odesláno od Lukke_ce4you Zobrazit příspěvek
    Jinak pokud použiju bod 4, vznikne mi z toho shodné video, jako originál, jaký by to mělo smysl?
    Saxel mysli, ze budes to video strihat, ze tam nactes spoustu videi a udelas si filmek. Tak se pouziva intermediate video, striha se to. Pokud ne, pokud prevadis jen jedno video tak z Vegasem nemusis delat. pouzije se ten Prorez, nactes to do Avisynthu vyhodis duplicitni smimky, pokud chces a hned muzes exportovat do H.264. Zalezi na tobe.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    23

    Ahoj Saxel. Tak jsem se k tomu dostal až po 2 letech... A bádám v tom a jsem nějak bezradný. Není mi moc jasné jak ten script Selectevery použít. Abych ho vyexportoval ve VirtualDubu např. Uložil jsem ten řádek jako .avs script a dále jsem zaseknutý...

    Zkusil jsem ten script na první řádek dát ještě source, a pak to načíst přímo VIrtualDubem, ale vyhodí mi to chybu... Avisynth open failure: AVIFileSource: couldn't open file F:\_8mm\Cuba.mov (F:\_8mm\selectevery.avs, line1). To video je ve formátu ProRes a WindowsMediaPlayer ho nepřehraje (když spustím rovnou , tak jestli to není ten důvod... Přitom otevřít Virtualdubem přímo to video Prores jde. Zřejmě mám někde vadu v tom řádku ohledně importu videa. (avisource).

    AVISource("F:\_8mm\Cuba.mov ")
    SelectEvery(25,0,1,2,4,5,6,8,9,10,12,13,15,17,18,1 9,21,22,23)
    Naposledy upraveno uživatelem Lukke_ce4you: 25-03-2019 v 14:20
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    2,304

    AviSource ti to nenačte. Pokud máš v PC nainstalovaný QuickTime (což asi máš, jinak by ti to nenačetl ani Vegas), stáhni si do Avisynthu plugin QTSource a také MVTools a potom může skript vypadat následovně:
    Kód:
    LoadPlugin("C:\Program Files (x86)\AviSynth\plugins\qtsource.dll")
    LoadPlugin ("C:\Program Files (x86)\AviSynth\plugins\mvtools2.dll")
    
    QTInput("F:\_8mm\Cuba.mov", color=2, audio=0, quality = 100)
    SelectEvery(25,0,1,2,4,5,6,8,9,10,12,13,15,17,18,19,21,22,23)
    ConvertToYV12(interlaced=false,matrix="pc.709")
    super = MSuper(pel=2)
    backward_vec = MAnalyse(super,blksize=16, overlap=8, isb = true, search=3)
    forward_vec = MAnalyse(super,blksize=16, overlap=8, isb = false, search=3)
    MFlowFps(super, backward_vec, forward_vec, num=25, den=1)
    AssumeFPS(25)
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. problém s audiem které je jako by zpomalené
    Od Honzik2582 v sekci Editace audia
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 18-05-2012, 18:03
  2. Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 06-04-2011, 14:58
  3. Video, které je v Rusku zakázané
    Od Ivo Mašek v sekci Volná témata
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 29-03-2011, 15:56
  4. HTPC klady - zápory; koupit - nekoupit? Které je nejlepší?
    Od Tasa v sekci Multimediální centra, DVD, Blu-ray
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 29-11-2008, 16:29
  5. Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 06-06-2005, 13:52